Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek oversluiten met NHG

Alsnog NHG uw bestaande hypotheek? Misschien kan het!

Alsnog NHG uw bestaande hypotheek? Misschien kan het!

Kijkt u weleens met frustratie naar de lage hypotheekrentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Omdat u zelf geen NHG op uw hypotheek heeft en dus meer rente betaalt? Misschien is het wel mogelijk om deze over te zetten naar een hypotheek met NHG!

Lagere hypotheekrente met NHG

Voor een hypotheek met NHG vraagt de bank een lagere hypotheekrente dan zonder die zekerheid. Dat is niet vreemd: het risico dat er een restschuld overblijft bij gedwongen verkoop is niet voor de bank. In die situatie krijgt de bank de overgebleven hypotheeksom vergoed vanuit NHG. Omdat het risico van een hypotheek vertaald wordt in de rente is het logisch dat een hypotheek met NHG een lagere hypotheekrente heeft.

Alsnog NHG aanvragen

Misschien kwam u op het moment dat u uw huis kocht niet in aanmerking voor NHG. Dat is jammer, want dan betaalt u een wat hogere rente voor uw hypotheek. Kunt u misschien alsnog NHG voor uw hypotheek aanvragen? Formuliertje invullen, kosten betalen, klaar? Nee, zo eenvoudig werkt het niet. Toch is het in sommige situaties wel mogelijk om alsnog NHG voor uw hypotheek te krijgen.

NHG bij oversluiten hypotheek

Eigenlijk zijn het twee situaties. In NHG termen zijn dat:

  • Kwaliteitsverbetering
  • Eigendomsvergroting

Met kwaliteitsverbetering bedoelen ze een verbouwing, alhoewel het niet per se hoeft te gaan om een grote investering. Ook de aankoop van een kleine hoeveelheid bouwmaterialen valt onder kwaliteitsverbetering. U leest er meer over in de blog over hypotheek oversluiten voor verbouwing. Waar u wel rekening mee moet houden: het geld voor de verbouwing wordt in een depot geplaatst – u kunt het alleen gebruiken als er nota’s tegenover staan.

Eigendomsvergroting, dat kan verschillende achtergronden hebben. Relatiebeëindiging bijvoorbeeld, waarbij één van de ex-partners het eigendomsdeel van de ander overneemt. De overnemende partner kan dan de hypotheek oversluiten naar een lening met NHG.

Maar ook bij erfopvolging, afkoop erfpacht of het verkrijgen van de volle eigendom van de grond mag een (nieuwe of aanvullende) hypotheek met NHG aangevraagd worden. Dat noemen we eigendomsvergroting: in al deze situaties wordt de aanvrager ‘meer eigenaar van woning en/of grond’ dan daarvoor.

Nieuwe of aanvullende hypotheek met NHG

Deze situaties geven de mogelijkheid om NHG aan te vragen. Voor een hele nieuwe hypotheek (oversluiten – maximaal de oude hypotheek + investering voor de woningverbetering/ eigendomsvergroting + kosten) of alleen voor een aanvullende financiering (investering + kosten). Belangrijk is dat dit alléén mogelijk is als de waarde van de woning hoger ligt dan uw huidige hypotheek. Voor een huis dat onder water staat (waarde is lager dan de openstaande hypotheek) kan het helaas niet.

Bij de keuze voor een helemaal nieuwe hypotheek – oversluiten dus – krijgt u wel vaak te maken met een boeterente. Het is verstandig om hier in uw plannen rekening mee te houden, zodat u geen onverwachte tegenvaller krijgt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek