Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOverzicht van de belangrijkste kenmerken van deze 2 populaire hypotheekvormen
Zoals waarschijnlijk wel bekend, moeten starters die een woning kopen sinds 1 januari 2013 hun hypotheek volledig aflossen in maximaal 30 jaar om renteaftrek te genieten. In de praktijk betekent dit dat starters tegenwoordig kiezen uit een annuïteitenhypotheek en / of een lineaire hypotheek. Ik zal in deze blog ingaan op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee hypotheekvormen.
Als we naar de kenmerken van beide hypotheekvormen kijken, dan zien we veel overeenkomsten. Er bestaan echter ook een aantal belangrijke verschillen. Welke vorm u kiest, hangt voor een groot deel af van uw situatie en voorkeuren. Ik zal hieronder de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen op een rij zetten zodat u makkelijker een keuze kunt maken tussen de beide hypotheekvormen.
Bij beide hypotheekvormen wordt er maandelijks afgelost. Bij de lineaire hypotheek wordt de lening in gelijke bedragen afgelost. De maandlasten (bruto en netto) worden daadwerkelijk lager in tegenstelling tot bij de annuiteiten hypotheek. Bij deze hypotheekvorm blijven de bruto maandlasten gedurende de hele looptijd gelijk (bij gelijke hypotheekrente) en worden de netto maandlasten juist hoger.
Ik geef altijd de tip aan huizenbezitters om eens naar het break-even point te kijken. In welk jaar worden de netto maandlasten van de lineaire hypotheek lager dan bij de annuïteiten hypotheek? Dit is natuurlijk weer afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. Velen weten namelijk niet dat hoe lager de hypotheekrente bij een annuïteiten hypotheek, des te meer er maandelijks wordt afgelost!
Online de maandlasten berekenen
Voordelen:
Nadelen:
Voordelen:
Nadelen
Het leuke van de diverse voordelen / nadelen hierboven, is dat dit nadelen / voordelen zijn voor een bepaalde groep huizenbezitters. Iedere huizenbezitter zal dus vanuit zijn eigen situatie een keuze moeten maken. Het wordt nog leuker (het adviesgesprek) als er sprake is van twee starters die diverse meningen hebben!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.