Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stop met startersoplossingen op de woningmarkt

Hulp voor starter bij kopen woning stopzetten

Hulp voor starter bij kopen woning stopzetten

NHG kwam vorige maand met een opvallend artikel over starters op de woningmarkt. In dat artikel geeft NHG samen met SVn duiding aan de vele startersregelingen die we in Nederland hebben.

31 oplossingen voor starters!

Er zijn in de loop der jaren in totaal maar liefst 31 oplossingen ontwikkeld om starters aan een koopwoning te helpen. Daarvan zijn er op dit moment 18 beschikbaar! Ik schrok van dit grote aantal. Hierbij merkt NHG op dat de oplossingen zijn terug te brengen tot vijf categorieën:

  • financieringsinstrument (de koopstarter ontvangt op basis van het inkomen een aanvullende lening (Starterslening) bovenop de maximale hypotheek);  
  • koopinstrument (een koopstarter krijgt de mogelijkheid de woning onder de marktwaarde te kopen);  
  • erfpachtinstrument (consument koopt het recht om een woning op een stuk grond te bewonen);  
  • mix van koopinstrument en erfpacht (speciale optie die twee constructies combineert);  
  • huren met deling vermogensvorming of koopoptie (consument huurt de woning, maar bouwt ook vermogen op). 

Het is leuk als er iets verzonnen wordt. De vraag is dan of er ook gebruik van wordt gemaakt.

Nog geen 2% van de woningaankopen

In 2021 is bij niet meer dan 5.000 van de in totaal 260.000 woningaankopen één van de financieringsinstrumenten ingezet. Als we gaan rekenen dan kom ik op 1,92% van de woningen die zijn gekocht waarbij er een startersoplossing is gebruikt. Dit is natuurlijk heel erg weinig.

Starters kopen huis

Steeds nieuwe initiatieven

Aan de andere kant komen er nog steeds nieuwe initiatieven om nog meer oplossingen te bedenken. Terecht merken NHG en SVn op dat eerst gekeken moet worden naar de bestaande oplossingen, en daarvan ook gebruik gemaakt. Banken werken ook niet allemaal 100% mee: niet alle banken financieren alle startersoplossingen.

Stop met helpen van starters op de woningmarkt! 

Ik ben er geen voorstander van om starters te helpen. Het gaat meestal om een klein aantal starters die van een regeling gebruik kunnen maken.

Starterslening: op = op

Een voorbeeld is de Starterslening die voor een bepaald bedrag per jaar wordt verstrekt. Als het bedrag op is, is het over en sluiten. Dit betekent dus dat niet alle starters geholpen worden.

SVn Starterslening

Veroorzaakt extra stijging huizenprijzen

Bovendien ben ik van mening dat de startersoplossingen er voor zorgen dat de huizenprijzen extra stijgen. Dit zorgt dan weer voor het probleem dat (andere) starters moeilijker hun eerste koopwoning kunnen kopen.

Alle startersoplossingen stopzetten

Deze negatieve spiraal kun je alleen onderbreken door alle startersoplossingen van de markt te halen en (kleine goedkope) appartementen te gaan bouwen voor starters.

Het gehele rapport kunt u hier lezen: Inventarisatie instrumenten betaalbare koop voor starters

Inventarisatie instrumenten betaalbare koop voor starters | NHG / SVn

Wil jij voor jouw eerste huis kopen? Onze ervaren hypotheekadviseurs kijken graag met jou naar de mogelijkheden. Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking!

Vrijblijvende kennismaking

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek