Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 9 januari 2023, 08:23 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #beleggen

Wat worden er toch een nare dingen verzonnen om mensen geld uit de zak te kloppen. Ik lees net een machtig interessant maar even schokkend artikel op RTLNieuws.nl over dubieuze grondhandel. Mensen die denken een perceel grond te kopen waar ze een huis op kunnen bouwen, terwijl dat helemaal niet zo is. Gruwelijk.

Gladde verkoper met mooie belofte

Gladde verkopers die mensen ervan overtuigen dat ze een enorme kans grijpen door een lapje landbouwgrond te kopen. Met de belofte dat deze grond binnenkort bebouwd mag worden en het dus een geniaal idee is om dat stukje grond nu te kopen. Kun je er later een huis op laten bouwen. Voor jezelf of om te verkopen. Topidee toch?!

Stuk landbouwgrond opgeknipt in percelen 'voor een huis'

Hoe werkt dat? Een grondhandelaar koopt een stuk landbouwgrond. Vervolgens regelt hij bij het Kadaster dat het stuk grond opgeknipt wordt in stukken, kleinere percelen. Dat mag, niets mis mee. Vervolgens gaan ze kopers zoeken voor die kleinere percelen. Ook niet erg... als daarbij eerlijk verteld wordt wat de mogelijkheden met die grond zijn. En dat blijkt dan weer regelmatig mis te gaan.

Misleid met verhalen over bouwkansen

Mensen worden misleid met verhalen over bouwkansen. Ze steken geld in een kavel waar waarschijnlijk nooit op gebouwd mag worden. En zelfs als er wél een woonbestemming komt is er een probleem: dan heeft het stuk land heel veel eigenaren. Dat geeft gedoe, de kans is dan groot dat een projectontwikkelaar liever een ander weiland koopt voor de bouwplannen. De advocaat van een groep gedupeerden zegt het zo:

Als je één van die minikaveltjes hebt, raak je het nooit meer kwijt. Je kunt in dat veld ook helemaal niet vinden welk kaveltje precies van jou is. Het is niks waard, je kunt het aan niemand verkopen, je kunt er niet eens je eigen moestuintje beginnen, dat mag allemaal niet. Je kunt er echt niks mee. Je onttrekt het eigenlijk aan de normale agrarische markt.

Kavels Amsterdam uit de lucht

Eén van de voorbeeldkaarten die in het artikel staan komt mij bekend voor: het is een stuk boven Amsterdam-Noord. Daar schijnt het bedrijf Kavels Amsterdam actief te zijn met deze werkwijze. De website van dit bedrijf is op dit moment leeg, meldt met grote letters 'We'll be back soon!'. Ook de Facebookpagina is uit de lucht.

Niet verrassend na deze vermelding in het artikel, zij willen ongetwijfeld even niet vindbaar zijn. Als de storm is gaan liggen komen ze wellicht weer boven water?

If it sounds too good...

Dit lijkt me wel weer een gevalletje 'if it sounds too good to be true, it probably is...' Het doet een beetje denken aan de schandalen rondom Palm Invest en Easy Life - inmiddels alweer een flinke tijd geleden. Recenter heb ik vorig jaar ook die zin gebruikt in een artikel over Dutch Green Business (Obligatie met 8% rente?).

Dutch Green Business - 8% rendement obligatie?

Keihard aanpakken

Het lijkt me toch dat dit soort dubieuze grondhandelaren keihard aangepakt kunnen worden. Natuurlijk kun je zeggen: daar trap je toch niet in? Dan doe je toch beter onderzoek? Dat neemt niet weg dat er enorm tegen de beleggers gelogen is, op een geraffineerde manier worden ze overtuigd van een aankoop die achteraf niets waard blijkt. Tienduizenden mensen zijn hier al ingestonken... ik hoop dat ze de leugens op papier hebben en dat de verkopers goed gestraft worden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.