Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrenteaftrek bij trouwen in gemeenschap van goederen

Belastingdienst geeft helderheid over duur en bedrag renteaftrek

Belastingdienst geeft helderheid over duur en bedrag renteaftrek

In mijn blog Hoera! Hypotheekadviseurs krijgen hulp van Belastingdienst kon u lezen dat de Belastingdienst de hypotheekadviseurs gaat helpen. Het betreft dan fiscale berekeningen over de hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters. Hoe lang geldt die aftrek en voor welk bedrag? Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, bijvoorbeeld als een woningbezitter gaat trouwen.

Hoe bent u getrouwd?

Belangrijk voor de berekening is ook om te weten hoe mensen getrouwd zijn. In de eerdere blog was het echtpaar getrouwd in de beperkte gemeenschap van goederen. In onderstaand voorbeeld is er sprake van trouwen in de algehele gemeenschap van goederen.

Huwelijk

Uitgangspunt:
Een man heeft in het verleden negen jaar renteaftrek gehad over een eigenwoningschuld van € 200.000. Hij trouwt op 1 januari 2014 in algehele gemeenschap van goederen met een vrouw die sinds vijf jaar een eigen woning en een bestaande eigenwoningschuld van € 250.000 heeft. De man en de vrouw gaan in 2014 samen in die eigen woning wonen.

  • M heeft een hypotheek gehad (BEWS) van 200.000 euro, renteaftrek nog 21 jaar
  • V heeft een lopende hypotheek (BEWS) van 250.000  euro, renteaftrek nog 25 jaar
  • M en V trouwen in 2014  in de algehele gemeenschap van goederen

Vraag:
Wat zijn de fiscale gevolgen voor de eigenwoningschuld van de vrouw en de resterende aftrekperiode van de man en de vrouw door het trouwen in algehele gemeenschap van goederen?

Uitwerking Belastingdienst

In deze situatie wordt er geen andere woning gekocht. M is bij V (V heeft een koopwoning) gaan wonen en zij besluiten te gaan trouwen.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Door het huwelijk verandert de lopende hypotheek van V niet. Deze blijft gewoon doorlopen. Echter 50% van de hypotheek (125.000 euro) gaat fiscaal over naar M. Het volgende is dan van toepassing na het huwelijk in algehele gemeenschap van goederen:

Situatie M
Hypotheek van 125.000 euro, renteaftrek nog 25 jaar tot 2039
M heeft al renteaftrek gehad voor 9 jaar voor een bedrag van 200.000 euro

Situatie V
Hypotheek van 125.000 euro, renteaftrek nog 25 jaar tot 2039

In deze casus gaat 50% van de lopende hypotheek over naar de andere persoon M. M zijn eerdere hypotheek van 200.000 euro renteaftrek nog 21 jaar blijft buiten beschouwing. Deze komt pas om de hoek kijken als er een duurdere woning wordt gekocht (hogere hypotheek wordt afgesloten) of er verbouwd gaat worden (extra hypotheek wordt afgesloten).

Lopende hypotheek verandert niet

Ik merk nog op dat de uitwerking logisch is. Er verandert niets met betrekking tot de lopende hypotheek. Dit is logisch: anders zouden alle huizenbezitters hun hypotheek moeten aanpassen als zij gaan trouwen. U begrijpt dat het dan een zooitje gaat worden.

Verschil tussen beperkte en algehele gemeenschap van goederen

In ieder geval is duidelijk dat hypotheekadviseurs altijd goed moeten navragen of huizenbezitters eerder getrouwd zijn geweest en wanneer dat heeft plaatsgevonden. De berekening bij trouwen in algehele gemeenschap van goederen is anders dan bij trouwen in beperkte gemeenschap van goederen.

Hypotheekadviseur controleren

Huizenbezitters die een hypotheek moeten afsluiten en te maken krijgen met de (ingewikkelde) fiscaliteit (starter en doorstromer of twee doorstromers kopen een andere woning) moeten goed controleren of hun hypotheekadviseur de materie kan berekenen. Het gaat hierbij over de berekening van de Wettelijke Regeling.

Vraagtekens boven het hoofd

Wie slim is, laat gewoon een blog of column van mij zien aan de hypotheekadviseur. Komen er vraagtekens boven het hoofd van de hypotheekadviseur dan weet u als huizenbezitter voldoende?

 Aan de slag met een goede hypotheekadviseur?

Plan een gratis kennismaking!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek