HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onbereikbare koopwoning voor modale alleenstaande

Partner zoeken om kans te maken op een eigen huis

Partner zoeken om kans te maken op een eigen huis

Kan een alleenstaande met een modaal inkomen tegenwoordig nog een woning kopen? Volgens een artikel in de AD waarin de Hypotheker aan het woord komt is de kans slechts 1,1%. Laten we daar eens verder naar kijken.

Tweeverdieners met een modaal inkomen

Eerst de tweeverdieners. Bij een modaal inkomen van 41.500 euro is de maximale hypotheek 171.000 euro. Bij een modaal inkomen van tweeverdieners is het gezamenlijke inkomen 72.000 euro. De maximale hypotheek is dan 339.000 euro. 

Maximale hypotheek berekenen

Kans op een koopwoning

Een modaal stel kan 1 op de 4 woningen op Funda betalen, terwijl dit in 2022 nog 1 op de 5 was. Waar heeft een tweeverdiener de meeste kans op een koopwoning?

 • 50% in Groningen
 • 40% in Limburg
 • 33% in Friesland, Zeeland, Drenthe en de steden Den Haag en Rotterdam
 • 25% in stad Utrecht
 • 17% in Eindhoven
 • 16% in Noord Holland en Utrecht
 • 10% in Amsterdam

Opvallend is dat Utrecht als provincie en als stad verschillende percentagens hebben!  

Alleenstaande met een modaal inkomen

Voor een alleenstaande zijn de percentages beduidend lager. De kans op een koopwoning voor een alleenstaande:

 • 7,0% in Groningen
 • 4,0% in Limburg, Friesland en Zeeland
 • 0,2% in Flevoland
 • 0,1% in Utrecht
 • 0% in de grote steden

De cijfers voor een alleenstaande zijn niet positief. Ik heb op 7 september op Funda gekeken voor mijn gemeente Vlaardingen. Er stonden toen 361 woningen te koop. Hiervan waren er al veel onder voorbehoud verkocht of onder bod. In de prijscategorie tot 175.000 euro kreeg ik 5 woningen die helaas allemaal al verkocht waren onder voorbehoud.

Starterslening geen oplossing

Een modale alleenstaande hoeft dus niet in de gemeente Vlaardingen te zijn voor een koopwoning. De gemeente Vlaardingen heeft wel een starterslening. Echter als er geen aanbod is dan zal deze ook niet gebruikt worden.

Lichtpuntjes

De Hypotheker ziet nog wel enkele lichtpuntjes:

Zo zal de hypotheekrente naar verwachting in de loop van dit jaar licht dalen, waardoor de leencapaciteit van Jan Modaal op termijn iets kan verbeteren. Daarnaast is het woningaanbod in het afgelopen jaar gegroeid en ruimen steeds meer beleggers het veld door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat steeds meer gemeenten een zelfbewoningsplicht invoeren. Hierdoor is er minder concurrentie op de woningmarkt, waardoor de vooruitzichten zijn verbeterd.

Actuele hypotheekrente

Op zoek naar een partner

We kunnen dus concluderen dat een modale alleenstaande eigenlijk geen tot weinig kans heeft om een woning te kopen. Deze alleenstaande zal eerst op zoek moeten naar een (modale) partner. Samen kunnen ze dan wél op zoek naar een koopwoning.

Als de liefde verloren gaat…

Hierbij is het wel te hopen dat de liefde tussen beide niet verloren gaat. Een partner uitkopen zal namelijk met een modaal inkomen niet lukken waardoor de woning weer verkocht moet worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen