Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Corona, huizenprijzen en makelaars

Ik heb even een pas op de plaats gemaakt... de huizenmarkt niet!

Ik heb even een pas op de plaats gemaakt… de huizenmarkt niet!

De afgelopen weken zijn er geen artikelen van mij verschenen op HomeFinance.nl en IEX.nl. Helaas niet omdat ik aan het genieten was van een zomervakantie, maar omdat ik geveld was door corona. En dat terwijl ik al gevaccineerd was. Ik heb een week op bed gelegen en ben nog steeds niet volledig hersteld. De komende tijd zal ik nog verder moeten herstellen. Vooral de erge vermoeidheid zorgt ervoor dat ik op het ogenblik maar een paar uur per dag kan werken.

Heb ik in deze weken veel nieuws gemist? Nee hoor: de huizenprijzen knallen door en ook het aantal verhalen over misstanden op de woningmarkt blijft maar stijgen…

Nieuwe records huizenmarkt

Vorige week kwamen er weer nieuwe cijfers over de huizenmarkt naar buiten: de gemiddelde prijs van een koopwoning ligt nu ruim 74 procent hoger dan op het dieptepunt van de kredietcrisis in 2013. In juli 2021 was de stijging zelfs 16,3% in vergelijking met een jaar eerder (juli 2020). Deze 16,3% is de grootste prijsstijging na oktober 2000, toen de koopwoningen ook 16,3% duurder waren dan het jaar ervoor.

Wie mijn blogs regelmatig leest, zal weten dat ik niet staat te kijken van deze percentages. Ik heb onlangs nog geschreven dat ik de kans groot acht dat de gemiddelde huizenprijs volgend jaar naar 500.000 euro gaat (voor bestaande woningen)! Ook de komende maanden zullen de huizenprijzen dus verder stijgen. Hierbij verwacht ik dat de hypotheekrente ook verder gaat dalen. Natuurlijk zal dit niet met tienden gaan maar met honderdsten. Wel verwacht ik nieuwe laagterecords voor de hypotheekrente voor de diverse rentevaste periodes.

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Veel te weinig aanbod

De hoogte van de hypotheekrente heeft op het ogenblik echter niet zo veel te maken met de stijging van de huizenprijzen. De huidige stijging heeft vooral te maken met het aanbod (zeer weinig) en de vraag (zeer veel) naar koopwoningen. Het gevolg van de overspannen woningmarkt is bovendien dat er steeds meer vreemde praktijken plaatsvinden op de huizenmarkt.

Dit geldt trouwens niet voor koopwoningen, maar ook voor huurwoningen. Zo wordt er in de vrije huursector al geboden op huurwoningen! Wie het meest wil betalen aan huur, mag dan de huurwoning huren. Vooral diverse makelaars maken er een potje van en houden zich totaal niet aan de regels.

Op televisie

Vorige week is er nog een cameraploeg bij mij langs geweest voor een televisieprogramma over makelaars. Zij hadden 15 filmpjes gemaakt (met de geheime camera) over praktijken van makelaars die niet door de beugel kunnen. In september komt de uitzending op televisie. Het zal mij niet verbazen dat de uitzending voor vele kijkers als schokkend zal worden ervaren. Eigenlijk verwacht ik ook nog wel reacties uit Den Haag.

Ik ben wel benieuwd wat er precies uit gezonden gaat worden. En ik ben zeer benieuwd hoe mijn uitspraken over deze praktijken van de makelaars in beeld worden gebracht.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Fran van dinsdag augustus 31, 2021 14:01
    Hallo Fran. We waarderen het enorm dat je de moeite neemt om te reageren op onze artikelen! Maar we hebben toch besloten om je reactie deels weg te halen. Allereerst omdat er een link in staat en we halen links in 98% van de gevallen weg (als je het plaatsen van links toestaat, worden er heel veel links in de reacties geplaatst door eigenaren van websites ivm SEO redenen of gewoon door spambots). Daarnaast gaat je reactie over een (Covid gerelateerd) middel. Wij hebben geen idee of dat middel werkt of niet, maar omdat we dat niet weten, willen we mensen er via onze site niet op wijzen. Jos heeft je hele reactie wel gezien. We hopen dat je onze werkwijze kunt begrijpen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek