Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Banken en hun maatschappelijke projecten

Grootbanken doen via fondsen veel mooie dingen

Grootbanken doen via fondsen veel mooie dingen

Banken… heel veel mensen zien ze als geldwolven. Bekijken de banken standaard met wantrouwen, alsof ieder positief initiatief wel een adder onder het gras zal hebben. Ik moet bekennen dat ik dat ook een beetje heb. Dat ik me afvraag: wat zou hier achter zitten?

ING investeert in financiële zelfredzaamheid

Zo lees ik net ‘ING investeert in financiële zelfredzaamheid‘. Wat op zich gewoon positief is, op welke manier en om welke reden ze het dan ook doen. Het gaat om een investering van het ING Nederland Fonds in Humanitas Get a Grip.

Humanits Get a Grip

Humanitas Get a Grip

Ik kende dit initiatief nog niet geloof ik. Humanitas natuurlijk wel, ik ben er zelfs een paar jaar geleden actief geweest als vrijwilliger voor de afdeling Thuisadministratie. Dus dacht ik: is dit dan de nieuwe naam voor die Thuisadministratie? Wat me een beetje vreemd leek, aangezien de mensen die ik daar hielp vooral ouderen waren. Dan is de term ‘Get a Grip’ misschien wat te hip.

Financiële zelfredzaamheid van jongeren

Klopt dus. Get a Grip is juist een onderdeel van de Thuisadministratie – het onderdeel dat zich richt op de financiële zelfredzaamheid van jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Nog lang niet alle Humanitas-afdelingen doen hier al iets mee.

Steun van ING

Met de steun van ING moet het aantal Get a Grip-afdelingen flink uitgebreid worden. Mooi toch, dat ze met dat fonds zorgen dat meer jongeren de hulp krijgen om verantwoord met hun geldzaken om te gaan? Dat kan ik alleen maar toejuichen. 

ING Nederland fonds

Wat is dat ING Nederland Fonds eigenlijk? Het klinkt als een beleggingsfonds, maar aangezien ze investeren in zoiets als Humanitas Get a Grip lijkt me niet dat het gaat om investeringen die rendement in geld moeten opleveren. Klopt:

Het ING Nederland fonds steunt maatschappelijke projecten in Nederland die mensen vooruit helpen. Met het ING Nederland fonds toont ING Nederland haar verantwoordelijkheid als grote Nederlandse bank. Dat doen wij door actief bij te dragen aan de samenleving waar wij en onze klanten onderdeel van uitmaken. Dit past bij onze ambitie om mensen en bedrijven in staat te stellen hun eigen ideeën plannen voor een betere toekomst te realiseren, hoe groot of klein deze ook zijn.

En hoe doen ze dat dan? Ze ondersteunen een groep van maatschappelijk ondernemers in Nederland, waarbij ze zich richten op initiatieven die ervoor zorgen dat:

  • iedereen digitale vaardigheden leert
  • mensen geldzaken beter begrijpen
  • werk voor iedereen bereikbaar is

Daar kun je toch niet anders dan positief naar kijken? Ze stoppen dus niet alleen geld in Humanitas Get a Grip, er is een hele lijst van partijen waar het fonds partner van is. Ik zie er een hoop namen die ik niet ken – maar stuk voor stuk met doelen die ik heel mooi vind. Geldfit.nl staat er ook tussen, daar schreef ik laatst nog over: Hoe geldfit ben jij eigenlijk?

VSBfonds

Zo hebben volgens mij alle grootbanken wel zo’n tak die heel veel geld in maatschappelijke doelen steekt. In een grijs verleden werkt ik bij de VSB Bank, die hadden het VSBfonds.

VSBfonds - iedereen doet mee

De naam VSB Bank is allang ter ziele – via Fortis Bank werd het ABN Amro, maar het VSBfonds bestaat nog steeds onder die naam. Het fonds heeft een donatiebudget van € 26 miljoen euro per jaar. Daarmee steunen ze sociale en culturele projecten en verstrekken ze studiebeurzen.

Andere grootbanken

En zo zijn er nog meer bij de grote banken: de ABN AMRO Foundation bijvoorbeeld, de ASN Foundation, en Fonds 21 met geld van SNS. De Rabobank richt zich – helemaal in lijn met de coöperatieve structuur – op het versterken van lokale gemeenschappen. Daarnaast hebben ze de Rabobank Foundation, die zich richt op:

Meedoen, groeien, waardevol zijn – die kans verdient iedereen. Van boeren in ontwikkelingslanden tot kwetsbare mensen in Nederland. Meer dan ooit hebben we elkaar nodig. Samen werken we aan een wereld die eerlijker, socialer en groener is.

Alleen maar voor het imago?

Natuurlijk kun je hier kritisch naar kijken. Roepen dat de banken zoveel geld hebben om weg te geven omdat ze teveel rekenen aan kosten. Te hoge rentes in rekening brengen voor leningen en hypotheken of juist te lage spaarrentes betalen. Of dat ze dit alleen maar doen voor hun imago – met als uiteindelijk doel om toch gewoon zoveel mogelijk geld te verdienen. 

Mooie maatschappelijke initiatieven

Ik kijk er liever anders naar. Vind het mooi dat allerlei maatschappelijke initiatieven op deze manier de kans krijgen om goede dingen te doen voor allerlei kwetsbare groepen. En laten we eerlijk zijn… als jij moeite hebt met de lage spaarrente bij ING: dan heb je jouw spaargeld toch allang verhuisd naar een spaarrekening bij een bank met een hogere rente?

Spaarrentes checken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek