Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Europees depositogarantiestelsel laat op zich wachten

Garant staan voor banken in Italië?

Garant staan voor banken in Italië?

Een echt Europees depositogarantiestelsel, dat zou er zijn als de Europese bankenunie compleet was. Zover is het nog niet, maar de huidige bankencrisis zou de bankenunie een zetje kunnen geven. Of toch niet?

Halve Europese  bankenunie

Op FD.nl las ik het artikel Bankencrisis nog niet diep genoeg voor radicale stap in Europa. Die radicale stap, dat is dus het afronden van de Europese bankenunie. Ze zijn kennelijk al een heel eind daarmee… zo staan Europese banken al sinds 2014 onder het toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), niet meer onder de nationale toezichthouder.

Europees depositogarantiestelsel

Nederlandse banken onder ECB toezicht

En ik maar denken dat banken in Nederland onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) staan. Die bemoeit zich er ongetwijfeld nog wel mee, maar elke bank heeft dus een internationaal toezichtteam met een voorzitter die niet uit het eigen land komt. Zover zijn ze dus al, ze noemen het een ‘halve bankenunie’.

Doom-loop in Zuid-Europa

Nieuw voor mij: de term ‘doom-loop’. Daarmee bedoelen ze de situatie waarin het omvallen van een grote bank de overheid van dat land in de problemen kan brengen – en vervolgens ook andere banken. Vooral in Zuid-Europa is het heel gebruikelijk dat banken heel veel geld hebben zitten in staatsobligaties van het eigen land. Problemen bij de overheid hebben dan ook grote gevolgen voor die banken. Dit kan leiden tot een domino-effect van omvallende banken en overheden.

Vervlechting tussen banken en overheden

Die vervlechting tussen banken en overheden, daar moet iets aan gebeuren om tot een Europees garantiestelsel te komen. Dan bedoelen we dus niet het Europees voorgeschreven garantiebedrag, dat is er immers allang. Een echt Europees garantiestelsel (EDIS, European Deposit Insurance Scheme) betekent dat eurolanden garant staan voor het spaargeld van elkaars banken.

Spaargarantie in Europa

Italië blokkeert noodregeling

Daarvoor is in elk geval een noodfonds op Europees niveau nodig. Er is wel al een hulpfonds (resolutiefonds), dat wordt door de banken gevuld. Maar gaat het echt mis, dan is er een noodregeling nodig via het euronoodfonds ESM (European Stability Mechanism). Dat is er nog niet – het wachten is op de goedkeuring van het verdrag door Italië.

Duitsland en Nederland staan niet te springen

Landen in het westen en noorden van Europa staan trouwens ook niet te springen. De Duitse minister van financiën zei vorig jaar nog: “De focus zal altijd liggen op nationale depositobescherming.” De bankencrisis die begon bij Silicon Valley Bank (SVB) en in Europa zorgde voor de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door landgenoot UBS zal hier weinig verandering in brengen.

Ook in Nederland zijn er twijfels. Er moet eerst een einde komen aan de gewoonte van Zuid-Europese banken om vol te beleggen in staatsobligaties van het eigen land. Zoals VVD’er Heinen tegen het FD zei: “Anders staan alle Nederlandse spaarders bloot aan de risico’s in Italië. Daar zou ik nooit mee akkoord gaan.”

Daar kan ik me wel in vinden… het is waarom ik mijn spaargeld toch echt niet bij een bank in Italië neerzet, ook al geldt daar hetzelfde garantiebedrag als in Nederland.

Kortom: de plannen zijn er al heel lang, maar of het op korte termijn tot een Europees depositogarantiestelsel zal komen? Ik betwijfel het nogal.

Wat als er een Europees depositogarantiestelsel (EDIS) is?

Wel interessant: wat doe je als er wel zo’n Europese spaargarantie zou zijn? Dan maakt het voor de garantie écht niet meer uit of je met je spaargeld bij een bank in Nederland of Italië zit. En kun je dus zonder extra risico kiezen voor de bank die de hoogste rente geeft. Als consumenten dat massaal goed beseffen zou dat weleens voor een verschuiving van spaarkapitaal kunnen gaan zorgen…

Hoogste spaarrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek