Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDubieuze grondhandel met opgeknipte landbouwpercelen
Wat worden er toch een nare dingen verzonnen om mensen geld uit de zak te kloppen. Ik lees net een machtig interessant maar even schokkend artikel op RTLNieuws.nl over dubieuze grondhandel. Mensen die denken een perceel grond te kopen waar ze een huis op kunnen bouwen, terwijl dat helemaal niet zo is. Gruwelijk.
Gladde verkopers die mensen ervan overtuigen dat ze een enorme kans grijpen door een lapje landbouwgrond te kopen. Met de belofte dat deze grond binnenkort bebouwd mag worden en het dus een geniaal idee is om dat stukje grond nu te kopen. Kun je er later een huis op laten bouwen. Voor jezelf of om te verkopen. Topidee toch?!
Hoe werkt dat? Een grondhandelaar koopt een stuk landbouwgrond. Vervolgens regelt hij bij het Kadaster dat het stuk grond opgeknipt wordt in stukken, kleinere percelen. Dat mag, niets mis mee. Vervolgens gaan ze kopers zoeken voor die kleinere percelen. Ook niet erg... als daarbij eerlijk verteld wordt wat de mogelijkheden met die grond zijn. En dat blijkt dan weer regelmatig mis te gaan.
Mensen worden misleid met verhalen over bouwkansen. Ze steken geld in een kavel waar waarschijnlijk nooit op gebouwd mag worden. En zelfs als er wél een woonbestemming komt is er een probleem: dan heeft het stuk land heel veel eigenaren. Dat geeft gedoe, de kans is dan groot dat een projectontwikkelaar liever een ander weiland koopt voor de bouwplannen. De advocaat van een groep gedupeerden zegt het zo:
Als je één van die minikaveltjes hebt, raak je het nooit meer kwijt. Je kunt in dat veld ook helemaal niet vinden welk kaveltje precies van jou is. Het is niks waard, je kunt het aan niemand verkopen, je kunt er niet eens je eigen moestuintje beginnen, dat mag allemaal niet. Je kunt er echt niks mee. Je onttrekt het eigenlijk aan de normale agrarische markt.
Eén van de voorbeeldkaarten die in het artikel staan komt mij bekend voor: het is een stuk boven Amsterdam-Noord. Daar schijnt het bedrijf Kavels Amsterdam actief te zijn met deze werkwijze. De website van dit bedrijf is op dit moment leeg, meldt met grote letters 'We'll be back soon!'. Ook de Facebookpagina is uit de lucht.
Niet verrassend na deze vermelding in het artikel, zij willen ongetwijfeld even niet vindbaar zijn. Als de storm is gaan liggen komen ze wellicht weer boven water?
Dit lijkt me wel weer een gevalletje 'if it sounds too good to be true, it probably is...' Het doet een beetje denken aan de schandalen rondom Palm Invest en Easy Life - inmiddels alweer een flinke tijd geleden. Recenter heb ik vorig jaar ook die zin gebruikt in een artikel over Dutch Green Business (Obligatie met 8% rente?).
Het lijkt me toch dat dit soort dubieuze grondhandelaren keihard aangepakt kunnen worden. Natuurlijk kun je zeggen: daar trap je toch niet in? Dan doe je toch beter onderzoek? Dat neemt niet weg dat er enorm tegen de beleggers gelogen is, op een geraffineerde manier worden ze overtuigd van een aankoop die achteraf niets waard blijkt. Tienduizenden mensen zijn hier al ingestonken... ik hoop dat ze de leugens op papier hebben en dat de verkopers goed gestraft worden.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.