Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nacht van de aflossingsvrije hypotheek?

Roep om de aandacht van niet-geinteresseerden

Roep om de aandacht van niet-geinteresseerden

Heb jij het gemerkt? Vannacht was het kennelijk de ‘Nacht van de aflossingsvrije hypotheek’… Hypotheekadviseurs waren 24 uur bereikbaar op een centraal telefoonnummer voor oriënterende adviesgesprekken en op Utrecht CS liepen adviseurs flyers uit te delen. 

Daar gaan we weer met Aflossingsblij

Het doel? Zoveel mogelijk mensen ‘aflossingsblij’ maken… de nacht was onderdeel van de vervolg campagne ‘Word ook Aflossingsblij’ van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dat Aflossingsblij, daar heb ik al vaker m’n mening over gegeven. Ik vind het suf om het helemaal aflossen van je hypotheek zo te idealiseren, om het te laten lijken alsof extra aflossen voor iedereen de slimste keuze is.  De Woonbond doet met me mee en vertelt dat versneld aflossen nadelig kan uitpakken. RTLZ doet met de NVB mee en meldt: Tienduizenden huiseigenaren in gevarenzone door aflossingsvrije hypotheek.

Aandacht voor verstandige financiële beslissingen

Laten we het van de positieve kant bekijken: elke vorm van aandacht voor verstandige financiële beslissingen juich ik van harte toe. Daarbij is het soms nodig om te shockeren, anders lezen mensen de berichten niet. Ik kan alleen niet heel goed tegen het stellige waarmee de indruk gewekt wordt dat zo snel en zoveel mogelijk aflossen op je hypotheek de enige juiste beslissing is.

Zou het werken, zo’n Nacht?

Ik heb wel m’n twijfels bij het nut van zo’n Nacht van de Aflossingsvrije hypotheek. Ze moeten natuurlijk iets verzinnen daar bij de NVB, dat snap ik. Creatief is het zeker, maar of het is aangeslagen? Zouden de mensen die op Utrecht CS zo’n flyer in hun handen gepropt krijgen hier iets mee gedaan hebben? Is die speciale telefooonlijn ook werkelijk gebeld? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Eerlijk gezegd vrees ik van niet… vrees, omdat ik dus vóór die aandacht ben.

Voor velen niet interessant genoeg

Zoals met alle financiële onderwerpen is het lastig om de aandacht te krijgen van mensen die daar niet van nature interesse in hebben. Pensioen? Spaarrente? Leenrente? Verzekeringen? Het zijn allemaal geen acute onderwerpen die een directe wens vervullen. Hypotheken vinden mensen interessant op het moment dat ze een huis willen kopen. Leningen krijgen aandacht als je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld het kopen van een auto. Is die hypotheek of lening eenmaal geregeld, dan is de aandacht weer verdwenen en worden berichten over geldzaken bewust of onbewust genegeerd. Heel logisch.

Hoe bereik je die mensen?

Banken, verzekeraars, de overheid en ook wij als financiële website: we kunnen allemaal van alles roepen en schrijven… als het mensen niet bereikt zal het niet werken. Hoe dan wel? Als ik dat wist was ik waarschijnlijk schathemeltje rijk…

Influencers inzetten

Je hebt er mensen voor nodig die doordringen tot die niet-geïnteresseerde doelgroep. Influencers. Ik roep even Enzo Knol, die naam komt als eerste in me op bij het begrip ‘influencer’. Maar ja, die lui wagen zich waarschijnlijk niet zomaar aan onderwerpen die hun publiek niet interessant vindt – want voordat je het weet springen de likers en volgers over naar een ander.

Geldambassadeurs

Influencers die het kunnen maken om niet-populaire onderwerpen onder de aandacht te brengen dus. Daar kom ik weer bij ouders terecht. Of vrienden. Of collega’s. Je directe kring. Misschien moet de overheid een netwerk van ‘geldambassadeurs’ opzetten waarbij ze mensen stimuleren en zelfs belonen voor het bespreken van geldonderwerpen met anderen.

Niet realistisch, ik weet het, af en toe draaf ik een beetje door. Maar heb jij een idee?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek