Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Oppassen voor slecht hypotheekadvies (deel 2)

Fout herstellen is niet eenvoudig

Fout herstellen is niet eenvoudig

In mijn blog Oppassen voor slecht hypotheekadvies kon u lezen hoe een foutje van een hypotheekadviseur grote gevolgen kan hebben betreffende de hypotheekrenteaftrek.

Situatie 

Door de lopende hypotheek niet door te laten lopen, ontstaat er een box 3 hypotheek waarbij de betaalde hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar is. De situatie was als volgt:

Aankoop nieuwe woning juli 2022 € 440.000
EWR (verkoopwinst)  € 100.000  -/-
Benodigde hypotheek € 340.000

Aflosstand annuïteitenhypotheek per 1 juli 2022 is 180.000 euro (ingangsdatum 1-7-2013).
Er is een annuïteitenhypotheek van 340.000 euro afgesloten met een duur van 30 jaar.

Kan box 3 hypotheek over naar box 1?

De grote vraag is nu of de huidige situatie (box 3 hypotheek) omgezet kan worden naar een box 1 hypotheek. De lopende annuïteiten hypotheek van 340.000 euro met een looptijd van 30 jaar moet als volgt worden gewijzigd:

  • Annuïteitenhypotheek 180.000 euro, looptijd tot juli 2043
  • Annuïteitenhypotheek 160.000 euro, looptijd 30 jaar (tot juli 2052)

Inkomenscheck

Deze omzetting lijkt simpel, maar de bank zal weer het huidige inkomen willen weten. De bruto maandlasten worden hoger waardoor de bank verplicht is om te kijken of het inkomen voldoende is om deze hogere bruto maandlasten te betalen. Als het inkomen niet hoger is geworden, dan is omzetting dus niet mogelijk!

Maximale hypotheek berekenen

Fout hypotheekadviseur pas veel later gezien

In de praktijk wordt de fout van een hypotheekadviseur pas later geconstateerd. U moet dan denken dat huizenbezitters uit elkaar gaan of een andere woning kopen en hierdoor advies inwinnen bij een andere hypotheekadviseur. De gevolgen bij een verkoop van de woning zijn enorm. Het bovenstaande stel besluit twee jaar later te gaan scheiden (2024). De woning wordt te koop gezet en uiteindelijk verkocht voor 420.000 euro (juli 2024). Het volgende is dan van toepassing:

Verkoopprijs woning         € 420.000
Aflossing box 3 schuld annuïteitenhypotheek € 326.000   (was € 340.000)
Verkoopwinst werkelijk € 94.000
Verkoopwinst voor de fiscus  € 420.000
EWR per persoon  € 210.000

Bij verkoop van de woning ontstaat er een verkoopwinst van 87.000 euro. Voor de Belastingdienst is de berekening echter heel anders en wordt de verkoopwinst (EWR) 420.000 euro. Dit komt doordat er geen box 1 schuld is die de verkoopwinst verlaagt.

Deze hogere EWR moet weer verrekend worden bij de aankoop van de volgende koopwoning. Hierbij wordt weer de maximale hypotheek beïnvloed doordat er een box 3 bedrag is. Bovendien komt de eerste annuïteitenhypotheek van 220.000 euro (110.000 euro per persoon) weer om de hoek kijken.

Hieronder de berekening hoe de hypotheek weer teruggebracht kan worden in box 1. Het volgende is van toepassing:

Annuïteitenhypotheek € 220.000 rente 4,5% juli 2013 tot 2043
Aflosstand per juli 2022 is 180.000      
Nieuwe annuïteitenhypotheek € 180.000 rente 2,5% juli 2022 tot juli 2052

Omzetting per juli 2024 naar box 1 met een einddatum van uiterlijk juli 2045
Lopende hypotheek van 180.000 (in 2024 is de aflosstand lager) met einddatum juli 2045
Lopende hypotheek van 160.000 (in 2024 is de aflosstand lager) met einddatum juli 2054

Wie ontdekt de fout & op welk moment?

In deze situaties is het van belang wanneer en wie de fout ontdekt. Als de Belastingdienst aanklopt dan zal de huizenbezitter moeten aftikken. De ontvangen hypotheekrenteaftrek moet worden terugbetaald. Bovendien zal de huizenbezitter daarna een goede hypotheekadviseur moeten vinden die alles kan corrigeren.

Eerdere belastingaangiftes corrigeren

Als een andere hypotheekadviseur de fout ontdekt dan kan deze direct gecorrigeerd worden (als dit mogelijk is). Hierbij zal de huizenbezitter wel de Belastingdienst moeten inlichten en de eerdere aangiftes moeten corrigeren. Dit kost de huizenbezitter geld.

Foutje hypotheekadviseur met grote gevolgen

Uit het bovenstaande blijkt al dat het foutje van de hypotheekadviseur grote gevolgen heeft. In dit voorbeeld moet de hypotheek voor scheiding worden rechtgezet, anders hebben beide een groot probleem bij de volgende koopwoning (hoog bedrag aan EWR per persoon). Dit rechtzetten kan alleen door een hypotheekadviseur die zeer deskundig is in deze materie.

Sparren met een ervaren hypotheekadviseur?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek