Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bespaartip: makkelijk besparen op boodschappen

Hoe belangrijk is dat A-merk voor jou?

Hoe belangrijk is dat A-merk voor jou?

Met de onvermijdelijke economische crisis door corona in het vooruitzicht heb ik jullie concrete bespaartips beloofd. Ideetjes voor hoe je jouw uitgaven kunt verlagen om zo met een lager inkomen tóch rond te komen. 

Rondkomen van je geld: het grote geheel

Als ik het over besparen heb voel ik meestal de behoefte om het over het grote geheel te hebben. Over hoe je dat aanpakt, je inkomsten en uitgaven op een rij, de stappen die je kunt zetten om beter uit te komen met je geld.

Geld besparen

Specifieke bespaartips

Specifieke bespaartips geef ik minder vaak – waarom eigenlijk? Ik denk vooral omdat ik het eigenlijk open deuren vind, denk dat je die ook wel zelf kunt bedenken. Dus waarom zou ik iets opschrijven waarmee ik je niets nieuws vertel? 

Doe je er ook wat mee?

Nou – omdat het je wél kan helpen, vertelt een andere stem mij. Als je de tips al kent als opfrisser en reminder. En ongetwijfeld zijn er ook mensen die ze nog niet kennen. Die ik dus wél iets nieuws vertel. Dus: als je denkt: dit weet ik allemaal al… dan zeg ik: gelukkig! Doe je er ook wat mee?

Besparen op je boodschappen

Vandaag wil ik het met je hebben over boodschappen. Je weet wel, die gang naar de supermarkt of online bestelling om ervoor te zorgen dat je elke dag te eten en drinken hebt.

Besparen op boodschappen

Flink besparen – per direct

Op de uitgaven aan boodschappen valt vaak behoorlijk te besparen – en het mooie is: per direct. Voor andere bespaarposten heb je vaak te maken hebben met opzegtermijnen, een periode voordat je het merkt en administratief gedoe. Bij besparen op je boodschappen geldt dat niet: per vandaag kun je daar minder geld aan uitgeven.

Eenvoudig zonder honger of dorst

Hoe dan? Je moet toch eten en drinken? Ja natuurlijk, je hoeft je zelf heus niet uit te hongeren. Toch geldt voor bijna iedereen dat het eenvoudig is om de boodschappen goedkoper te doen. Zonder dat je honger of dorst hoeft te hebben.

Even terugkijken in je bankapp

Begin ik toch even met iets administratiefs en structureels: hoeveel geef je normaal gesproken uit aan boodschappen? Bekijk dat eens per week. De kans dat je digitaal betaalt in de supermarkt is groot, dus dat is eenvoudig terug te zien in je bankapp. Kijk even een week of tien terug en noteer hoeveel je in elk van die weken besteed hebt in een supermarkt. Dan heb je een redelijk beeld.

Check je bankapp

Waarom niet direct vooruit?

Waarom is dat belangrijk? Wat helpt het je om terug te kijken terwijl het om besparen ‘vanaf nu’ gaat? Het helpt om twee redenen. Allereerst de bewustwording: dat je inziet hoeveel geld er naar boodschappen gaat en dat het een mooie post is om op te besparen. Ten tweede is het goed als je het resultaat van je bespaarinspanningen kunt meten. Dat kun je alleen maar als je weet hoe het was. 

Elke boodschappen koop je standaard?

Denk vervolgens even na over de boodschappen die je eigenlijk standaard in je karretje of mandje stopt. Wat voor brood? Wat voor broodbeleg? Wat voor drinken? Wat voor avondeten? Wat voor tussendoortjes?  Welke spullen koop je vaak?

A-merken… what else?

Mijn eerste vraag is dan: hoeveel bekende merken zitten daartussen? Deze zogeheten A-merken zijn standaard de duurste. Koop jij standaard Coca Cola, Calvé pindakaas, Nutella hazelnootpasta, Grand Italia pasta, Nespresso cups en Lay’s chips… dan heb je jouw eerste bespaartip al te pakken. Het is heel eenvoudig om voor die A-merkartikelen goedkopere alternatieven te vinden. Simpelweg in hetzelfde schap in de supermarkt. Gewoon andere keuzes maken.

Nutella hazelnootpasta: A-merk

B-merken, huismerken en no-names

Die alternatieven zijn er in verschillende gradaties. Naast de grote A-merken zijn er merkartikelen van een iets minder hoogstaand merk. Ook hebben de meeste supermarkten heel veel artikelen met een eigen merk, een huismerk. Tot slot zijn er nog de no-names: de spullen die je helemaal onderaan in de schappen vindt en heel goedkoop zijn. Kijk maar eens naar de prijskaartjes in de winkel, besef je hoeveel het scheelt!

Elke uitgave is een persoonlijke keuze

Ik ga niet zeggen dat je voor alles direct moet overstappen naar de no-names. Het ligt er maar aan hoeveel je moet/wilt besparen. En aan wat jij belangrijk vindt. Elke uitgave is een persoonlijke keuze. Uiteindelijk draait het om rondkomen van je inkomen – daarbij maak je keuzes. Is die Coca Cola voor jou van grote waarde, vind je goedkopere cola’s niet te drinken en word je daar ongelukkig van… dan kun je er prima voor kiezen om toch dat A-merk te blijven kopen. Dan kies je andere artikelen om op te besparen. 

Tot de volgende bespaartip!

Besparen op boodschappen is in mijn ogen een eenvoudige en snelle stap om minder geld uit te geven en beter uit te komen met je inkomen. Volgende keer kijk ik naar een andere uitgave om op te besparen!

Volg jij onze Facebook-pagina al?
Daar deel ik elke blog die we schrijven, dus je vindt er ook m’n bespaartips terug!

Facebook

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek