Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
hypotheken huizenmarkt
Gepubliceerd op: 14-1-2020 om 14:23

Vorige week schreven we op HomeFinance.nl al over een artikel van de NVM over het feit dat de woningmarkt muurvast zit. Er wordt zelfs gesproken over woningnood! In dit blogbericht duik ik hier nog wat dieper in.


Interessante uitspraken

In het persbericht komt NVM voorzitter Onno Hoes aan het woord. Hieronder enkele uitspraken van hem en wat cijfers uit het NVM bericht:

  • er is sprake van woningnood
  • wie tussen de 160.000 en 260.000 euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit minder dan twee woningen (gemiddelde) kiezen
  • in het 4e kwartaal 2019 zijn de huizenprijzen met 8% gestegen tov. 4e kwartaal 2018
  • gemiddelde huizenprijs bestaande woning is 326.000 euro
  • gemiddelde huizenprijs nieuwbouwwoning is 388.000 euro (10% stijging in 2019)
  • nieuwbouwwoningen zijn te duur (aanbod nam namelijk toe)
  • 40.000 woningen verkocht in het 4e kwartaal 2019
  • 149.000 woningen verkocht over heel 2019 (hetzelfde als in 2018)

Er is sprake van woningnood in Nederland. Wie even via Google rondkijkt, zal veel links tegenkomen naar artikelen die de afgelopen jaren zijn geschreven over woningnood. Tijdens de kredietcrisis werd er (bijna) niet gesproken over woningnood! Het aantal woningen en het aantal inwoners is niet drastisch gewijzigd de afgelopen 10 jaar. Natuurlijk zijn er mensen bijgekomen, maar er komen ook ieder jaar woningen bij.

Permanente bewoning recratiewoningen

Vorige week hoorde ik uit Den Haag positieve geluiden om de woningnood te bestrijden. VVD en D66 willen over gaan tot legalisering van permanente bewoning van recreatiewoningen. Ik sta 100% achter dit voorstel. In een andere blog zal ik dieper in gaan op de voor – en nadelen van permanente bewoning.

Nieuwbouw te duur

De NVM verwacht dat er in 2020 minder woningen worden gebouwd vanwege het stikstof en PFAS probleem. Bovendien vinden zij de nieuwbouwwoning te duur. Het aanbod van nieuwbouwwoningen nam namelijk toe. Dit betekent dat steeds minder mensen een nieuwbouwwoning kunnen kopen. Dit laatste heb ik vorig jaar al een paar keer geschreven. Hierbij kwam ik trouwens op een gemiddelde prijs uit van 400.000 euro voor een nieuwbouwwoning zonder meerwerk.

Winkels en kantoorpanden ombouwen naar appartementen

Het is misschien beter om te kijken naar bestaande bouw. Hiermee bedoel ik winkel- en kantoorpanden. In veel gemeentes zijn diverse winkelstraten half leeg. Vooral veel kledingzaken hebben geen bestaansrecht meer. De lege panden moeten omgebouwd worden naar leuke woningen. Meestal zijn het grote panden, die dan omgebouwd kunnen worden naar diverse appartementen. Vooral voor starters zou dit een mogelijkheid zijn om een appartement te kunnen kopen.

Misschien heeft u nog een andere suggestie om de woningmarkt op gang te helpen? Deel die dan met ons via de reactie mogelijkheid onderaan dit bericht!

Aangemaakt door Daniel op 14-01-2020 16:07

Ik ben zeer benieuwd naar je reactie op dit korte fragment van Hans de Geus, die zegt "Duur wonen heeft niets te maken met te weinig bouwen". Steengoed fragment als je het mij vraagt. https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/video/4432721/de-geus-duur-wonen-heeft-niets-te-maken-met-te-weinig-bouwen

Aangemaakt door Bas op 15-01-2020 08:31

Goede column! Toch is dit wel te simpel. Er is echt ook veel meer vraag gekomen. Mede doordat de gezinsgrootte enorm afgenomen is. Steeds meer eengezinshuishoudens. Natuurlijk spelen de regels ook mee maar als het aanbod veel groter zou zijn zul je echt wel een afname van de prijs zien.

Aangemaakt door Bas op 16-01-2020 06:45

Vergeet niet dat er elk jaar 200.000 vluchtelingen ons land binnenkomen die tevens een woning nodig hebben.

Aangemaakt door Inon op 20-01-2020 19:36

Die cijfers en redenering is niet helemaal kloppend. Je moet ook rekening houden met emigratie. Daarnaast is niet elke immigrant een vluchteling. Ook gezinshereniging, arbeid en studie zijn redenen om zich (tijdelijk of structureel) in Nederland te vestigen. Bij gezinshereniging zal geen extra woning nodig zijn, hoogstens moet een kleinere woning voor een grotere verruild moeten worden. Er kwamen circa 86000 mensen netto bij op basis van immigratie en emigratie in 2018. Daarnaast groeide de bevolking op natuurlijke wijze met circa 15000 mensen in 2018, dus een totale groei van 101 000 personen. Dat zegt natuurlijk nog niet alles over het aantal woningen dat voor de netto aanwas nodig is, maar geeft wel enige nuance. De woningvoorraad nam toe met 82 677 woningen in 2018. Die voorraad matcht wellicht niet volledig met de behoefte (bv passend bij budget of gezinsgrootte), maar het gat is ook niet enorm. Indikken (kinderen die langer bij ouders blijven of delen van woonruimte met vriend(en) e.a.) geeft nog enige elasticiteit in de markt. Maar het blijft vervelend voor wie geen betaalbare woning ruimte kan vinden en daardoor met een suboptimale woonsituatie zit. https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-migratie-en-integratie/hoeveel-immigranten-komen-naar-nederland-

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.