Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Annuiteitenhypotheek of lineaire hypotheek?

Overzicht van de belangrijkste kenmerken van deze 2 populaire hypotheekvormen

Overzicht van de belangrijkste kenmerken van deze 2 populaire hypotheekvormen

Zoals waarschijnlijk wel bekend, moeten starters die een woning kopen sinds 1 januari 2013 hun hypotheek volledig aflossen in maximaal 30 jaar om renteaftrek te genieten. In de praktijk betekent dit dat starters tegenwoordig kiezen uit een annuïteitenhypotheek en / of een lineaire hypotheek. Ik zal in deze blog ingaan op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee hypotheekvormen.

Veel overeenkomsten maar ook belangrijke verschillen

Als we naar de kenmerken van beide hypotheekvormen kijken, dan zien we veel overeenkomsten. Er bestaan echter ook een aantal belangrijke verschillen. Welke vorm u kiest, hangt voor een groot deel af van uw situatie en voorkeuren. Ik zal hieronder de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen op een rij zetten zodat u makkelijker een keuze kunt maken tussen de beide hypotheekvormen.

Kenmerken

Bij beide hypotheekvormen wordt er maandelijks afgelost. Bij de lineaire hypotheek wordt de lening in gelijke bedragen afgelost. De maandlasten (bruto en netto) worden daadwerkelijk lager in tegenstelling tot bij de annuiteiten hypotheek. Bij deze hypotheekvorm blijven de bruto maandlasten gedurende de hele looptijd gelijk (bij gelijke hypotheekrente) en worden de netto maandlasten juist hoger.

Ik geef altijd de tip aan huizenbezitters om eens naar het break-even point te kijken. In welk jaar worden de netto maandlasten van de lineaire hypotheek lager dan bij de annuïteiten hypotheek? Dit is natuurlijk weer afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. Velen weten namelijk niet dat hoe lager de hypotheekrente bij een annuïteiten hypotheek, des te meer er maandelijks wordt afgelost!

Online de maandlasten berekenen

Voordelen en nadelen

Lineaire hypotheek

Voordelen:

 • minder hypotheekrente verschuldigd over de hele looptijd van de hypotheek (meestal 30 jaar) in vergelijking met de annuïteiten hypotheek
 • een snellere vermogensvorming door de snellere maandelijkse aflossing
 • de bruto en netto lasten dalen maandelijks
 • zekerheid omdat er tijdens de looptijd wordt afgelost

Nadelen:

 • fiscaal voordeel wordt maandelijks minder
 • hoge lasten in de eerste jaren in vergelijking met de annuïteiten hypotheek
 • de inflatie geeft bij lineaire aflossing relatief minder voordeel

Annuiteiten hypotheek

Voordelen:

 • voordeel van inflatie doordat het grootste gedeelte van de hypotheek pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost
 • de netto maandlasten zijn in het begin van de looptijd lager dan bij de lineaire hypotheek
 • iedere maand wordt een gedeelte van de hypotheek afgelost

Nadelen

 • de vermogensvorming is niet veel (na 18 jaar is pas de helft van de hypotheek afgelost)
 • de netto maandlasten stijgen maandelijks
 • fiscaal voordeel wordt maandelijks minder

Het leuke van de diverse voordelen / nadelen hierboven, is dat dit nadelen / voordelen zijn voor een bepaalde groep huizenbezitters. Iedere huizenbezitter zal dus vanuit zijn eigen situatie een keuze moeten maken. Het wordt nog leuker (het adviesgesprek) als er sprake is van twee starters die diverse meningen hebben!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek