Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ABN Amro: lagere huizenprijzen en hogere hypotheekrente

Grootbank stelt dat coronavirus de huizenmarkt bedreigt

Grootbank stelt dat coronavirus de huizenmarkt bedreigt

De coronacrisis is een maandje bezig en ABN Amro komt al met uitspraken over de huizenprijzen en hypotheekrente.

ABN Amro: ontwikkelingen en verwachtingen voor de huizenmarkt
Bron: ABN Amro

“Huizenprijzen gaan dalen en hypotheekrente stijgen”

De voorspelling van de bank luidt: de huizenprijzen gaan vanaf 2020 dalen en de hypotheekrente gaat stijgen. Ze hebben hiervoor de volgende argumenten:

  • Terugval van de economie
  • Werkloosheid neemt toe
  • Besteedbaar inkomen staat onder druk
  • Minder mensen zullen een woning willen kopen
  • Hogere hypotheekrente door minder concurrentie

Bovenstaande argumenten zijn logisch. Het is te hopen dat veel mensen die nu niet mogen werken, snel weer aan de slag mogen. Het is afwachten waarmee Den Haag gaat komen 21 april. Gaan zij (stapsgewijs) bepaalde beroepen weer aan het werk zetten?

Hierbij zal de welbekende 1,5 meter afstand heel belangrijk zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat deze afstand heel moeilijk te handhaven is. Vooral als je boodschappen gaat doen, merk ik dat 1,5 meter afstand houden vaak niet mogelijk is. Hoe langer trouwens iets duurt, hoe makkelijker mensen worden en dus de regels gaan “overschrijden”.

Gaat hypotheekrente stijgen of toch niet?

De bank stelt dat hypotheekrente gaat stijgen omdat er minder “concurrentie” zal zijn. ABN Amro bedoelt hiermee dat diverse banken (buitenlandse banken en bijvoorbeeld ook pensioenfondsen) minder geld in hypotheken willen beleggen. Als er minder banken actief zijn in hypotheken betekent dit dat de overige banken hun marges kunnen verhogen. Een hogere hypotheekrente dus.

Gaat hypotheekrente stijgen door corona of toch niet?

Minder hypotheken dus juist meer concurrentie?

Dit klopt, maar aan de andere kant willen minder mensen een woning kopen en zullen bestaande huizenbezitters even wachten met verhuizen. Het aantal af te sluiten hypotheken zal minder worden. Banken zullen dit gaan merken in hun omzet. Er zullen altijd banken zijn die meer omzet willen draaien dan de voorgaande jaren. Dit betekent dat zij hun hypotheekrentes “aantrekkelijk” moeten houden en die stijging van de hypotheekrente wellicht wel meevalt.

Check de actuele hypotheekrente

Twijfels over invloed op huizenprijzen en hypotheekrente

De komende weken zal blijken hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. We moeten het virus onder controle krijgen. Als dit snel kan gebeuren, dan kan de “schade” nog meevallen. Het ziet er echter uit dat we nog maanden nodig hebben om alles weer een beetje op de rails te krijgen. De economische terugval zal enorm zijn. Echter : ik heb nog steeds grote twijfels of dit van invloed is op de huizenprijzen en de hypotheekrente.

Ontwikkeling van de hypotheekrente volgen?

Meld je nu aan voor de Update Hypotheken van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van woensdag april 15, 2020 12:23
    Het Centraal Planbureau (CPB) schetste onlangs in vier scenario’s de economische impact van het coronavirus in 2020 en 2021. De scenario’s hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario’s resulteert een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1,2% tot 7,7%. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. De eurolanden zullen gezamenlijk meer dan 1.000 miljard gaan lenen om de economie te redden. Hoe gaan we dat aflossen? Juist ja…. door de belastingen (flink) te verhogen. Maar dat verhaal komt volgend jaar pas in de publiciteit. Daarmee daalt het besteedbaar inkomen van iedereen. Het welvaartsniveau zal dus flink dalen; er prognoses dat we in koopkracht teruggaan naar hoe het 50 jaar geleden was. Minder onnodige consumptie, minder vervuiling en lagere woonlasten. Ook komt er een einde aan de zeer hoge prijzen huren die de winkels in de binnensteden moeten betalen. Dit om verkrotting door leegstand te voorkomen. De hoogte van de hypotheekrente is van invloed op de huizenprijs; overigens zijn zaken als arbeidsmarktperspectief, belastingdruk en de aanwezigheid van infrastructuur minstens net zo van belang.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek