Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Opnieuw identificeren… niet altijd zuivere koffie

Project van banken aanleiding voor golf van phishing, smishing en vishing

Project van banken aanleiding voor golf van phishing, smishing en vishing

Misschien ben je er al mee bezig geweest: het verzoek van jouw bank om je opnieuw te identificeren. Dat is inderdaad een actie die van veel mensen gevraagd wordt – banken zijn bezig om persoonsgegevens te controleren en waar nodig aan te vullen. Alleen maken fraudeurs hier handig misbruik van.

Opnieuw identificeren bij je bank

Zelf ben ik vorige week ook toevallig aan het ‘opnieuw identificeren’ onderworpen. Dat ging niet zo eenvoudig, het herkennen van mijn paspoort door de app van Knab ging niet zonder slag of stoot. Maar goed, uiteindelijk was het gelukt.

Bericht in de bankapp

Het bericht van Knab dat dat opnieuw identificeren nodig was bereikte mij via de bankapp – je weet wel, als je gaat kijken naar je saldo of transacties. Prima dus, want dan weet ik dat het okay is.

Fraudeurs sturen nepberichten over identificatie

Ondertussen hebben fraudeurs ook door dat banken hiermee bezig zijn en spelen hier gruwelijk slim op in. Ze sturen veel valse berichten: mailtjes, sms-jes of zelfs brieven met de oproep om je opnieuw te identificeren. In het bericht staat een handige link om in één keer naar de plek te gaan waar je jouw gegevens kunt controleren of aanvullen. 

ALARM ALARM ALARM

Banken sturen je nóóit een bericht met een hyperlink! Krijg je dus zo’n bericht, op welke manier dan ook, dan weet je al dat het niet okay is. Niet op klikken en in elk geval niets op die website invullen. Heel verraderlijk, want die site kan als twee druppels water op de echte banksite lijken. 

Cybercrime: hackers ontfrutselen bankgegevens

Help anderen ook veilig bankieren

Als je dit leest is de kans groot dat je wel redelijk op de hoogte bent van geldzaken en wat er mis kan gaan. Dat je ook niet snel in dit soort fraudepogingen zult trappen. Dan is het een goed plan om anderen – die niet zo goed op de hoogte zijn van dit soort praktijken – daarover te vertellen. Er gaat nogal wat rond aan fraudepogingen… elk slachtoffer dat je kunt voorkomen is er één.

Phishing, smishing en vishing

Over WhatsApp-fraude horen we de laatste tijd heel veel. Even rondkijkend op de site van VeiligBankieren.nl zie ik weer termen die ik nog niet kende: smishing. Natuurlijk kennen we phishing wel, dus dikke kans dat het gaat om phishing via smsjes? Ja dus: smishing is phishing via sms-berichten. En vishing – daarbij gaat het om phishing via de telefoon: voice phishing. 

Wat kun je doen tegen phishing?

We kunnen er met z’n allen niet vaak genoeg voor waarschuwen lijkt me, dus besteed ik er graag ook weer eens aandacht aan. Wie dit goed in z’n oren, ogen en hersenen knoopt loopt direct minder risico:

Waarschuwing phishing, smishing, vishing

En dan ook meteen nog maar even antwoord op de vraag hoe phishing en consorten te herkennen zijn:

Phishing, smishing, vishing herkennen
Bron: VeiligBankieren.nl

Hetzelfde geldt voor telefoontjes: bankmedewerkers vragen nooit telefonisch om beveiligingscodes van je bankrekening! Wordt daar wel naar gevraagd, dan heb je een crimineel aan de lijn – geen medewerker van jouw bank.

Help banken en politie in de strijd tegen fraudeurs

Als je nou zo’n bericht krijgt is het fijn als je de banken en de politie helpt om de fraudeurs op te sporen en uit te schakelen. Stuur de berichten die je krijgt en als fraude herkent door naar de bank, zodat ze zoveel mogelijk informatie hebben.

Mailadressen voor meldingen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Klaas Willems van dinsdag september 1, 2020 13:50
    Hallo Klaas. Kun je wat meer over jezelf vertellen? Want ik vertrouw niemand en als ik dan naar de website van oban punt nl ga, geen website zie en gelijk gewaarschuwd wordt door mijn browser dat het niet veilig is dan geeft dat weinig vertrouwen…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek