Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen, hypotheekrente & woningbouw

Recordstijging prijsniveau lijkt niet te stoppen

Recordstijging prijsniveau lijkt niet te stoppen

De huizenprijzen blijven in een bizar tempo stijgen. De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat het kopen van een huis in augustus 2021 gemiddeld 17,8 procent duurder was dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds september 2000.

Wederom een recordstijging

Vorige maand boekte de ontwikkeling van de huizenprijzen al een record met een stijging van 16,3% ten opzichte van juli 2020. Dat het nog harder kan gaan blijkt nu: in augustus kwam er nog 1,5% bij. Deze grafiek van het CBS laat zien wat er elke maand met de huizenprijzen is gebeurd:

Stijging huizenprijzen tm augustus 2021 - CBS.nl

78% hoger in 8 jaar tijd

De prijsstijging is in de afgelopen 20 jaar niet zo hoog geweest. Sinds 2000 is er veel gebeurd op de woningmarkt. De huizencrisis zorgde in 2013 voor een dieptepunt – daarna zijn de prijzen enorm gestegen. De huizenprijzen lagen in augustus 2021 bijna 78% hoger dan in juni 2013.

Minder woningen verkocht

Het aantal woningen dat daadwerkelijk werd verkocht is wel duidelijk minder dan vorig jaar. 

Aantal woningen verkocht tm augustus 2021 - CBS.nl

Dit is deels te wijten aan het krimpende aanbod: er komen steeds minder huizen in de verkoop. Bovendien haken steeds meer mensen die een huis willen kopen af: de prijzen worden zo hoog dat ze de door hen gewenste woningen niet meer kunnen financieren.

Extreem lage hypotheekrente

Sinds de vorige bekendmaking van de huizenprijzen een maand geleden is ook de hypotheekrente nog verder gedaald. De laagste hypotheekrente bleek nóg lager te kunnen dan die al was. De hele maand september melden de banken nog steeds vooral verlagingen van de hypotheekrente.  

Hoe sterk de hypotheekrente de afgelopen jaren is gedaald, blijkt wel uit onderstaande grafiek.

Historische hypotheekrente tussen 2010 en 2021

Laagste hypotheekrentes met Nationale Hypotheek Garantie

Huizenprijzen opgedreven door maximale hypotheek

Die extreem lage hypotheekrente zorgt ervoor dat huizenkopers een behoorlijk bedrag kunnen lenen op hun inkomen. Dat heeft de huizenprijzen ongetwijfeld opgedreven: wie een huis wil kopen zal dat doen als de financiering ervan binnen de mogelijkheden ligt.

Onroerend goed populair bij beleggers

Bovendien zijn huizen voor beleggers interessant door de extreem lage rente. Obligaties leveren weinig op, daardoor zoeken grote beleggers naar andere bestemmingen voor hun kapitaal. Onroerend goed is een populaire beleggingscategorie. Het gevolg: hogere huizenprijzen.

Stijgende huizenprijzen

Te weinig aanbod van koophuizen

Naast de vraag naar huizen speelt het aanbod een grote rol bij de stijgende huizenprijzen. Er zijn weinig huizen te koop, waardoor er veel belangstellenden zijn die tegen elkaar opbieden om een woning te bemachtigen.

Prinsjesdag: één miljard extra voor woningbouw

Tijdens de presentatie van de Miljoenennota op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend de komende jaren één miljard extra uit te trekken voor het aanjagen van de woningbouw.

Troonrede: probleem niet snel op te lossen

Koning Willem-Alexander besteedde in zijn Troonrede ook aandacht aan de overspannen woningmarkt: hij noemde het een probleem dat helaas niet snel op te lossen is.

Huizenmarkt en hypotheekrente volgen?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek