Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt ook in coronatijd krap

Kopers kunnen steeds moeilijker een geschikte koopwoning vinden

Kopers kunnen steeds moeilijker een geschikte koopwoning vinden

Vorige week stond in het AD een artikel over de huizenmarkt. In dit artikel werd maar weer eens beschreven dat de huizenmarkt oververhit is geworden en steeds krapper wordt. Er wordt zelfs geschreven dat het deze eeuw nog nooit zo moeilijk is geweest om een geschikte koopwoning te vinden als in het afgelopen kwartaal. En dat heeft niets te maken met de coronacrisis.

Recente woningmarktcijfers

Even wat cijfers op een rijtje:

  • De gemiddelde huizenprijs is 335.000 euro voor een bestaande woning
  • De gemiddelde huizenprijs is 401.000 euro voor een nieuwbouwwoning
  • Huizenprijzen zijn met 8,8% gestegen in vergelijking met een jaar geleden
  • Te koop staande huizen worden binnen 28 dagen verkocht
  • Een koper kan uit 2,7 woningen kiezen

De kenners concluderen dat de coronacrisis geen invloed heeft gehad op de huizenprijzen. Dit is niet nieuw voor me want dit had ik al geschreven in mijn blog Heftige tijden in coronacrisis van 16 maart 2020.

Gemiddelde prijs hoger dan NHG grens

De gemiddelde huizenprijs (bestaande woning) is nu 335.000 euro. Dit is hoger dan de Nationale Hypotheek Grens van 310.000 euro. Deze NHG grens zal dus volgend jaar weer worden verhoogd. Een stijging van 8,8% in vergelijking met een jaar eerder is natuurlijk enorm. Ik had een voorspelling voor dit jaar gedaan van 5%. Gevolg van deze stijging is wel dat steeds minder mensen een huis kunnen kopen. Of als zij een woning kopen, dit in een lagere prijsklasse moeten doen. De lonen van werknemers zijn namelijk minder hard gestegen dan de huizenprijzen. Het is zelfs zo dat in coronatijd veel werknemers een loonoffer doen. Wat wel zeer opvallend is, is het aantal woningen waaruit een potentiële koper kan kiezen. Dit is minder dan 3 woningen.

Vooruitzichten huizenprijzen minder positief

Wel is de verwachting dat de huizenprijzen in de komende tijd minder gaan stijgen of zelfs gaan dalen. Dit heeft te maken met de werkloosheid. Je leest ook steeds vaker in de media dat bedrijven in hun kosten gaan snijden. Een paar werknemers eruit betekent voor veel bedrijven een leuke besparing op de loonkosten. Zoals eerder geschreven zal moeten blijken hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. In Nederland hebben we nu alles goed onder controle. Echter de grenzen zijn opengegaan en veel Nederlanders durven het toch aan om vakantie te gaan vieren in het buitenland.

Bovendien komen ook buitenlanders hier vakantie vieren. Vooral deze laatste groep kan wel eens voor nieuwe problemen gaan zorgen. Een tweede lockdown kan zeer grote gevolgen hebben voor veel werknemers. Dan zal ook de huizenmarkt het gaan merken. Dit laatste is trouwens niet zo erg want zoals de huizenprijzen de laatste jaren stijgen is te veel van het goede…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek