Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 14 januari 2020, 14:23 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Vorige week schreven we op HomeFinance.nl al over een artikel van de NVM over het feit dat de woningmarkt muurvast zit. Er wordt zelfs gesproken over woningnood! In dit blogbericht duik ik hier nog wat dieper in.


Interessante uitspraken

In het persbericht komt NVM voorzitter Onno Hoes aan het woord. Hieronder enkele uitspraken van hem en wat cijfers uit het NVM bericht:

  • er is sprake van woningnood
  • wie tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit minder dan twee woningen (gemiddelde) kiezen
  • in het 4e kwartaal 2019 zijn de huizenprijzen met 8% gestegen tov. 4e kwartaal 2018
  • gemiddelde huizenprijs bestaande woning is 326.000 euro
  • gemiddelde huizenprijs nieuwbouwwoning is 388.000 euro (10% stijging in 2019)
  • nieuwbouwwoningen zijn te duur (aanbod nam namelijk toe)
  • 40.000 woningen verkocht in het 4e kwartaal 2019
  • 149.000 woningen verkocht over heel 2019 (hetzelfde als in 2018)

Er is sprake van woningnood in Nederland. Wie even via Google rondkijkt, zal veel links tegenkomen naar artikelen die de afgelopen jaren zijn geschreven over woningnood. Tijdens de kredietcrisis werd er (bijna) niet gesproken over woningnood! Het aantal woningen en het aantal inwoners is niet drastisch gewijzigd de afgelopen 10 jaar. Natuurlijk zijn er mensen bijgekomen, maar er komen ook ieder jaar woningen bij.

Permanente bewoning recratiewoningen

Vorige week hoorde ik uit Den Haag positieve geluiden om de woningnood te bestrijden. VVD en D66 willen over gaan tot legalisering van permanente bewoning van recreatiewoningen. Ik sta 100% achter dit voorstel. In een andere blog zal ik dieper in gaan op de voor – en nadelen van permanente bewoning.

Nieuwbouw te duur

De NVM verwacht dat er in 2020 minder woningen worden gebouwd vanwege het stikstof en PFAS probleem. Bovendien vinden zij de nieuwbouwwoning te duur. Het aanbod van nieuwbouwwoningen nam namelijk toe. Dit betekent dat steeds minder mensen een nieuwbouwwoning kunnen kopen. Dit laatste heb ik vorig jaar al een paar keer geschreven. Hierbij kwam ik trouwens op een gemiddelde prijs uit van 400.000 euro voor een nieuwbouwwoning zonder meerwerk.

Winkels en kantoorpanden ombouwen naar appartementen

Het is misschien beter om te kijken naar bestaande bouw. Hiermee bedoel ik winkel- en kantoorpanden. In veel gemeentes zijn diverse winkelstraten half leeg. Vooral veel kledingzaken hebben geen bestaansrecht meer. De lege panden moeten omgebouwd worden naar leuke woningen. Meestal zijn het grote panden, die dan omgebouwd kunnen worden naar diverse appartementen. Vooral voor starters zou dit een mogelijkheid zijn om een appartement te kunnen kopen.

Misschien heeft u nog een andere suggestie om de woningmarkt op gang te helpen? Deel die dan met ons via de reactie mogelijkheid onderaan dit bericht!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.