Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente overzicht 2013-2023: Internetbanken aan de leiding

De spaarrente in Nederland heeft een indrukwekkende sprong gemaakt, waarbij het hoogste niveau in ruim een decennium is bereikt. Deze observatie is afkomstig van Homefinance.nl, nadat vrijwel alle banken onlangs hun spaarrentes hebben aangepast.

spaarrente verandering 2006  tot 2023

De aanleiding?

Het lijkt erop dat banken reageren op de meest recente renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB).

Gemiddeld wordt spaarders nu een rente van 2,24% aangeboden op hun spaargeld. Dit markeert een belangrijk keerpunt, want sinds 2012 is het percentage niet meer boven de 2% uitgekomen. En als we dieper in de gegevens duiken? Uit cijfers van Homefinance.nl blijkt dat enkele spaarrekeningen op dit moment zelfs meer dan 3% rente bieden.

Bekijk alle spaarrente tarieven

Een interessante trend die uit de analyse van de tabellen naar voren komt, is de verschuiving van traditionele naar internetbanken. Terwijl in 2023 vooral bekende, traditionele banken de lijst domineerden, zien we nu een sterke vertegenwoordiging van internetbanken. Pascal Smit, spaarexpert van Homefinance.nl, licht dit toe: “Vooral buitenlandse internetbanken lijken in competitie te zijn voor de hoogste spaarrente. Recentelijk hebben MeDirect uit Malta en Nordax uit Zweden bijvoorbeeld hun rentes verhoogd naar 3,06%.”

Toch volgen ook enkele gevestigde Nederlandse banken deze trend. Zowel de Rabobank als de SNS Bank bieden inmiddels tot 1,7% rente op hun spaarrekeningen.

Promoties tijdelijke hogere spaarrente voor nieuwe klanten

Homefinance.nl heeft ook opgemerkt dat enkele banken speciale promotieacties inzetten om nieuwe klanten te werven. Een treffend voorbeeld hiervan is Open Bank, waar nieuwkomers in de eerste zes maanden kunnen profiteren van een indrukwekkende 3,65% rente.

Wat kunnen we de komende tijd van de spaarrente verwachten?

Pascal Smit is optimistisch over de toekomst van de spaarrente. “Banken baseren hun spaarrentes op de tarieven van de ECB,” legt hij uit. Gezien recente opmerkingen van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, kan dit percentage nog wel even op dit hoge niveau blijven. Smit concludeert: “Dit suggereert dat spaarders zich kunnen verheugen op aanhoudend hoge spaarrentes, en het zou me niet verrassen als deze in de nabije toekomst zelfs nog verder zouden stijgen.”

Rente overzicht van 25 oktober 2023 

  25 okt.
Banca Progetto (via Raisin) 3,25%
Nordax Bank (via Raisin) 3,10%
CKV Spaarbank (via Raisin) 3,09%
MeDirect 3,06%
Collector (via Raisin) 3,04%
Klarna (via Raisin) 3,03%
Bigbank 2,80%
InBank (via Raisin) 2,78%
Renault Bank (via Raisin) 2,78%
BUX 2,75%
Yapi Kredi 2,75%
Openbank 2,65%
Scalable Capital 2,60%
DHB Bank 2,60%
DHB Bank 2,55%
Lloyds Bank 2,50%
Anadolubank 2,50%
DHB Bank 2,50%
Bunq 2,46%
Anadolubank 2,45%

Rente overzicht van 25 oktober 2013

  25 okt.
ASN Bank 2,50%
RegioBank 2,15%
Knab 2,10%
Triodos Bank 2,10%
Argenta 2,00%
LeasePlan Bank 1,95%
Nationale Nederlanden 1,95%
SNS Bank 1,95%
SNS Bank 1,95%
Zwitserleven 1,90%
ICBC 1,89%
Centraal Beheer 1,85%
Argenta 1,85%
RegioBank 1,85%
RegioBank 1,85%
SNS Bank 1,85%
ABN AMRO 1,80%
ING 1,80%
ING 1,80%
Knab 1,80%
Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek