Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 juni 2023, 10:13 - Jos Koets
#huis kopen #huizenmarkt

NHG kwam vorige maand met een opvallend artikel over starters op de woningmarkt. In dat artikel geeft NHG samen met SVn duiding aan de vele startersregelingen die we in Nederland hebben.

31 oplossingen voor starters!

Er zijn in de loop der jaren in totaal maar liefst 31 oplossingen ontwikkeld om starters aan een koopwoning te helpen. Daarvan zijn er op dit moment 18 beschikbaar! Ik schrok van dit grote aantal. Hierbij merkt NHG op dat de oplossingen zijn terug te brengen tot vijf categorieën:

  • financieringsinstrument (de koopstarter ontvangt op basis van het inkomen een aanvullende lening (Starterslening) bovenop de maximale hypotheek);  
  • koopinstrument (een koopstarter krijgt de mogelijkheid de woning onder de marktwaarde te kopen);  
  • erfpachtinstrument (consument koopt het recht om een woning op een stuk grond te bewonen);  
  • mix van koopinstrument en erfpacht (speciale optie die twee constructies combineert);  
  • huren met deling vermogensvorming of koopoptie (consument huurt de woning, maar bouwt ook vermogen op). 

Het is leuk als er iets verzonnen wordt. De vraag is dan of er ook gebruik van wordt gemaakt.

Nog geen 2% van de woningaankopen

In 2021 is bij niet meer dan 5.000 van de in totaal 260.000 woningaankopen één van de financieringsinstrumenten ingezet. Als we gaan rekenen dan kom ik op 1,92% van de woningen die zijn gekocht waarbij er een startersoplossing is gebruikt. Dit is natuurlijk heel erg weinig.

Starters kopen huis

Steeds nieuwe initiatieven

Aan de andere kant komen er nog steeds nieuwe initiatieven om nog meer oplossingen te bedenken. Terecht merken NHG en SVn op dat eerst gekeken moet worden naar de bestaande oplossingen, en daarvan ook gebruik gemaakt. Banken werken ook niet allemaal 100% mee: niet alle banken financieren alle startersoplossingen.

Stop met helpen van starters op de woningmarkt! 

Ik ben er geen voorstander van om starters te helpen. Het gaat meestal om een klein aantal starters die van een regeling gebruik kunnen maken.

Starterslening: op = op

Een voorbeeld is de Starterslening die voor een bepaald bedrag per jaar wordt verstrekt. Als het bedrag op is, is het over en sluiten. Dit betekent dus dat niet alle starters geholpen worden.

SVn Starterslening

Veroorzaakt extra stijging huizenprijzen

Bovendien ben ik van mening dat de startersoplossingen er voor zorgen dat de huizenprijzen extra stijgen. Dit zorgt dan weer voor het probleem dat (andere) starters moeilijker hun eerste koopwoning kunnen kopen.

Alle startersoplossingen stopzetten

Deze negatieve spiraal kun je alleen onderbreken door alle startersoplossingen van de markt te halen en (kleine goedkope) appartementen te gaan bouwen voor starters.

Het gehele rapport kunt u hier lezen: Inventarisatie instrumenten betaalbare koop voor starters

Inventarisatie instrumenten betaalbare koop voor starters | NHG / SVn

Wil jij voor jouw eerste huis kopen? Onze ervaren hypotheekadviseurs kijken graag met jou naar de mogelijkheden. Meld je aan voor een vrijblijvende kennismaking!

Vrijblijvende kennismaking

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.