Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 31 augustus 2021, 10:07 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De afgelopen weken zijn er geen artikelen van mij verschenen op HomeFinance.nl en IEX.nl. Helaas niet omdat ik aan het genieten was van een zomervakantie, maar omdat ik geveld was door corona. En dat terwijl ik al gevaccineerd was. Ik heb een week op bed gelegen en ben nog steeds niet volledig hersteld. De komende tijd zal ik nog verder moeten herstellen. Vooral de erge vermoeidheid zorgt ervoor dat ik op het ogenblik maar een paar uur per dag kan werken.

Heb ik in deze weken veel nieuws gemist? Nee hoor: de huizenprijzen knallen door en ook het aantal verhalen over misstanden op de woningmarkt blijft maar stijgen...

Nieuwe records huizenmarkt

Vorige week kwamen er weer nieuwe cijfers over de huizenmarkt naar buiten: de gemiddelde prijs van een koopwoning ligt nu ruim 74 procent hoger dan op het dieptepunt van de kredietcrisis in 2013. In juli 2021 was de stijging zelfs 16,3% in vergelijking met een jaar eerder (juli 2020). Deze 16,3% is de grootste prijsstijging na oktober 2000, toen de koopwoningen ook 16,3% duurder waren dan het jaar ervoor.

Wie mijn blogs regelmatig leest, zal weten dat ik niet staat te kijken van deze percentages. Ik heb onlangs nog geschreven dat ik de kans groot acht dat de gemiddelde huizenprijs volgend jaar naar 500.000 euro gaat (voor bestaande woningen)! Ook de komende maanden zullen de huizenprijzen dus verder stijgen. Hierbij verwacht ik dat de hypotheekrente ook verder gaat dalen. Natuurlijk zal dit niet met tienden gaan maar met honderdsten. Wel verwacht ik nieuwe laagterecords voor de hypotheekrente voor de diverse rentevaste periodes.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Veel te weinig aanbod

De hoogte van de hypotheekrente heeft op het ogenblik echter niet zo veel te maken met de stijging van de huizenprijzen. De huidige stijging heeft vooral te maken met het aanbod (zeer weinig) en de vraag (zeer veel) naar koopwoningen. Het gevolg van de overspannen woningmarkt is bovendien dat er steeds meer vreemde praktijken plaatsvinden op de huizenmarkt.

Dit geldt trouwens niet voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. Zo wordt er in de vrije huursector al geboden op huurwoningen! Wie het meest wil betalen aan huur, mag dan de huurwoning huren. Vooral diverse makelaars maken er een potje van en houden zich totaal niet aan de regels.

Op televisie

Vorige week is er nog een cameraploeg bij mij langs geweest voor een televisieprogramma over makelaars. Zij hadden 15 filmpjes gemaakt (met de geheime camera) over praktijken van makelaars die niet door de beugel kunnen. In september komt de uitzending op televisie. Het zal mij niet verbazen dat de uitzending voor vele kijkers als schokkend zal worden ervaren. Eigenlijk verwacht ik ook nog wel reacties uit Den Haag.

Ik ben wel benieuwd wat er precies uit gezonden gaat worden. En ik ben zeer benieuwd hoe mijn uitspraken over deze praktijken van de makelaars in beeld worden gebracht.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.