Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente omhoog, hoe komt dat?

De hypotheekrente is na een behoorlijke tijd van rust weer in beweging. De pijlen van de laatste rentewijzigingen voor hypotheken wijzen de laatste weken duidelijk één kant op: omhoog. Hoe komt dat?

Hogere hypotheekrente & kapitaalmarktrente

Vooral deze week is het druk met renteverhogingen in hypothekenland. Bij een opvallende beweging van de hypotheekrente kijken we meestal als eerste naar de kapitaalmarktrente. Dat is immers waar de banken veelal hun rentebeleid voor hypotheken op baseren.

Koersen

Sprong in kapitaalmarktrente

En inderdaad: de kapitaalmarktrente is in beweging. Die kwam eergisteren voor het eerst sinds maart weer even boven de 3% uit na een flinke sprong vorige week. Vooral van woensdag 5 op donderdag 6 juli schoot de kapitaalmarktrente de lucht in: van 2,809% naar 2,980% – een stijging van bijna 2 tienden in een dag! Dat is pittig. We zien duidelijk verband tussen de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente, dus lijkt het vrij logisch dat de tarieven voor hypotheken daardoor nu omhoog gaan.

Komt het echt door de kapitaalmarktrente?

Je ziet de afgelopen dagen allerlei berichten in de media over dat er een hogere hypotheekrente aankomt. Je ziet de wijzigingen die banken doorvoeren: de rente gaat omhoog. Maar zal dat nou echt door die kapitaalmarktrente komen? Als je naar de grafiek sinds januari 2022 kijkt valt het allemaal nogal mee:

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente: januari 2022 tm 11 juli 2023

Ja, we zien een stijginkje van de kapitaalmarktrente, maar nog niet op het niveau dat je er een serieuze stijging van de hypotheekrente door kunt verwachten. Helemaal niet als je kijkt naar de stand van gisteren, toen de kapitaalmarktrente alweer terugviel naar 2,912%. Dook weer ruim onder die 3% dus.

Hypotheekrente omhoog door zomervakantie?

Wat ook schijnt mee te spelen bij de hypotheekrente is de zomervakantie. De schoolvakantie is een deel van het land (regio Midden) al begonnen deze week, regio’s Zuid en Noord volgen de komende twee weken. Geldverstrekkers verhogen hun hypotheekrentes kennelijk meestal vlak voor de zomervakantie, omdat ze bang zijn dat ze anders het werk niet aankunnen. Er zijn immers medewerkers op vakantie.

Vakantie!

Laagste hypotheekrente niet veel gestegen

Toch niet heel logisch. Want als alle geldverstrekkers dat doen is het effect niet dat ze minder aanvragen krijgen. En dat is het misschien wel: dat niet álle geldverstrekkers het doen. Daarom zie je in de grafiek hierboven nog niet veel beweging: de laagste hypotheekrente is nog niet veel gestegen. 

Wat is de laagste hypotheekrente?

Geplande verhoging hypotheekrente…

Bovendien zijn de banken meestal niet zó snel met het volgen van een hogere kapitaalmarktrente. Daar zit doorgaans een vertraging in die langer duurt dan een weekje. Persoonlijk vind ik de zomervakantie-verklaring eigenlijk wel een logische. Dan heb je het gewoon over een geplande verhoging van de hypotheekrente.

… en verlaging over een paar weken?

Als het gaat zoals hypotheekadviseurs gewend zijn zal de rente voor hypotheken over een paar weken alweer naar beneden bijgesteld worden. Zo omstreeks de helft van de zomervakantie-periode schijnt normaal te zijn. Goed om in gedachten te houden als je met een hypotheek bezig gaat. Maar ervaringen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie, het is altijd maar afwachten wat de hypotheekrente gaat doen.

Van gedachten wisselen met een hypotheekexpert?
Maak een vrijblijvende kennismakings-afspraak!

Afspraak inplannen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek