Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 15 april 2020, 08:34 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De coronacrisis is een maandje bezig en ABN Amro komt al met uitspraken over de huizenprijzen en hypotheekrente.

ABN Amro: ontwikkelingen en verwachtingen voor de huizenmarkt
Bron: ABN Amro

"Huizenprijzen gaan dalen en hypotheekrente stijgen"

De voorspelling van de bank luidt: de huizenprijzen gaan vanaf 2020 dalen en de hypotheekrente gaat stijgen. Ze hebben hiervoor de volgende argumenten:

  • Terugval van de economie
  • Werkloosheid neemt toe
  • Besteedbaar inkomen staat onder druk
  • Minder mensen zullen een woning willen kopen
  • Hogere hypotheekrente door minder concurrentie

Bovenstaande argumenten zijn logisch. Het is te hopen dat veel mensen die nu niet mogen werken, snel weer aan de slag mogen. Het is afwachten waarmee Den Haag gaat komen 21 april. Gaan zij (stapsgewijs) bepaalde beroepen weer aan het werk zetten?

Hierbij zal de welbekende 1,5 meter afstand heel belangrijk zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat deze afstand heel moeilijk te handhaven is. Vooral als je boodschappen gaat doen, merk ik dat 1,5 meter afstand houden vaak niet mogelijk is. Hoe langer trouwens iets duurt, hoe makkelijker mensen worden en dus de regels gaan “overschrijden”.

Gaat hypotheekrente stijgen of toch niet?

De bank stelt dat hypotheekrente gaat stijgen omdat er minder “concurrentie” zal zijn. ABN Amro bedoelt hiermee dat diverse banken (buitenlandse banken en bijvoorbeeld ook pensioenfondsen) minder geld in hypotheken willen beleggen. Als er minder banken actief zijn in hypotheken betekent dit dat de overige banken hun marges kunnen verhogen. Een hogere hypotheekrente dus.

Gaat hypotheekrente stijgen door corona of toch niet?

Minder hypotheken dus juist meer concurrentie?

Dit klopt, maar aan de andere kant willen minder mensen een woning kopen en zullen bestaande huizenbezitters even wachten met verhuizen. Het aantal af te sluiten hypotheken zal minder worden. Banken zullen dit gaan merken in hun omzet. Er zullen altijd banken zijn die meer omzet willen draaien dan de voorgaande jaren. Dit betekent dat zij hun hypotheekrentes “aantrekkelijk” moeten houden en die stijging van de hypotheekrente wellicht wel meevalt.

Check de actuele hypotheekrente

Twijfels over invloed op huizenprijzen en hypotheekrente

De komende weken zal blijken hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. We moeten het virus onder controle krijgen. Als dit snel kan gebeuren, dan kan de “schade” nog meevallen. Het ziet er echter uit dat we nog maanden nodig hebben om alles weer een beetje op de rails te krijgen. De economische terugval zal enorm zijn. Echter : ik heb nog steeds grote twijfels of dit van invloed is op de huizenprijzen en de hypotheekrente.

Ontwikkeling van de hypotheekrente volgen?

Meld je nu aan voor de Update Hypotheken van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.