Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Een duurzame woning is een huis waarmee je zo weinig mogelijk energie verbruikt. Het verwarmen van je huis is een enorme energieslurper: vaak gaat de helft van de energierekening naar de verwarming.

Warmte die wegvloeit door gebrekkige isolatie

Het is dan ook zonde als de verwarming harder dan noodzakelijk moet stoken voor een aangename temperatuur. Dat is wat er speelt als er warmte wegvloeit uit de woning door een gebrekkige isolatie. 

Warmteverlies via ramen, dak, muren en vloer

Een goed geïsoleerde woning verliest veel minder warmte via de ramen, het dak, de muren en de vloer. De warmte wordt beter vastgehouden.

Isolatiemaatregelen om energie te besparen

Het verbeteren van de isolatie van je huis kan dan ook behoorlijk wat energieverbruik en daarmee kosten besparen. Er zijn verschillende soorten isolatie om te overwegen:

 • Dakisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Vloerisolatie
 • Isolatieglas (HR++ of triple glas)

Dakisolatie

Dak isoleren om energie te besparen

Dak isoleren energie besparen

Via een slecht geïsoleerd dak kan veel warmte verloren gaan. Het is dan ook een goed idee om het dak van je huis (beter) te (laten) isoleren.

Dak isoleren: zelf doen of laten doen

Wie een beetje handig is kan dat bij een schuin dak met dakpannen prima zelf. Voor een plat dak of dakkapel ligt het anders, dat kun je beter door een deskundig bedrijf laten doen.


Spouwmuurisolatie

Energie besparen door muren te isoleren

Eén van de makkelijkste manieren om je huis beter te isoleren is spouwmuurisolatie. Spouwmuren, dat zijn 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Als die ruimte gevuld wordt met isolatiemateriaal houdt de woning de warmte veel beter vast.

Spouwmuur isoleren: altijd door professionals

Spouwmuurisolatie moet altijd uitgevoerd worden door een professioneel isolatiebedrijf. Die doen dat supersnel en zonder rommel in huis: het isolatiemateriaal wordt vanaf de buitenkant in de gevel gespoten.


Gevelisolatie

Isoleren van enkele muren

Niet alle huizen hebben spouwmuren. Woningen die vóór 1920 gebouwd zijn hebben vaak enkele muren en komen dus niet in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Ook dan zijn er mogelijkheden om de gevel te isoleren, bijvoorbeeld met voorzetwanden aan de binnenkant of isolatie tegen de buitenkant van de muren. 

Enkele muren isoleren: zelf doen of laten doen

De maatregelen voor het isoleren van enkele muren zou je zelf kunnen doen. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die dit graag voor je uitvoeren.


Vloerisolatie

Warme voeten én lagere energierekening

Vloerisolatie

Een slecht geïsoleerde vloer zorgt niet alleen voor koude voeten - de energierekening is ook onnodig hoog. Het is dan ook een verstandig plan om te kijken naar vloerisolatie. Heb je een kruipruimte, dan kan dat eenvoudig aan de onderkant.

Lukt dat niet, dan zijn er ook andere manieren om de vloer te isoleren. Onder de vloerbedekking kan een isolatielaag aangebracht worden. Daarvoor de huidige vloerbedekking wel verwijderd worden.


Isolatieglas

Warmte binnenhouden door goede beglazing

Waar ook veel warmte verloren gaat: de ramen! Veel huizen hebben nog enkel of gewoon dubbel glas - daar is veel aan te verbeteren. Met HR++, triple glas of vacuümglas blijft de warmte (veel) beter binnen. Prettig voor jouw energierekening én voor het klimaat!

HR++ glas in bestaande kozijnen

Welke mogelijkheden er zijn hangt af van jouw plannen met de kozijnen. Wil je isolerend glas in bestaande kozijnen, dan is HR++ glas de beste keuze (als de kozijnen dat aankunnen).

Nieuwe isolerende kozijnen met triple glas

Een andere optie is om niet alleen het glas, maar ook de kozijnen te vervangen. Dan is het slim om meteen te kiezen voor isolerende kozijnen met dubbele kierdichting en triple glas. Dat is duurder, maar je krijgt ook een veel hogere subsidie.


