Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen veel te duur?

Alle rentes blijven maar dalen. Maar de leenrentes komen nauwelijks van hun plaats.

Alle rentes blijven maar dalen. Maar de leenrentes komen nauwelijks van hun plaats.

De rentes zijn al jaren aan een indrukwekkende daling bezig. Dit zorgt voor grote problemen bij pensioenfondsen en bij mensen die sparen. Voor mensen die geld lenen zouden de dalende rentes goed nieuws moeten zijn. Maar geldt dat wel voor iedereen die een lening nodig heeft?

Angst voor recessie zorgt voor dalende rentes

De angst voor een economische recessie neemt toe. Het coronavirus zorgt voor grote problemen en gisteren kwamen daar de kelderende olieprijzen nog bij. Deze onzekerheden zorgen voor steeds verder dalende marktrentes. Voor spaarders slecht nieuws, want op een spaarrekening wordt nauwelijks nog rente vergoed.

Voor mensen die een lening nodig hebben zijn de dalende rentes goed nieuws. Tenminste: voor huizenbezitters wel, want de hypotheekbanken tuimelen de laatste tijd over elkaar heen met het doorvoeren van hypotheekrenteverlagingen.

Leenrentes blijven achter

Je zou verwachten dat mensen die een consumptieve lening nodig hebben of een lening hebben lopen ook profiteren van de dalende rentes. Maar dat valt vies tegen want op de leenmarkt is geen sprake van dagelijkse rentedalingen. Sterker nog: voor veel leningen geldt dat de rentes al jaren niet gewijzigd zijn! 

In onderstaande grafiek hebben we de laagste hypotheekrente met een rentevaste periode van 10 jaar, de laagste rente op een persoonlijke lening en de kapitaalmarktrente op een rij gezet. De leenrente en hypotheekrente waren in 2011 nog gelijk. Sindsdien is de hypotheekrente met meer dan 4 procent gedaald terwijl de rente op een persoonlijke lening met net iets meer dan 1 procent gedaald is. Een enorm verschil!

Bron: ActueleRentestanden.nl

Doorlopend krediet wordt zelfs duurder

Als we kijken naar de het historische renteverloop op de leenvorm doorlopend krediet is het nog extremer: zoals u kunt zien in onderstaande grafiek is de laagste rente op deze leenvorm sinds 2014 per saldo zelfs omhoog gegaan!

Historische rente persoonlijke lening en doorlopend krediet

Geld lenen kost te veel geld?

De inkoopprijs van geld is voor banken de laatste jaren enorm omlaag gegaan. Je zou verwachten dat als een gevolg hiervan de rente op leningen flink gedaald zou zijn. Het is onlogisch dat geld lenen nauwelijks goedkoper geworden is. Bij het lenen van geld ziet u altijd de slogan: “Let op! Geld lenen kost geld.” Wellicht is het beter om deze voorlopig te wijzigen naar “Let op! Geld lenen kost op dit moment veel te veel geld.”

Meer over geld lenen en de leenrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek