Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kleine hypotheekwijzigingen (1)

Nieuwe hypotheekrente: advies of niet?

Nieuwe hypotheekrente: advies of niet?

De meeste huizenkopers hebben een hypotheek nodig. Zij hebben drie mogelijkheden:

  • Hypotheek zelf regelen
  • Hypotheek bij een bank afsluiten
  • Hypotheek via een adviseur afsluiten

Bij alle drie de mogelijkheden zal de klant advieskosten moeten betalen. Natuurlijk zijn deze kosten het laagst als de hypotheek zelf wordt geregeld. Nadeel: er is niet zoveel keuze, daar veel banken alleen werken met hypotheekadviseurs.

Kopers meestal naar hypotheekadviseur

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste kopers naar een hypotheekadviseur gaan. Zij worden als het ware “gedwongen”. Het advies kosten kunnen behoorlijk verschillen per hypotheekadviseur. Hierbij wordt nog onderscheid gemaakt tussen een starter of doorstromer. En er wordt meestal meer gerekend voor een zelfstandige. Als de hypotheek eenmaal is afgesloten dan verdwijnt deze niet voor 30 jaar onder in de kast.

Aanpassingen in bestaande hypotheek

Het is logisch dat er veranderingen optreden waarbij de hypotheek moet worden aangepast. De meest voorkomende is het opnieuw vastzetten van de hypotheekrente. Hiervoor heeft de huizenbezitter eventueel niet zijn hypotheekadviseur nodig.

Voorstel opnieuw vastzetten hypotheekrente

De bank stuurt namelijk drie maanden voor het verstrijken van de rentevastperiode een nieuw voorstel om de hypotheekrente vast te zetten. In dit voorstel staan diverse rentevastperiodes die ook nog eens doorberekend zijn. Bovendien wordt het huidige maandbedrag vermeld, waardoor de klant heel gemakkelijk kan zien of zijn maandlasten hoger of lager wordt.

Oppassen met een (bank)spaarhypotheek

Hierbij opgemerkt dat het oppassen is bij een (bank)spaarhypotheek. Hoe lager namelijk de betaalde hypotheekrente, hoe hoger de spaarpremie. Op het eerste gezicht zijn bij een lagere hypotheekrente de maandlasten bijvoorbeeld beduidend lager, maar in werkelijkheid is dit niet aan de orde daar de spaarpremie (flink) hoger wordt.

Advies zou gratis moeten zijn

Het is ook mogelijk om uw hypotheekadviseur hiervoor te raadplegen. De meeste adviseurs zullen u niet gratis helpen. Zij zullen u eenmalig een bedrag in rekening brengen of u moet een abonnement hebben afgesloten. Bij dit laatste betaalt u een vast maandbedrag welke kan oplopen tot een paar tientjes! Ik ben van mening dat een hypotheekadviseur bij het opnieuw vastzetten van de rente dit gewoon gratis kan doen. Het kost niet veel tijd en het kan desnoods nog telefonisch ook.

Er zijn echter ook wijzigingen die wat “ingewikkelder” zijn voor veel huizenbezitters. In deel 2 zal ik hierop terugkomen.

Bekijk de huidige hypotheekrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek