Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 27 juni 2023, 08:19 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

In mijn blog Hoera! Hypotheekadviseurs krijgen hulp van Belastingdienst kon u lezen dat de Belastingdienst de hypotheekadviseurs gaat helpen. Het betreft dan fiscale berekeningen over de hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters. Hoe lang geldt die aftrek en voor welk bedrag? Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, bijvoorbeeld als een woningbezitter gaat trouwen.

Hoe bent u getrouwd?

Belangrijk voor de berekening is ook om te weten hoe mensen getrouwd zijn. In de eerdere blog was het echtpaar getrouwd in de beperkte gemeenschap van goederen. In onderstaand voorbeeld is er sprake van trouwen in de algehele gemeenschap van goederen.

Huwelijk

Uitgangspunt:
Een man heeft in het verleden negen jaar renteaftrek gehad over een eigenwoningschuld van € 200.000. Hij trouwt op 1 januari 2014 in algehele gemeenschap van goederen met een vrouw die sinds vijf jaar een eigen woning en een bestaande eigenwoningschuld van € 250.000 heeft. De man en de vrouw gaan in 2014 samen in die eigen woning wonen.

  • M heeft een hypotheek gehad (BEWS) van 200.000 euro, renteaftrek nog 21 jaar
  • V heeft een lopende hypotheek (BEWS) van 250.000  euro, renteaftrek nog 25 jaar
  • M en V trouwen in 2014  in de algehele gemeenschap van goederen

Vraag:
Wat zijn de fiscale gevolgen voor de eigenwoningschuld van de vrouw en de resterende aftrekperiode van de man en de vrouw door het trouwen in algehele gemeenschap van goederen?

Uitwerking Belastingdienst

In deze situatie wordt er geen andere woning gekocht. M is bij V (V heeft een koopwoning) gaan wonen en zij besluiten te gaan trouwen.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Door het huwelijk verandert de lopende hypotheek van V niet. Deze blijft gewoon doorlopen. Echter 50% van de hypotheek (125.000 euro) gaat fiscaal over naar M. Het volgende is dan van toepassing na het huwelijk in algehele gemeenschap van goederen:

Situatie M
Hypotheek van 125.000 euro, renteaftrek nog 25 jaar tot 2039
M heeft al renteaftrek gehad voor 9 jaar voor een bedrag van 200.000 euro

Situatie V
Hypotheek van 125.000 euro, renteaftrek nog 25 jaar tot 2039

In deze casus gaat 50% van de lopende hypotheek over naar de andere persoon M. M zijn eerdere hypotheek van 200.000 euro renteaftrek nog 21 jaar blijft buiten beschouwing. Deze komt pas om de hoek kijken als er een duurdere woning wordt gekocht (hogere hypotheek wordt afgesloten) of er verbouwd gaat worden (extra hypotheek wordt afgesloten).

Lopende hypotheek verandert niet

Ik merk nog op dat de uitwerking logisch is. Er verandert niets met betrekking tot de lopende hypotheek. Dit is logisch: anders zouden alle huizenbezitters hun hypotheek moeten aanpassen als zij gaan trouwen. U begrijpt dat het dan een zooitje gaat worden.

Verschil tussen beperkte en algehele gemeenschap van goederen

In ieder geval is duidelijk dat hypotheekadviseurs altijd goed moeten navragen of huizenbezitters eerder getrouwd zijn geweest en wanneer dat heeft plaatsgevonden. De berekening bij trouwen in algehele gemeenschap van goederen is anders dan bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen.

Hypotheekadviseur controleren

Huizenbezitters die een hypotheek moeten afsluiten en te maken krijgen met de (ingewikkelde) fiscaliteit (starter en doorstromer of twee doorstromers kopen een andere woning) moeten goed controleren of hun hypotheekadviseur de materie kan berekenen. Het gaat hierbij over de berekening van de Wettelijke Regeling.

Vraagtekens boven het hoofd

Wie slim is, laat gewoon een blog of column van mij zien aan de hypotheekadviseur. Komen er vraagtekens boven het hoofd van de hypotheekadviseur dan weet u als huizenbezitter voldoende?

 Aan de slag met een goede hypotheekadviseur?

Plan een gratis kennismaking!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.