Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onbereikbare koopwoning voor modale alleenstaande

Partner zoeken om kans te maken op een eigen huis

Partner zoeken om kans te maken op een eigen huis

Kan een alleenstaande met een modaal inkomen tegenwoordig nog een woning kopen? Volgens een artikel in de AD waarin de Hypotheker aan het woord komt is de kans slechts 1,1%. Laten we daar eens verder naar kijken.

Tweeverdieners met een modaal inkomen

Eerst de tweeverdieners. Bij een modaal inkomen van 41.500 euro is de maximale hypotheek 171.000 euro. Bij een modaal inkomen van tweeverdieners is het gezamenlijke inkomen 72.000 euro. De maximale hypotheek is dan 339.000 euro. 

Maximale hypotheek berekenen

Kans op een koopwoning

Een modaal stel kan 1 op de 4 woningen op Funda betalen, terwijl dit in 2022 nog 1 op de 5 was. Waar heeft een tweeverdiener de meeste kans op een koopwoning?

 • 50% in Groningen
 • 40% in Limburg
 • 33% in Friesland, Zeeland, Drenthe en de steden Den Haag en Rotterdam
 • 25% in stad Utrecht
 • 17% in Eindhoven
 • 16% in Noord Holland en Utrecht
 • 10% in Amsterdam

Opvallend is dat Utrecht als provincie en als stad verschillende percentagens hebben!  

Alleenstaande met een modaal inkomen

Voor een alleenstaande zijn de percentages beduidend lager. De kans op een koopwoning voor een alleenstaande:

 • 7,0% in Groningen
 • 4,0% in Limburg, Friesland en Zeeland
 • 0,2% in Flevoland
 • 0,1% in Utrecht
 • 0% in de grote steden

De cijfers voor een alleenstaande zijn niet positief. Ik heb op 7 september op Funda gekeken voor mijn gemeente Vlaardingen. Er stonden toen 361 woningen te koop. Hiervan waren er al veel onder voorbehoud verkocht of onder bod. In de prijscategorie tot 175.000 euro kreeg ik 5 woningen die helaas allemaal al verkocht waren onder voorbehoud.

Starterslening geen oplossing

Een modale alleenstaande hoeft dus niet in de gemeente Vlaardingen te zijn voor een koopwoning. De gemeente Vlaardingen heeft wel een starterslening. Echter als er geen aanbod is dan zal deze ook niet gebruikt worden.

Lichtpuntjes

De Hypotheker ziet nog wel enkele lichtpuntjes:

Zo zal de hypotheekrente naar verwachting in de loop van dit jaar licht dalen, waardoor de leencapaciteit van Jan Modaal op termijn iets kan verbeteren. Daarnaast is het woningaanbod in het afgelopen jaar gegroeid en ruimen steeds meer beleggers het veld door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt, waardoor de vooruitzichten zijn verbeterd.

Actuele hypotheekrente

Op zoek naar een partner

We kunnen dus concluderen dat een modale alleenstaande eigenlijk geen tot weinig kans heeft om een woning te kopen. Deze alleenstaande zal eerst op zoek moeten naar een (modale) partner. Samen kunnen ze dan wél op zoek naar een koopwoning.

Als de liefde verloren gaat…

Hierbij is het wel te hopen dat de liefde tussen beide niet verloren gaat. Een partner uitkopen zal namelijk met een modaal inkomen niet lukken waardoor de woning weer verkocht moet worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek