Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lenen voor verduurzamen moet makkelijker worden

Hypotheek voor verduurzaming woning moet veel goedkoper worden

Hypotheek voor verduurzaming woning moet veel goedkoper worden

De energiekosten zijn dit jaar extreem gestegen. Daarnaast moeten we met zijn allen veel duurzamer gaan leven. Geen wonder dat veel huizenbezitters kiezen voor het isoleren van de woning en het plaatsen van zonnepanelen. Vaak wordt voor de benodigde investering de hypotheek verhoogd. Helaas gaat dit meestal gepaard met hoge extra kosten. Kan dat niet veel eenvoudiger?

Hoge kosten, ondanks prijsplafond

Huizenbezitters worden volgende jaar (2023) geholpen met hun energierekening. Zoals iedereen weet komt er een prijsplafond. Deze is als volgt:

  • Gasprijs 1,45 euro per m3 (eerste 1.200 m3)
  • Stroomprijs 0,40 euro per kWh (eerste 2.900 kWh)

Als we kijken naar de tarieven voor gas en stroom dan zijn deze globaal:

  • Gasprijs 3,50 euro per m3
  • Stroomprijs 1,00 euro per kWh

Het prijsplafond geldt alleen voor 2023. Een huizenbezitter die in 2024 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom verbruikt, zal met dezelfde gas- en stroomprijs (zonder de vaste kosten) een jaarrekening hebben van:

  • Gasprijs 1.200 x 3,50 euro = 4.200 euro
  • Stroomprijs 2.900 x 1,00 euro = 2.900 euro
  • Totaal per jaar 7.100 euro
  • Totaal per maand 592 euro

Voor veel gezinnen zijn dit soort bedragen lastig op te brengen. Het is daarom verstandig voor ieder huishouden om zo spoedig mogelijk wat te gaan doen om het gas en stroomverbruik te verminderen.

Besparen op stroomkosten

De gemakkelijkste manier om op stroomkosten te besparen is het plaatsen van zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van de opbrengst en de soort (garantieperiode). Stel dat je als huizenbezitter ongeveer 3.000 kWh opbrengst per jaar wil behalen met zonnepanelen, dan ben je al snel een bedrag van meer dan 5.000 euro kwijt. Een flink bedrag, maar als de stroomprijs de komende jaar 1 euro zou blijven dan worden de uitgaven van de zonnepanelen binnen 2 jaar terugverdiend.

Let op: vanaf 2025 is de salderingsmethode van toepassing.

Hypotheek voor verduurzamen

Veel huizenbezitters hebben het geld dat nodig is voor het verduurzamen van de woning niet zo maar beschikbaar. Huizenbezitters die een hypotheek hebben, kunnen aankloppen bij hun bank. Zij kunnen meestal wel een extra hypotheek afsluiten. Veel banken bieden voor verduurzaming een lagere rente aan om het aantrekkelijker te maken. Echter zij eisen wel dat een huizenbezitter weer bepaalde stukken moet aanleveren zoals een werkgeversverklaring en een taxatierapport. Bovendien zal de huizenbezitter vaak weer naar de notaris moeten en de hypotheekadviseur moeten betalen. Voor een betrekkelijk laag leenbedrag is de huizenbezitter al snel weer een paar duizend euro armer aan kosten.

Speciale verduurzamingshypotheek

Om dit te voorkomen moet er drastisch iets veranderen. Waarom verstrekken banken niet onderhands een (hypotheek)lening van 10.000 euro die in 10, 15, 20 jaar wordt terugbetaald en waarbij er geen stukken hoeven te worden overlegd. De huizenbezitter krijgt een voorstel van een aantal looptijden en kan daar dan uit kiezen. Dat kan er als volgt uitzien:

  • Hypotheek 10.000 euro, 10 jaar terugbetalen, rente 4,2% bruto per maand 102 euro
  • Hypotheek 10.000 euro, 15 jaar terugbetalen, rente 4,3% bruto per maand 75 euro
  • Hypotheek 10.000 euro, 20 jaar terugbetalen, rente 4,4% bruto per maand 63 euro

Hierna wordt het bedrag in depot gezet en na overlegging van de nota van de zonnepanelen (of andere kosten voor verduurzaming) wordt deze betaald door de bank. De kosten van de notaris en hypotheekadviseur zijn nihil. De bruto maandbedragen voor de hypotheek niet zo hoog. Bovendien gaat de huizenbezitter direct besparen op zijn energierekening, waardoor de verduurzaminghypotheek direct zijn geld oplevert.

Via deze werkwijze gaat de huizenbezitter maandelijks geld besparen. En dat is ook weer in het voordeel van de bank.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek