HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Kleine hypotheekwijzigingen (1)

Nieuwe hypotheekrente: advies of niet?

Nieuwe hypotheekrente: advies of niet?

De meeste huizenkopers hebben een hypotheek nodig. Zij hebben drie mogelijkheden:

  • Hypotheek zelf regelen
  • Hypotheek bij een bank afsluiten
  • Hypotheek via een adviseur afsluiten

Bij alle drie de mogelijkheden zal de klant advieskosten moeten betalen. Natuurlijk zijn deze kosten het laagst als de hypotheek zelf wordt geregeld. Nadeel: er is niet zoveel keuze, daar veel banken alleen werken met hypotheekadviseurs.

Kopers meestal naar hypotheekadviseur

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste kopers naar een hypotheekadviseur gaan. Zij worden als het ware “gedwongen”. Het advies kosten kunnen behoorlijk verschillen per hypotheekadviseur. Hierbij wordt nog onderscheid gemaakt tussen een starter of doorstromer. En er wordt meestal meer gerekend voor een zelfstandige. Als de hypotheek eenmaal is afgesloten dan verdwijnt deze niet voor 30 jaar onder in de kast.

Aanpassingen in bestaande hypotheek

Het is logisch dat er veranderingen optreden waarbij de hypotheek moet worden aangepast. De meest voorkomende is het opnieuw vastzetten van de hypotheekrente. Hiervoor heeft de huizenbezitter eventueel niet zijn hypotheekadviseur nodig.

Voorstel opnieuw vastzetten hypotheekrente

De bank stuurt namelijk drie maanden voor het verstrijken van de rentevastperiode een nieuw voorstel om de hypotheekrente vast te zetten. In dit voorstel staan diverse rentevastperiodes die ook nog eens doorberekend zijn. Bovendien wordt het huidige maandbedrag vermeld, waardoor de klant heel gemakkelijk kan zien of zijn maandlasten hoger of lager wordt.

Oppassen met een (bank)spaarhypotheek

Hierbij opgemerkt dat het oppassen is bij een (bank)spaarhypotheek. Hoe lager namelijk de betaalde hypotheekrente, hoe hoger de spaarpremie. Op het eerste gezicht zijn bij een lagere hypotheekrente de maandlasten bijvoorbeeld beduidend lager, maar in werkelijkheid is dit niet aan de orde daar de spaarpremie (flink) hoger wordt.

Advies zou gratis moeten zijn

Het is ook mogelijk om uw hypotheekadviseur hiervoor te raadplegen. De meeste adviseurs zullen u niet gratis helpen. Zij zullen u eenmalig een bedrag in rekening brengen of u moet een abonnement hebben afgesloten. Bij dit laatste betaalt u een vast maandbedrag welke kan oplopen tot een paar tientjes! Ik ben van mening dat een hypotheekadviseur bij het opnieuw vastzetten van de rente dit gewoon gratis kan doen. Het kost niet veel tijd en het kan desnoods nog telefonisch ook.

Er zijn echter ook wijzigingen die wat “ingewikkelder” zijn voor veel huizenbezitters. In deel 2 zal ik hierop terugkomen.

Bekijk de huidige hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen