Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geen risicoverzekering? Check de risico's!

Veel jonge huizenkopers nemen geen overlijdensrisicoverzekering. Is dat wel verstandig?

Veel jonge huizenkopers nemen geen overlijdensrisicoverzekering. Is dat wel verstandig?

In mijn blog Overlijdensrisicoverzekering overbodig kon u lezen dat de mens (man / vrouw) steeds langer leeft. Vooral jonge starters (die voor het eerst een woning kopen) staan niet zo stil bij de situatie dat iemand kan overlijden. Vooral voor deze groep (die voor het eerst gaat samenwonen) is de overlijdensdekking belangrijk. Al is de kans nog zo klein dat iemand op jonge leeftijd overlijdt, die kans bestaat. En als het gebeurt, dan kunnen de gevolgen groot zijn.

Analyse van de gevolgen

Iedere hypotheekadviseur moet bij het afsluiten van de hypotheek de situatie bij een onverwachts overlijden in kaart brengen. Het kan voorkomen dat er geen overlijdensdekking wordt afgesloten en dat de woning gedwongen verkocht moet worden als één van de partners toch onverhoopt komt te overlijden. Zie onderstaand rekenvoorbeeld:

  • Man inkomen: 25.000 euro
  • Vrouw inkomen: 25.000 euro
  • Annuiteitenhypotheek: 230.000 euro
  • Bruto maandlast: 799 euro (hypotheekrente 1,55%)

Deze twee jonge samenwonende starters (25 jaar) kopen een wonen en sluiten een annuïteitenhypotheek af van 230.000 euro. Er wordt geen aparte risicoverzekering afgesloten. Zij zijn samenwonend waardoor het nabestaandenpensioen niet actief is. Dit kan geregeld worden bij de notaris door middel van een samenlevingscontract. Als er totaal niets geregeld is, ontstaat er een nare situatie bij een onverwachts overlijden.

Hypotheeklasten niet op te brengen

De overgebleven persoon met een bruto jaar salaris van 25.000 euro moet dan de lopende hypotheek betalen. Op één inkomen zijn de maandlasten enorm hoog. De maximale hypotheek op dit inkomen is trouwens slechts 115.000 euro. Een gedwongen verkoop is nu waarschijnlijk aan de orde als de ouders van de overgebleven persoon niet kunnen helpen / bijspringen (financieel). Bovendien komen ook de ouders van de overleden persoon om de hoek kijken. Deze worden namelijk erfgenaam voor de helft van de woning.

Het is duidelijk dat het zeer verstandig is om notarieel wat te regelen ook al is de kans op overlijden nog zo klein. Met een samenlevingscontract is het voor samenwonenden vaak wél mogelijk om de partner aan te melden voor een nabestaandenpensioen. U moet wel even de werkgever inlichten, die dan de pensioenverzekeraar een seintje geeft.

Jonge mensen, lage premies

Tot slot merk ik nog op dat een losse risicoverzekering voor deze twee jongen personen van 25 jaar niet veel kost. Voor een paar euro’s per maand is er al een ruime dekking. Wie helemaal geen risico wil nemen, zal het gehele bedrag van 230.000 euro verzekeren. De maandpremie is dan rond de 7 euro.

Op de hoogte blijven van hypotheekrentes en nieuws over hypotheken?
Meld je aan voor de gratis Update Hypotheken van onze HomeFinance MailService!

Direct aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek