Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 12 maart 2020, 09:16 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Fascinerend! Ik bedacht gisterochtend dat ik het eens met jullie wilde hebben over de maximale kredietrente. Die is al jarenlang ongewijzigd - 14% - terwijl alle rentes natuurlijk flink zijn gedaald. De rentes op consumptief krediet wel veel minder dan de hypotheekrente en spaarrente, maar toch.

Diezelfde dag blijkt dat ik niet de enige ben die daarover nadacht. Op AMweb.nl verscheen uitgerekend gisteren een bericht dat minister Hoekstra van Financiën een verlaging van de maximale kredietvergoeding onderzoekt.

Maximale kredietrente... hoe zit dat?

We hebben in Nederland een wet die ervoor zorgt dat leningen niet tegen onbeperkt hoge rentes verstrekt mogen worden. Dat noemen ze de 'maximale kredietvergoeding'. Die is dan weer gelinkt aan de 'wettelijke rente'. Het zijn dus twee verschillende dingen.

Wat is wettelijke rente?

De wettelijke rente is de rente die een schuldeiser in rekening mag brengen als je een betalingsachterstand hebt. Bijvoorbeeld als je een factuur te laat betaalt. Daarvan zijn er twee:

  • wettelijke rente voor handelstransacties - die staat op dit moment op 8%
  • wettelijke rente voor niet-handelstransacties - momenteel 2%

Als consument, particulier heb je te maken met de laatste.

Rentepercentages wettelijke rente, maximale rente

Wat is de maximale rente?

De maximale rente die een kredietverstrekker mag rekenen voor een lening is de wettelijke rente plus een verhoging van 12%. Met een wettelijke rente van 2% kom je dan dus uit op 14% - dat is de hoogste rente die voor een lening berekend mag worden.

Rente op lenen maximaal 14% - kan dat niet lager?

Die 14% - dat klinkt in de huidige economie, met al die idioot lage rentes, behoorlijk van de gekke. Het woord 'woekerrente' komt in me op. En denk nu niet dat er geen leningen zijn waarop je die 14% ook werkelijk betaalt. Niet bij gewone persoonlijke lening nee... de hoogste rente die ik daar in de vergelijking tegenkom is 8,7%. Nog steeds fors meer dan de goedkoopste lening met 3,8%, maar nog lang geen 14%.

Vergelijk persoonlijke leningen

Hoge rente bij online winkels en op creditcards

Waar je die wel betaalt? Nou, bij Wehkamp bijvoorbeeld. Of bij andere postorderbedrijven cq online winkels waar je achteraf gespreid kunt betalen. H&M bijvoorbeeld. Of de Bijenkorf. En ook bij heel veel creditcards waarbij je kiest voor gespreid betalen.

Tweede Kamer vraagt om verlaging maximale rente

Nu hebben Kamerleden dus gevraagd of die maximale kredietvergoeding niet omlaag kan. Dat deden ze vorig jaar ook al, maar toen vond Hoekstra dat nog niet de moeite waard om naar te kijken. Vooral omdat de hoogte van de rente in zijn ogen niet de belangrijkste oorzaak is van schulden. Wel zag hij in dat er teveel betalingsachterstanden waren bij de zogeheten 'verzendhuiskredieten' en maande hij de branche daar iets aan te doen.

Minister Hoekstra doet onderzoek

Kennelijk staat Hoekstra nu meer open voor het idee om de maximale rente te verlagen - hij is er onderzoek naar aan het doen.

“Het doel is om zorgvuldig te onderzoeken wat een adequate hoogte van de maximale vergoeding zou moeten zijn en om de consequenties van een generieke of specifieke verlaging van de maximale kredietvergoeding in beeld te brengen.”

Generieke of specifieke verlaging?

Mooi hè, dat taalgebruik... generieke of specifieke verlaging.... Het gaat dus om een verlaging van de maximale rente voor alle kredieten of alleen voor bepaalde leningen. Er zijn namelijk ook Kamerleden die vroegen om alleen voor online winkels het maximum te verlagen van 14% naar 4%. Het idee daarachter is dat er dan minder betalingsachterstanden zouden zijn.

Gespreid betalen niet meer mogelijk bij lage rente?

Persoonlijk denk ik dat het wel zou helpen als de maximale rente voor gespreid betalen fors verlaagd wordt. Niet direct - mensen gaan er echt niet minder door lenen. Wel indirect: de Wehkamps zouden gespreide betaling waarschijnlijk gewoon niet meer aanbieden als ze er maar 4% rente voor mogen rekenen.

Maximale rente verplicht omlaag

Risico te groot

Ze lopen immers ook simpelweg een risico: dat ze het geld waarvoor mensen spullen hebben gekocht niet terugkrijgen. Dat risico is één van de redenen dat de rente zo hoog is ... de andere zou ik gewoon vatten onder de noemer 'niet omdat het moet, maar omdat het kan'. Wie gespreid betaalt bij een online winkel let waarschijnlijk helemaal niet op de rente, dus rekenen ze het maximale. Lekker verdienen zeg maar.

Kom maar door met die lagere rente

Kortom: kom maar door met die verlaging van de maximale rente. Niet door de verlaging van de wettelijke rente (die is met 2% niet te hoog) maar wel door een verlaging van die 12% die erbij opgeteld mag worden.

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen rondom rentes?
Meld je aan voor onze GRATIS updates via de HomeFinance Mailservice!

Ja, houd mij op de hoogte!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.