Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering: overwin je uitstelgedrag

Tips je aan een lagere zorgpremie te helpen

Tips je aan een lagere zorgpremie te helpen

Vorige week tikte ik: nog 20 dagen. Dat zijn er nu dus nog 13. Over twee weken is 2020 begonnen en kun je jouw huidige zorgverzekering niet meer opzeggen. En dus niet meer overstappen. Is jouw kans om te besparen op je zorgpremie weer voor een jaar verkeken.

Check de zorgpremies voor 2020

Weinig overstappers

In de praktijk blijkt dat er ieder jaar toch erg weinig mensen de moeite nemen om werkelijk te kiezen voor een andere zorgverzekering. Waarom is dat?

Zit je gewoon goed bij je zorgverzekeraar?

Dat kan zijn omdat je gewoon al helemaal goed zit. Als ik naar mezelf kijk: ik heb een paar jaar geleden uitgebreid onderzoek gedaan en een keuze gemaakt, sindsdien check ik nog even of alles nog klopt en of ik nog steeds een voordelige polis heb. Dat blijkt elke keer zo te zijn dus is overstappen niet meer nodig.

Vind je geld besparen niet interessant?

Een andere mogelijkheid is dat je geld besparen gewoon niet zo interessant vindt. Je hebt ruim geld om te besteden, komt nooit geld tekort en hebt meer dan genoeg op je spaarrekening staan. Er zijn geen wensen die je nog wilt vervullen en ook je financiële toekomst is dik in orde. Tja, als je besparen niet nodig vindt, waarom zou je dan de moeite nemen?

Vind je het teveel gedoe?

Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen geen nee zeggen als je zegt: wil je een paar tientjes per maand van me hebben? De crux zit ongetwijfeld in het feite dat ze er even moeite voor moeten doen. Als je besluit om overstappen te overwegen zul je immers toch aan de slag moeten met de stappen die daarvoor nodig zijn:

 1. Beslis wat je wilt.
  Qua dekking, qua natura of restitutie, qua eigen risico. Deze 5 TopTips voor je zorgverzekering kunnen hier heel goed bij helpen.
 2. Maak een goede vergelijking.
  In onze vergelijking van zorgpremies kun je zowel voor basispolissen als aanvullende verzekering goed zien waar je voor de dekking die jij kiest het voordeligst uit bent.
 3. Kies en regel het!
  Is overstappen dan nog ingewikkeld? Welnee! Je vult een aanvraag in bij je nieuwe verzekeraar en zij regelen het opzeggen van jouw huidige polis. 

Natuurlijk kost het even tijd, dat ontken ik niet. Maar kijk eens wat je ermee kunt winnen! Stel dat je € 20,= per maand bespaart – per persoon. Met z’n tweetjes levert je dat dus een besparing op van € 480,=. Bijna vijfhonderd euro… daar kun je toch echt leuke dingen mee doen!

Uitstelgedrag en overstapstress

Op AD.nl las ik een interessant artikel dat léék te gaan over zorgverzekeringen: Dat gedoe ook! 93 procent neemt de ‘overstapmoeite’ niet. Eigenlijk ging het stuk over uitstelgedrag. Een heel psychologische inhoud en wie me een beetje kent weet dat ik daar graag over lees en leer. Waarom doen we iets niet waarvan we wéten dat het goed voor ons is?

Uitstellen tot het te laat is

Het gaat over onzekerheid (neem ik niet de verkeerde beslissing?), over aanleg, over de inrichting van ons brein. Over korte termijn bevrediging tegenover lange termijn voordeel. Allemaal redenen om het nadenken over en handelen voor een andere zorgverzekering uit te stellen. En als je het dan hebt uitgesteld tot het te laat is… dan heb je een goede reden om het te laten zitten.

Uitstelgedrag overwinnen

In het artikel staat een aantal mooie tips om jezelf te helpen om tóch de moeite te nemen aan de slag te gaan met je zorgverzekering. Om je uitstelgedrag te overwinnen. Ik vertaal ze graag naar deze vier:

 • Focus op het resultaat: je moet even iets doen wat je niet leuk vindt, maar het kan wel leuk geld opleveren. Wat ga je daarmee doen? 
 • Pak het samen op: als je contact hebt met een ander die hetzelfde doel heeft maakt dat het leuker en gemakkelijker. Dat kán je partner zijn maar ook gewoon een vriend(in) die met de eigen zorgpolis aan de slag gaat. Deel je ervaringen!
 • Beloon jezelf: sta je zelf iets extra leuks of lekkers toe als je dit klusje gedaan hebt. Die beloning kan ook al per stap.
 • Stap voor stap: probeer niet in één keer alles te doen, deel het proces op in stappen. De drie stappen hierboven bijvoorbeeld… 

Maar : wacht niet te lang! Voordat je het weet zijn de Kerstdagen voorbij en voel je overstapstress waardoor je het alsnog laat zitten. Dus zet de eerste stap in elk geval vóór de Kerst. Dan is het daarna zonde van de moeite die je al gedaan hebt en maak je het af. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek