Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Staatsloterij in de problemen?

Gerechtshof: aankoopbedrag loten terugbetalen

Gerechtshof: aankoopbedrag loten terugbetalen

Er is weinig nieuws dat niet over corona gaat op dit moment, dat is niet zo gek. Toch kwam ik een ander berichtje tegen dat mijn aandacht trok – ook wel weer even goed. Het gaat over de Staatsloterij. De Telegraaf kopt met ‘Staatsloterij moet aankoopbedrag loten terugbetalen‘. Interessant…

Individuele rechtszaak tegen de Staatsloterij

Het gaat over een rechtszaak die een loterijdeelnemer heeft aangespannen tegen de Staatsloterij. Die lag al eerder onder vuur – in 2015 besliste de Hoge Raad al dat de loterij tussen 2000 en 2008 misleidende mededelingen had gedaan over de winkansen voor deelnemers.

Niet gekocht als hij de echte winkansen had geweten?

Die uitspraak was voor deze loterijdeelnemer reden om persoonlijk een zaak aan te spannen. Hij stelt dat hij geen Staatsloten zou hebben gekocht als hij eerlijk geïnformeerd was over de winkansen. Daarvoor ging hij al eerder naar een rechtbank. Die gaf hem geen gelijk, maar in het hoger beroep doet het gerechtshof dat wel. Deze rechter veroordeelt de Staatsloterij tot het terugbetalen van het aankoopbedrag van al zijn loten plus de proceskosten – in totaal zo’n € 8.000.

Uitspraak van de rechter tegen de Staatsloterij

Staatsloterij kan nog naar de Hoge Raad

Er is nog niets definitief. De Staatsloterij kan nog in cassatie bij de Hoge Raad. Ik zou denken dat ze dat ook wel gaan doen, anders is het hek toch zeker van de dam? Dan gaat iedere geldwolf die loten heeft gekocht in die periode tussen 2000 en 2008 z’n geld terugvragen. Was er niet één of andere claimstichting die zich hiermee bezighield? Ja inderdaaad: Loterijverlies … dat is alleen geen stichting (meer) – het is een BV!

Stichting Staatsloterijschadeclaim regelde extra trekking ter compensatie

Oh en nog één: de Stichting Staatsloterijschadeclaim. Al is de website van die laatste in elk geval uit de lucht dus dikke kans dat die niet meer bestaat. Maar ja, die hadden dan ook een deal gesloten met de Staatsloterij dat er een bijzonder extra trekking kwam, speciaal voor iedereen die in die periode had meegedaan.

Stichting Loterijverlies zit op Kanaaleilanden

Loterijverlies bestaat nog wel (kantoor ergens op de Kanaaleilanden…) en zal deze uitspraak ongetwijfeld aangrijpen om weer lekker hoog van de toren te blazen. Want als deze individuele rechtszaak leidt tot een betaling door de Staatsloterij, dan willen zij dat natuurlijk ook voor al hun ‘gedupeerde deelnemers’.

Kijkt loterijdeelnemer serieus naar winkansen?

Je proeft het al – ik vind het allemaal maar niks. Ik ben ervan overtuigd dat mensen echt niet serieus naar de winkansen kijken als ze meedoen met een loterij. Dat ze meedoen omdat het idee dat ze kúnnen winnen ze blij maakt, hoop geeft. Dat het dus in de praktijk weinig verschil maakt hoe groot die winkans nu eigenljk is: waanzinnig klein of nog iets kleiner. Alsof je geld in een gokkast gooit zeg maar.

Gokkast in Las Vegas

Klagen als je niets gewonnen hebt

Dat je meedoet met een loterij moet je lekker zelf weten. Alleen om dan achteraf – natuurlijk alleen als je niets gewonnen hebt – te gaan lopen miepen over de winkansen die kleiner bleken dan gecommuniceerd waren… daar kan ik niet zoveel mee. Natuurlijk is het niet okay dat er dingen zijn geroepen die niet klopten. Ik vind het ook helemaal prima dat daar iets mee gedaan is richting de Staatsloterij en ben van mening dat die extra trekking een prima compensatie was. Klaar.

Hopelijk streep door vonnis

Maar dus niet klaar. Want deze individuele claimer heeft zich niet laten paaien met gratis loten voor die extra trekking. Die ging gewoon toch naar de rechter. En die heeft nu dus van het gerechtshof gelijk gekregen. Ik ga er vanuit dat de Staatsloterij wel naar de Hoge Raad stapt en hoop eerlijk gezegd dat de rechters daar een streep zetten door het oordeel van het hof.

Beter sparen dan gokken

Ik ben sowieso geen fan van loterijen. Heb me een tijd geleden een keer laten verleiden door de Vriendenloterij en dat heb ik geweten… kwam er nauwelijks vanaf. Persoonlijk zeg ik: je kunt veel beter sparen dan meedoen aan een loterij. Zelfs al is de spaarrente nagenoeg niets, je vormt met je eigen inleg in elk geval een kapitaal. Dat doe je niet met het kopen van loten: daarmee gooi je jouw zuurverdiende euro’s weg in de hoop dat je een enorme prijs wint. Een prijs waarop de kans heel klein is. En dan maakt het eigenlijk niet uit hóe klein.

Spaarrente in de gaten houden?
Meld je aan voor de maandelijkse Update Sparen van onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek