Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Woningnood in Nederland

De huizenmarkt zit muurvast. Wie weet een oplossing?

De huizenmarkt zit muurvast. Wie weet een oplossing?

Vorige week schreven we op HomeFinance.nl al over een artikel van de NVM over het feit dat de woningmarkt muurvast zit. Er wordt zelfs gesproken over woningnood! In dit blogbericht duik ik hier nog wat dieper in.

Interessante uitspraken

In het persbericht komt NVM voorzitter Onno Hoes aan het woord. Hieronder enkele uitspraken van hem en wat cijfers uit het NVM bericht:

  • er is sprake van woningnood
  • wie tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit minder dan twee woningen (gemiddelde) kiezen
  • in het 4e kwartaal 2019 zijn de huizenprijzen met 8% gestegen tov. 4e kwartaal 2018
  • gemiddelde huizenprijs bestaande woning is 326.000 euro
  • gemiddelde huizenprijs nieuwbouwwoning is 388.000 euro (10% stijging in 2019)
  • nieuwbouwwoningen zijn te duur (aanbod nam namelijk toe)
  • 40.000 woningen verkocht in het 4e kwartaal 2019
  • 149.000 woningen verkocht over heel 2019 (hetzelfde als in 2018)

Er is sprake van woningnood in Nederland. Wie even via Google rondkijkt, zal veel links tegenkomen naar artikelen die de afgelopen jaren zijn geschreven over woningnood. Tijdens de kredietcrisis werd er (bijna) niet gesproken over woningnood! Het aantal woningen en het aantal inwoners is niet drastisch gewijzigd de afgelopen 10 jaar. Natuurlijk zijn er mensen bijgekomen, maar er komen ook ieder jaar woningen bij.

Permanente bewoning recratiewoningen

Vorige week hoorde ik uit Den Haag positieve geluiden om de woningnood te bestrijden. VVD en D66 willen over gaan tot legalisering van permanente bewoning van recreatiewoningen. Ik sta 100% achter dit voorstel. In een andere blog zal ik dieper in gaan op de voor – en nadelen van permanente bewoning.

Nieuwbouw te duur

De NVM verwacht dat er in 2020 minder woningen worden gebouwd vanwege het stikstof en PFAS probleem. Bovendien vinden zij de nieuwbouwwoning te duur. Het aanbod van nieuwbouwwoningen nam namelijk toe. Dit betekent dat steeds minder mensen een nieuwbouwwoning kunnen kopen. Dit laatste heb ik vorig jaar al een paar keer geschreven. Hierbij kwam ik trouwens op een gemiddelde prijs uit van 400.000 euro voor een nieuwbouwwoning zonder meerwerk.

Winkels en kantoorpanden ombouwen naar appartementen

Het is misschien beter om te kijken naar bestaande bouw. Hiermee bedoel ik winkel- en kantoorpanden. In veel gemeentes zijn diverse winkelstraten half leeg. Vooral veel kledingzaken hebben geen bestaansrecht meer. De lege panden moeten omgebouwd worden naar leuke woningen. Meestal zijn het grote panden, die dan omgebouwd kunnen worden naar diverse appartementen. Vooral voor starters zou dit een mogelijkheid zijn om een appartement te kunnen kopen.

Misschien heeft u nog een andere suggestie om de woningmarkt op gang te helpen? Deel die dan met ons via de reactie mogelijkheid onderaan dit bericht!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Daniel van dinsdag januari 14, 2020 16:07
    Goede column! Toch is dit wel te simpel. Er is echt ook veel meer vraag gekomen. Mede doordat de gezinsgrootte enorm afgenomen is. Steeds meer eengezinshuishoudens. Natuurlijk spelen de regels ook mee maar als het aanbod veel groter zou zijn zul je echt wel een afname van de prijs zien.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek