Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 1 maart 2021, 09:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Die energieleverancier... opeens bedacht ik me van het weekend weer dat ik daar nog steeds geen vervolg aan heb gegeven. Best ernstig eigenlijk, want alweer bijna een jaar geleden nam ik me heilig voor dat wél te doen.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Eind juni vorig jaar was ik eigenlijk overgestapt, had al getekend voor een nieuwe energieleverancier. Die stap annuleerde ik toen ik me realiseerde dat ik een tarief aan het vastzetten was dat per 1 juli omlaag zou gaan. Dus sprak ik met mezelf af:

Wat ik wél ga doen: op 2 juli een nieuwe vergelijking maken. Kijken wat dán het beste uitpakt en dan alsnog overstappen als dat gunstig blijkt. De kans is best aanwezig dat dit alsnog Neosmart wordt, maar ik zal toch wel extra kritisch kijken.

En dat... heb ik dus nooit gedaan.

Afspraken met jezelf niet nakomen

Eigenlijk fascinerend hoe je afspraken met jezelf zo makkelijk laat zitten. Persoonlijk vind ik het enorm belangrijk om afspraken met anderen na te komen. Kan er slecht tegen als anderen dat niet doen. Afspraak is afspraak, beloofd is beloofd. Maar kennelijk is het nakomen van afspraken met mezelf minder belangrijk.

Prioriteiten en keuzes

Je hebt er altijd wel een verhaal bij. Te druk, andere prioriteiten, niet belangrijk genoeg. En dat is op zich ook plausibel, want als je niet doet wat je met jezelf afspreekt heb je alleen jezelf ermee. Nou ja... jezelf én je portemonnee. En dan via je portemonnee dus weer jezelf. Ik verdedig mezelf dan tegenover mezelf (volg je het nog?) met de redenering dat we geen geld tekort hebben dus ach, dat beetje van die energierekening maakt ook niet uit. Daar is ook wat voor te zeggen hoor. Het blijft natuurlijk een keuze waar je jouw tijd in steekt. En jouw energie.

Slim om vaste lasten regelmatig te vergelijken

Daarmee ben ik weer terug bij de energieleverancier. Mijn overtuiging dat het slim is om allerlei vaste lasten regelmatig te vergelijken en over te stappen als 't voordeliger kan maak ik dus zelf niet waar. Laat het onderwerp gewoon 8 maanden liggen zonder dat ik er ook nog maar een seconde over heb nagedacht. Suf hè?

Huis verduurzamen & energie besparen

Huis verduurzamen

Waar ik wél af en toe over nadenk, en dat ligt toch in dezelfde hoek, is de vraag of we zullen investeren in zonnepanelen op ons dak. En nieuwe kozijnen met beter isolerend glas. En andere isolatiemaatregelen... er valt in dat opzicht wel wat te verduurzamen aan ons huis denk ik zomaar. Tot nu toe blijft dat ook bij gedachten, heb nog niet echt actie ondernomen.

Hoeveel merk je ervan?

Het zit denk ik in de mate waarin je er direct zelf iets van merkt. Toen onze koffiemachine kuren begon te vertonen kochten we razendsnel een nieuwe. Daar heb je concreet en bijna dagelijks last van: een machine die lekt en regelmatig gewoon geen koffie geeft. Dan maakt het niet uit dat het geld kost, dan wil je gewoon een nieuwe.

Kunnen besparen betekent niet dat je het ook doet

Dat is zó anders als het gaat om energieverbruik. Heb je het koud, dan zet je de verwarming aan en je directe probleem is opgelost. Kan je energierekening best lager maar heb je geen maandelijks geldprobleem, dan heb je eigenlijk niet direct last van die te hoge energierekening. Dus dat je er wel op kúnt besparen betekent niet dat je daar ook energie in gaat steken. 

Geld besparen op je energierekening

Interne strijd kost ook energie

Mijn zuinige zelf vindt dat eigenlijk enorm zonde, dat we onnodig teveel geld uitgeven aan de energierekening (en andere uitgaven).
Mijn gemakzuchtige zelf vindt het wel best. Als het moet doe ik het natuurlijk, geld besparen, maar zolang het niet moet? 
Die interne strijd is eigenlijk ook weer energie verspillen, maar dan persoonlijke energie. 

Persoonlijke energie heeft geen eurobedrag

Die persoonlijke energie, daar kun je geen euro's aan hangen. Wat is die waard? Hoeveel zou je daarop kunnen besparen door je juist ergens níet meer druk over te maken. Ergens juist géén aandacht meer aan te besteden? Interessante vraag, vind je niet?

Filosofisch verhaal met belangrijke constatering

Wat begon als een blog over onze energieleverancier werd opeens een vrij filosofisch verhaal. Met wel een belangrijke constatering. Als je ergens werk van wilt maken waar je niet direct nadeel van hebt in je dagelijks leven - dan gaat dat vaak niet vanzelf. Dat moet je dus op een andere manier aanpakken, bewuster. Daar kom ik binnenkort wel weer op terug!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.