Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bankschapen en spaarschapen

Als er één schaap over de dam is....

Als er één schaap over de dam is….

Zullen we het nog maar eens over de spaarrente hebben? Afgelopen woensdag schreef ik al over de verlaging van de rente op spaarrekeningen bij ING naar 0,05% – een halvering. Ook constateerde ik toen dat je elders 10x zoveel rente kunt krijgen over je spaargeld. Een verrassing is het niet, maar toch opvallend: ABN Amro en Rabobank volgen de stap van ING.

Niet verrassend: grootbanken volgen elkaar

Per 10 oktober gaat de spaarrente bij ABN Amro naar 0,05%, Rabobank volgt op 12 oktober. Niet verrassend? Nee… we zien bij HomeFinance al tijden dat de grootbanken elkaar sterk volgen in hun rentebeleid. Meestal is ING de eerste die een stap zet en Rabobank die volgt. De stappen worden steeds rondom de kwartaalwisseling gezet en ja hoor… 1 oktober is het nieuwe kwartaal begonnen!

Geen uitstroom van spaargeld

Ongetwijfeld hebben de bankdames en -heren onderling contact. In dit geval zeker: de stap van ING was een pittige, en het is altijd afwachten wat zo’n stap doet met de geldstromen. Zou deze verlaging een aanleiding zijn voor ING-spaarders om hun rekeningen leeg te halen of zelfs op te zeggen? Ik kan me zo voorstellen dat de effecten van de ING-stap gedeeld worden met hun concullega’s bij Rabo en ABN Amro. De spaarders blijken niet in beweging te komen door de stap naar 0,05%… dan kunnen de andere grootbanken dat ook wel doen. