Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 13 juli 2023, 08:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #algemene rentes

De hypotheekrente is na een behoorlijke tijd van rust weer in beweging. De pijlen van de laatste rentewijzigingen voor hypotheken wijzen de laatste weken duidelijk één kant op: omhoog. Hoe komt dat?

Hogere hypotheekrente & kapitaalmarktrente

Vooral deze week is het druk met renteverhogingen in hypothekenland. Bij een opvallende beweging van de hypotheekrente kijken we meestal als eerste naar de kapitaalmarktrente. Dat is immers waar de banken veelal hun rentebeleid voor hypotheken op baseren.

Koersen

Sprong in kapitaalmarktrente

En inderdaad: de kapitaalmarktrente is in beweging. Die kwam eergisteren voor het eerst sinds maart weer even boven de 3% uit na een flinke sprong vorige week. Vooral van woensdag 5 op donderdag 6 juli schoot de kapitaalmarktrente de lucht in: van 2,809% naar 2,980% - een stijging van bijna 2 tienden in een dag! Dat is pittig. We zien duidelijk verband tussen de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente, dus lijkt het vrij logisch dat de tarieven voor hypotheken daardoor nu omhoog gaan.

Komt het echt door de kapitaalmarktrente?

Je ziet de afgelopen dagen allerlei berichten in de media over dat er een hogere hypotheekrente aankomt. Je ziet de wijzigingen die banken doorvoeren: de rente gaat omhoog. Maar zal dat nou echt door die kapitaalmarktrente komen? Als je naar de grafiek sinds januari 2022 kijkt valt het allemaal nogal mee:

Hypotheekrente vs kapitaalmarktrente: januari 2022 tm 11 juli 2023

Ja, we zien een stijginkje van de kapitaalmarktrente, maar nog niet op het niveau dat je er een serieuze stijging van de hypotheekrente door kunt verwachten. Helemaal niet als je kijkt naar de stand van gisteren, toen de kapitaalmarktrente alweer terugviel naar 2,912%. Dook weer ruim onder die 3% dus.

Hypotheekrente omhoog door zomervakantie?

Wat ook schijnt mee te spelen bij de hypotheekrente is de zomervakantie. De schoolvakantie is een deel van het land (regio Midden) al begonnen deze week, regio's Zuid en Noord volgen de komende twee weken. Geldverstrekkers verhogen hun hypotheekrentes kennelijk meestal vlak voor de zomervakantie, omdat ze bang zijn dat ze anders het werk niet aankunnen. Er zijn immers medewerkers op vakantie.

Vakantie!

Laagste hypotheekrente niet veel gestegen

Toch niet heel logisch. Want als alle geldverstrekkers dat doen is het effect niet dat ze minder aanvragen krijgen. En dat is het misschien wel: dat niet álle geldverstrekkers het doen. Daarom zie je in de grafiek hierboven nog niet veel beweging: de laagste hypotheekrente is nog niet veel gestegen. 

Wat is de laagste hypotheekrente?

Geplande verhoging hypotheekrente...

Bovendien zijn de banken meestal niet zó snel met het volgen van een hogere kapitaalmarktrente. Daar zit doorgaans een vertraging in die langer duurt dan een weekje. Persoonlijk vind ik de zomervakantie-verklaring eigenlijk wel een logische. Dan heb je het gewoon over een geplande verhoging van de hypotheekrente.

... en verlaging over een paar weken?

Als het gaat zoals hypotheekadviseurs gewend zijn zal de rente voor hypotheken over een paar weken alweer naar beneden bijgesteld worden. Zo omstreeks de helft van de zomervakantie-periode schijnt normaal te zijn. Goed om in gedachten te houden als je met een hypotheek bezig gaat. Maar ervaringen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie, het is altijd maar afwachten wat de hypotheekrente gaat doen.

Van gedachten wisselen met een hypotheekexpert?
Maak een vrijblijvende kennismakings-afspraak!

Afspraak inplannen

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.