Kosten van isolatie

Waar betaal je de isolatiemaatregelen van?

Die isolatiemaatregelen zijn vanzelfsprekend niet gratis. Als je een beetje handig bent kun je bepaalde isolatieklussen zelf uitvoeren, dat scheelt in de kosten. Aan de andere kant weet je met een erkend isolatiebedrijf wel zeker dat het goed gebeurt.

Investering terugverdienen door besparing

Isoleren kost sowieso geld. Vervolgens ga je door de betere isolatie geld besparen via de energierekening. Zo verdien je jouw investering weer terug. De vraag is waar je het geld voor de investering vandaan haalt?

Geld voor verduurzaming

Subsidies en andere regelingen

Gelukkig doet de overheid met je mee door subsidie te geven op isolatiemaatregelen. Ook zijn er andere regelingen om de kosten van verduurzaming mee te verzachten.

Meer over subsidies


Vragen over isolatie

antwoorden die je verder helpen

Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren. De meest gekozen manieren zijn:

 • Isoleren van het dak
 • Isoleren van de gevel
 • Isoleren van de muren
 • Isoleren van de vloer
 • Isoleren door het plaatsen van isolatieglas

Uiteraard is het antwoord op deze vraag sterk afhankelijk van de woning die geïsoleerd gaat worden. Het scheelt nogal of er sprake is van een ruime, vrijstaande bungalow of een kleine tussenwoning met een schuin dak. Maar gemiddeld gesproken, is dit qua energiebesparing de volgorde van meeste besparing naar minste besparing:

 1. Dakisolatie
 2. Spouwmuurisolatie
 3. Gevelisolatie
 4. Plaatsen van isolatieglas
 5. Vloerisolatie

Dit wil niet zeggen dat dakisolatie ook altijd de beste investering is. Want deze volgorde geldt allereerst dus niet voor alle woningen én je moet natuurlijk ook naar de kosten kijken. Zo zijn de kosten van het isoleren van een dak vaak aanzienlijk hoger dan van het isoleren van de muren.

Het is daarom verstandig om altijd een maatwerk advies van een expert te vragen. Die kan je inzicht geven in de verschillende mogelijkheden, de kosten en de mogelijke besparingen.

De kosten van het isoleren van je huis hangen natuurlijk sterk af van het huis en de wijze waarop je het isoleren aan wilt pakken. Op het internet vind je wel overzichten van kosten per vierkante meter en isolatievorm. Maar omdat het heel sterk afhangt van het type en de grootte van de woning en de gekozen materialen, zeggen deze overzichten niet zo veel. Bovendien zijn er minimaal 5 manieren om je huis te isoleren en kiezen de meeste mensen in de praktijk niet voor al deze manieren.

Belangrijk om te weten is dat je vaak met een paar duizend euro al resultaat kunt behalen en dat in de meeste situaties de investering binnen 4 tot 8 jaar terugverdiend kan worden.

Ja, de overheid biedt de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dankzij deze subsidie kun je een aanzienlijk deel van de kosten terugkrijgen. Bekijk de voorwaarden voor de subsidie voor het isoleren van je huis.

In 2015 is het energielabel voor woningen in het leven geroepen. Het belangrijkste doel is om mensen na te laten denken over het energiezuinig (laten) maken van de woning. Het ernergielabel geeft met een score van A (zeer zuinig) tot aan een G (zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een woning is. Een belangrijke manier om een huis energiezuiniger te maken is isoleren. Welk effect isoleren in jouw situatie zal hebben op het energielabel, is van een groot aantal factoren afhankelijk:

 • Hoe energiezuinig is de woning nu al? Dus wat is het huidige energielabel?
 • Voor welke vorm(en) van isoleren wordt gekozen?
 • Hoe effectief is isoleren bij jouw woning?

Omdat iedere situatie anders is, kunnen we dus geen algemeen antwoord geven op deze vraag. Daarom raden wij je aan om een expert in te schakelen die kan kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning, wat de kosten zijn en wat het verwachte resultaat (aan besparingen en verbetering qua energielabel) van het isoleren zal zijn.


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.