Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Corona: gevolgen voor jouw geldzaken

Ook zonder besmetting heb je last van het coronavirus

Ook zonder besmetting heb je last van het coronavirus

Dat Coronavirus houdt de gemoederen waanzinnig bezig, je leest en hoort er doorlopend over. Besmettingen en quarantaines, dat is logisch, maar het gaat zoveel verder dan dat. Terwijl er in Nederland voor zover ik weet nog geen besmette persoon is – en dat kan natuurlijk nooit meer lang duren – heeft het nu al allerlei gevolgen voor iedereen. 

Coolblue en corona

Van de week was er enorme commotie rondom Coolblue. De gigant in het leveren van allerlei apparaten had opeens alle affiliatelinks (dat zijn links op websites van anderen, die door doorverwijzing naar Coolblue voor een aankoop een percentage van de verkoopprijs) op non-actief gezet en de prijzen van heel veel artikelen schoten plotseling omhoog.

Toen ik dat las dacht ik eerlijk gezegd dat Coolblue misschien wel overgenomen zou worden door Amazon, dat echt actief in Nederland aan de slag wil. De verklaring van de blauw-oranje brigade van Pieter Zwart was echter – wel behoorlijk langzaam – dat het allemaal te maken heeft met het Corona virus. Ze willen de verkoop temperen om leveringsproblemen voor te zijn, aangezien ze verwachten dat de producten van Chinese leveranciers opraken en er dus schaarste aankomt.

We zijn heel gecontroleerd onze hele grote schuren tot aan de nok toe aan het vullen. Mocht dat niet meer nodig zijn dan trappen we het gaspedaal weer volledig in.

Dus: prijzen van veel apparaten gaan omhoog door het Corona-virus.

Beurzen en corona

Heb je aandelen? Dan heeft corona heel waarschijnlijk effect op de waarde van die aandelen. De effectenbeurzen wereldwijd kampen met flinke koersdalingen door het virus. WallStreet, Amsterdam, Frankfurt en Milaan… overal storten de indexen in. De AEX sloot afgelopen maandag op 593 punten – een verlies van 3,9%. Gisteren sloot de index nog ruim 10 punten lager, een daling van 1,78%.

Dus: wie aandelen heeft verliest waarde door corona

Coronavirus drukt kapitaalmarktrente

Eerder deze week schreven we al dat het virus effect heeft op de kapitaalmarktrente. Dat komt door de onzekerheid bij beleggers: die hevelen geld over naar veilige staatsobligaties, waardoor de rente op die effecten snel daalt. De hoopgevende beweging richting een positieve rente is weer helemaal verdwenen.

Kapitaalmarkt rente ontwikkeling 24 februari 2020

Dit zóu kunnen betekenen dat de hypotheekrente ook weer verder gaat dalen. Over het algemeen volgt de hypotheekrente de bewegingen van de kapitaalmarkrente namelijk wel… we gaan het zien. In de maand februari hebben we bij hypotheken alleen nog maar rentedalingen gezien.

Dus: kapitaalmarktrente omlaag, verdere daling hypotheekrente?

Laatste hypotheekrente wijzigingen

Reizen en corona

Gisteren vertelden mijn ouders dat ze voor april – als mijn pa 75 wordt – een reisje naar Tenerife hebben geboekt. Groot gelijk wat mij betreft, maar…. intussen is er wel een hotel op dat eiland van de buitenwereld afgesloten omdat er besmette gasten blijken te zijn. Fijn op vakantie, zit je in quarantaine vast in je hotel….

Dus: durf  je nog een vakantie te boeken?

Reis annuleren wegens virus?

En hoe zit het met reizen die al geboekt zijn? Mag je die annuleren omdat je bang bent voor het coronavirus? Nou ja, annuleren mag natuurlijk altijd – de vraag is alleen of je het betaalde geld terugkrijgt.

De wet zegt dat je een reis kosteloos kunt opzeggen als er een onveilige situatie is op de plek waar je naartoe gaat. Dat de situatie in een gebied onveilig is kun je dan aantonen met een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken of het Calamiteitenfonds. Dan neem je contact op met je reisorganisatie en kun je bijvoorbeeld omboeken naar een ander gebied. De vraag blijft natuurlijk altijd waar je veilig zit voor besmettingen en quarantaines.

Dekking reis- en annuleringsverzekering?

Maar wat als er (nog) géén negatief reisadvies is voor jouw reisbestemming? Dan gaat het niet zo makkelijk. En dan denk je: ik heb toch een annuleringsverzekering… daarvoor zal zo’n virus toch wel een geldige annuleringsreden zijn?

Nou… dat blijkt lang niet altijd het geval. Er zijn verzekeraars die wél vergoeden, maar ook verzekeraars die dat niet doen. Dan blijkt maar weer dat er behoorlijke verschillen zijn tussen reis- en annuleringsverzekeringen, ook al lijken ze op afstand misschien allemaal hetzelfde.

Dus: er is een kans dat je geen geld terugkrijgt bij het annuleren van je reis

Ook zonder besmetting heb je er last van

Kortom: ik weet niet of jij je persoonlijk zorgen maakt over het coronavirus? Ik tot nu toe niet zo. Eigenlijk ga ik er vanuit dat een heel groot deel van de wereldbevolking besmet zal raken, maar ook dat het grootste deel dat niet eens zal merken of er hooguit even een beetje ziekig van wordt. Ondertussen hebben we wel nu al op allerlei indirecte manieren last van het virus en dat zal voorlopig nog behoorlijk erger worden ben ik bang.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek