HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ACM duikt in de lage spaarrente van Nederlandse banken

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een onderzoek naar de huidige stand van zaken binnen de Nederlandse spaarmarkt. De lage spaarrentes vormen de kern van de kritiek. Een van de hoofddoelen van het ACM-onderzoek is om te evalueren of spaarders voldoende keuzevrijheid hebben.

Ondanks dat de Europese Centrale Bank recentelijk de rente heeft verhoogd, wat een directe stijging van hypotheekrentes tot gevolg had, bleven de spaarrentes achter.

Financiën minister Sigrid Kaag heeft eerder al benadrukt de spaarrentes scherp in de gaten te houden. Na een verzoek van haar aan de ACM enkele maanden terug, is nu besloten om een officieel onderzoek te starten.

Vergelijk met buitenlandse spaarrentes

Veel buitenlandse banken hanteren opmerkelijk hogere spaarrentes dan hun Nederlandse tegenhangers. Waar grootbanken als ABN Amro, ING en Rabobank momenteel rond de 1,5 procent rente voor spaargeld bieden, bieden sommige buitenlandse banken al rentes van 3 procent of zelfs meer. Dit kan een aanzienlijk verschil betekenen voor diegenen met een aanzienlijk spaarbedrag.

Concurrentie in de spotlights

De ACM benadrukt het belang van competitie: “Voor consumenten die geld sparen, is het van belang dat zij profiteren van de best mogelijke spaarrentes. Concurrentie tussen banken is daarbij cruciaal.” De resultaten van het onderzoek worden verwacht in de zomer van 2024.

Nederlandse spaarders en de Europese rentemarkt

Er zijn signalen dat Nederlandse spaarders mogelijk niet optimaal profiteren van de stijgende rentes binnen de Europese markt. “We willen inzicht krijgen in waarom consumenten niet snel overstappen naar banken met hogere spaarrentes”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. Hij voegt eraan toe dat spaarders waarschijnlijk niet met de resultaten naar hun bank kunnen stappen en hogere rente kunnen eisen, tenzij er daadwerkelijke overtredingen worden geconstateerd.

Bekijk zelf nu de actuele spaarrentes hier

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen