Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ACM duikt in de lage spaarrente van Nederlandse banken

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) start een onderzoek naar de huidige stand van zaken binnen de Nederlandse spaarmarkt. De lage spaarrentes vormen de kern van de kritiek. Een van de hoofddoelen van het ACM-onderzoek is om te evalueren of spaarders voldoende keuzevrijheid hebben.

Ondanks dat de Europese Centrale Bank recentelijk de rente heeft verhoogd, wat een directe stijging van hypotheekrentes tot gevolg had, bleven de spaarrentes achter.

Financiën minister Sigrid Kaag heeft eerder al benadrukt de spaarrentes scherp in de gaten te houden. Na een verzoek van haar aan de ACM enkele maanden terug, is nu besloten om een officieel onderzoek te starten.

Vergelijk met buitenlandse spaarrentes

Veel buitenlandse banken hanteren opmerkelijk hogere spaarrentes dan hun Nederlandse tegenhangers. Waar grootbanken als ABN Amro, ING en Rabobank momenteel rond de 1,5 procent rente voor spaargeld bieden, bieden sommige buitenlandse banken al rentes van 3 procent of zelfs meer. Dit kan een aanzienlijk verschil betekenen voor diegenen met een aanzienlijk spaarbedrag.

Concurrentie in de spotlights

De ACM benadrukt het belang van competitie: “Voor consumenten die geld sparen, is het van belang dat zij profiteren van de best mogelijke spaarrentes. Concurrentie tussen banken is daarbij cruciaal.” De resultaten van het onderzoek worden verwacht in de zomer van 2024.

Nederlandse spaarders en de Europese rentemarkt

Er zijn signalen dat Nederlandse spaarders mogelijk niet optimaal profiteren van de stijgende rentes binnen de Europese markt. “We willen inzicht krijgen in waarom consumenten niet snel overstappen naar banken met hogere spaarrentes”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. Hij voegt eraan toe dat spaarders waarschijnlijk niet met de resultaten naar hun bank kunnen stappen en hogere rente kunnen eisen, tenzij er daadwerkelijke overtredingen worden geconstateerd.

Bekijk zelf nu de actuele spaarrentes hier

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek