HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Eindejaarsacties voor je geld

Meteen doen of serieus inplannen

Meteen doen of serieus inplannen

Er zijn van die onderwerpen die ieder jaar terugkomen. Elk jaar ook gewoon, standaard. En toch ben je in staat om pas veel te laat aan te denken. Neem nou het benutten van je jaarruimte voor het aanvullen van je pensioen. Of het beslissen of je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering. Of dingen die je kunt doen om de belasting die je over je vermogen moet betalen te drukken. 

Jaarruimte benutten in 2020

Qua jaarruimte werd ik vorige week wakker geschud door een mail van Brand New Day. Tot dat moment had ik er geen seconde aan gedacht dat ik daar ook nog wat mee moest. Anders dan in andere jaren heb ik het toen ook direct dezelfde dag geregeld, in het kader van ‘het kan maar klaar zijn’. Kijkend naar de stortingen in voorgaande jaren was ik vroeg dit jaar.

Gelukkige vrouw in kersttijd

Overstappen met zorgverzekering

Van de zorgverzekering ben ik me persoonlijk meer bewust. Logisch: ik schrijf er hier bij HomeFinance regelmatig een artikel over. Een kaart over het collectiviteitsaanbod van de werkgever van mijn man ligt ook in het zicht, omdat ik me er eens even in wil verdiepen of dat voor ons een slimme zet zou zijn. Ik verwacht van niet – ben niet zo’n fan van collectieve zorgverzekeringen – maar je weet het niet!

Eindejaarstips voor 2020/2021

Terugkijkend zie ik dat ik hier vorig jaar rondom deze datum – om precies te zijn op 12 december 2019 – ook een blog over schreef: Eindejaarstips: nog 19 dagen! Goed geld besparen voor de jaarwisseling. Wat stond daarin?

  • Zorgverzekering: overstappen of aanpassen?
  • Pensioen: aanvullen vanuit jaarruimte?
  • Belasting: besparen op vermogensbelasting?

Dat besparen op de belasting over je vermogen (in box 3 van de inkomstenbelasting – losse vermogensbelasting bestaat helemaal niet meer, maar de term is duidelijker) doe je door je vermogen per 1 januari te verlagen, bijvoorbeeld met de volgende acties vóór de jaarwisseling:

  • jaarruimte benutten 
  • jaarbedragen vooruit betalen (jaarpremie zorgverzekering, hypotheekrente en eventueel andere grotere rekeningen)
  • geld schenken (liefst belastingvrij)

Dan kan ik natuurlijk nu ongeveer hetzelfde gaan opschrijven, maar dat is nog dubbelop. Er is inhoudelijk niets veranderd, alleen de cijfers – de premies, belastinggrenzen en vergelijkingen natuurlijk wel. Voor het gemak geef ik je even de actuele links voor jouw eindejaarsacties.

Zorgverzekeringen voor 2021 vergelijken

Jaarruimte 2020 berekenen

Belasting over vermogen

Schenkbelasting

December is veel te druk

Eigenlijk is het jammer dat er zo richting de jaarwisseling zoveel te doen is. Eerst Sinterklaas vieren, dan kerstboom opzetten, kerstdiner voorbereiden en andere plannen maken, speciale activiteiten op scholen en bij werkgevers, kinderen krijgen vakantie, Kerstdagen vieren en dan is het zó Oudejaarsavond… eigenlijk heb je het in december veel te druk om je ook nog met die geldzaken bezig te houden.

Meer tijd door corona

Nu valt het misschien dit jaar wel mee met die drukte. Kerstborrels en andere activiteiten met veel mensen gaan ongetwijfeld niet door vanwege corona. Dat scheelt een stuk. Misschien ga je normaal op wintersport – dat zit er ook niet in nu. Grote kans dat je thuis werkt en sowieso al meer tijd hebt omdat je niet hoeft te reizen. Alles bij elkaar heb je misschien dit jaar wat meer tijd om je geldzaken voor de jaarwisseling goed te regelen?

Geen tijd? Je bedoelt geen prioriteit…

Dat je meer tijd hebt betekent nog niet dat je het ook werkelijk gaat doen. De meeste mensen vinden het nu eenmaal niet heel leuk om naar geldzaken te kijken. Dus stel je het uit, want ‘nu geen zin’. Of ‘geen tijd’ – maar dat is vaak ook alleen maar een vertaling van ‘geen zin’. Geen tijd betekent meestal niets anders dan ‘geen prioriteit’. En dat is dus de vraag: moet het prioriteit krijgen? Als ik overal lees dat er zoveel meer mensen in de financiële problemen zitten of bang zijn daarin te komen zou ik zeggen van wel…

Reminder voor als iets prioriteit heeft

Meteen doen of serieus inplannen

Wil je er eigenlijk wel mee aan de slag? Waarom zou je dat niet willen? Je kunt er geld en belasting mee besparen! Je kunt het dan op twee manieren aanpakken:

  • meteen doen
  • serieus inplannen

Meteen in orde maken (en afmaken)

Ideaal is als je er meteen mee aan de slag kunt zodra je eraan denkt. Nu dus! Zo werkte het bij mijn jaarruimte: ik zag de mail en dacht: dat moet ik doen. Laat ik het meteen doen. Rekenen, overmaken, klaar. Maar ja, daar moet je op dat moment wel de gelegenheid voor hebben. En je moet het ook helemaal kunnen afmaken. Dat is lang niet altijd zo. Dan moet je jezelf dus helpen herinneren en er serieus tijd voor in je agenda plannen.

Berichtje via Braintoss

De beste manier daarvoor is natuurlijk persoonlijk. Zo help ik mezelf herinneren via mijn mailbox: dat is mijn actielijst. Zie ik ergens iets dat ik niet wil vergeten, dan stuur ik mezelf een berichtje, heel eenvoudig via Braintoss. Met die app gaat het veel sneller en makkelijker dan dat je een mailbericht aan jezelf moet sturen. Je kunt er tekst, foto’s en ook gesproken berichten mee naar je eigen mailbox sturen.

Tijd inruimen in je agenda

Dat berichtje in je mailbox is leuk, maar als het daar blijft hangen zonder actie heb je er nog steeds niets aan. Dus maak er tijd voor vrij in je agenda – mét reminder zodat je het niet alsnog kunt vergeten. En is het moment daar – doe het dan ook. Schuif de actie niet voor je uit, denk niet ‘ik heb nu iets anders te doen’. Dan komt het er namelijk niet van en daarmee loop je mogelijke besparingen mis. Zonde toch?!

Weet je wat ook handig is om je te helpen herinneren?

Onze gratis Updates over geldzaken in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen