Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Werkloos kun je geen huis kopen

Wanneer gaan coronagevolgen woningmarkt aantasten?

Wanneer gaan coronagevolgen woningmarkt aantasten?

De nieuwste cijfers over de  werkloosheid zijn niet om blij van te worden: het aantal werklozen is omhoog geschóten. Dat roept de vraag op hoe lang de huizenmarkt onaangetast kan blijven. Werklozen kunnen immers geen huis kopen… tenminste niet als ze een hypotheek nodig hebben.

Enorme stijging aantal werklozen

Je zag het natuurlijk wel aankomen: de enorme stijging van het aantal werklozen. De coronacrisis heeft er nu al flink ingehakt en dat is echt nog niet klaar. Bedrijven die mensen ontslaan of helemaal over de kop gaan: het is een logisch gevolg van de maatregelen van de afgelopen maanden. 

74.000 werklozen erbij in juni 2020

Dat blijkt ook wel uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): in de afgelopen drie maanden kwamen er 131.000 werklozen bij – het totaal kwam daarmee op 404.000. De afgelopen maand was de groei het sterkst: een toename van 74.000 mensen zonder werk.

Werkloosheid en WW uitkeringen juni 2020

Bron: CBS

Een stijging van 3,6 naar 4,3% werklozen in één maand – dat is wel shocking. Het CBS meldt er even bij dat het in de financiële crisis van 2008/2009 zeven maanden duurde om van 3,6 naar 4,3% te gaan. 

Niet te vergelijken met financiële crisis

Natuurlijk is het niet te vergelijken. De lockdown zorgde ervoor dat er in één keer veel bedrijven stil kwamen te liggen en hun toeleveranciers ook snel in de problemen kwamen. Dat dit voor een hele snelle crisis zorgt is logisch. Hopelijk volgt er ook snel herstel?

Woningmarkt trekt zich er weinig van aan

Ondertussen lijkt de woningmarkt zich niets aan te trekken van de hele coronacrisis. Lijkt, want ik kan me gewoon niet voorstellen dat die zo sterk overeind blijft als tot nu toe het geval is. Het kán toch niet anders dan dat mensen voorzichtiger worden met het betalen van de hoofdprijs voor een woning?

Wanneer gaan huizenprijzen dalen?

Hypotheekregels worden strenger

Niet alleen kopers trouwens, de banken worden ook voorzichtiger. Die hebben de afgelopen maanden hun hypotheeknormen al aangescherpt en geven ook aan dat ze de komende maanden nog wel strenger gaan worden. Dat blijkt tenminste uit de driemaandelijkse enquête van De Nederlandsche Bank onder zeven grote banken. 

‘Het is niet eerlijk!’

Dan kún je natuurlijk gaan gillen dat het niet eerlijk is, dat jij er ook niets aan kunt doen dat het coronavirus de hele wereld op z’n kop heeft gezet. Dat je een prima inkomen had tot het virus uitbrak maar dat het nu even niet zo goed gaat… dan moet je toch evengoed wel een huis kunnen kopen? 

Bank kijkt naar risico

De bank kijkt heel simpel naar het risico dat jij je maandlasten niet kunt betalen en als gevolg daarvan uiteindelijk je woning met verlies moet verkopen. Zelfs als het niet zover komt: klanten met betalingsproblemen zijn op zich al een risico voor de bank: het kost gewoon al bakken met geld om achter die betalingen aan te gaan en regelingen te treffen. Het is dus niet zo gek dat ze voorzichtiger zijn geworden en minder makkelijk hypotheken verstrekken. Dat is niet persoonlijk, het gaat niet om jou… maar ja, je hebt er wél last van. 

Hypotheekregels strenger

Als je werkloos bent kun je geen huis kopen

Meer werklozen, strengere banken… het kán toch niet anders dan dat de woningmarkt daar ook een keer last van gaat krijgen? Als je werkloos bent kun je tenslotte geen huis kopen. Of tenminste niet als je daar een hypotheek voor nodig hebt. En ook als je niet werkloos bent zorgen de strengere bankregels er in veel gevallen voor dat je minder kunt lenen.

Als er minder geleend kan worden kunnen de huizenprijzen toch niet zo idioot blijven stijgen? Natuurlijk draait het om vraag en aanbod. Ik zou verwachten dat de vraag echt wel gaat dalen, dat er steeds meer mensen zijn die geen huis meer kúnnen kopen (door de bankregels) of dat niet meer wíllen (uit eigen voorzichtigheid). 

Maar ja, dat roep ik al een tijdje en tot nu toe stoomt de huizenmarkt gewoon lekker door….

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Bart van donderdag juli 16, 2020 13:34
    Dat zegt iedereen die makelaar is of verstregeld met de wooningmarkt. Ja het aanbod moet omhoog. Alleen als er niemand meer een huis kan/wil betalen moeten de prijzen ook omlaag en dat gaat gebeuren. Uit onderzoel van de DNB vandaag blijkt ook nogmaals dat het prijseffect vooral ontstaan door wat mensen kunnen betalen en niet het aanbod.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek