Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 18 oktober 2019, 08:51 - Jos Koets
#huizenmarkt

Vandaag mag u even testen wat de waarde is van uw koopwoning. Vorige week schreef ik een column op de IEX over de Onzin van het taxatierapport. Ook op HomeFinance.nl heb ik hier al vaker aandacht aan besteed.

Taxatie van een woning

Automatische taxaties zijn de toekomst

In een blog van een paar maanden geleden gaf ik al aan dat het mij niet zou verbazen dat het taxatierapport wordt afgeschaft en dat er overgestapt zal worden op automatische taxaties. Op het gebied van deze automatische taxaties zijn al meerdere partijen actief in Nederland. In bovengenoemde blog en column noemde ik Calcasa. Maar zij zijn niet de enige.

Walter Living

Ik kreeg naar aanleiding van mijn column van vorige week een reactie via de mail van de Marketingmanager van Walter Living. Even een korte opsomming uit deze mail:

Met veel interesse heb ik uw column gelezen op iex.nl. Ik ben het helemaal eens met de conclusie van uw column. Ik zou u graag willen wijzen op walterliving.com. Walter Living gelooft in de kracht van data, technologie en design. Wij bouwen aan het beste geautomatiseerde waarderingsmodel (AVM) op de markt. Van elke woning in Nederland weten we de waarde, of deze te koop staat of (nog) niet. Daarbij gaat het niet om één waarde van een woning, maar vier verschillende waardes. Dit heeft met de onderhoudsstaat te maken, de woning heeft namelijk een andere waarde als het een opknapper is of als deze net gerenoveerd is. Met het product Walter Plus is het mogelijk om een bijna volledig taxatierapport te kopen voor slechts 24,95 euro.

Ons doel is om consumenten te helpen met het doen van een juist (openings)bod. Dat doen we op basis van cijfers, keiharde data. Met deze methode hebben we al veel mensen kunnen helpen met het doen van een juist openingsbod.

Wat je vindt op walterliving.com is de waarde van het huis, de 4 meest vergelijkbare referentiepanden (op basis van de transactieprijs), overige referentiepanden en de cijfers van de buurt. Dit bieden wij kosteloos aan, alleen voor de aanschaf van Walter Plus vragen wij een vergoeding.

Hoe goed zijn de waarderingen?

Natuurlijk was ik nieuwsgierig en ik heb gelijk even getest welke waardes er naar boven komen voor mijn koopwoning. Deze waren als volgt:

  • Als nieuw: 298.000 euro
  • Goed: 265.000 euro
  • WOZ waarde 2019: 252.000 euro
  • Gemiddeld: 246.000 euro
  • Opknapper: 203.000 euro

Op het ogenblik worden de woningen bij ons in de straat voor rond de 280.000 euro verkocht. Gezien bovenstaande cijfers zou dit aan de te hoge kant zijn. Echter de woningen zijn schaars en het buurtje is gewillig. Ik kan wel leven met de waardes die Walter Living geeft op hun website.

Ik ga er van uit dat u ook even gaat testen. Ik zou het leuk vinden als u uw ervaring zou delen in de reacties onder deze blog.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.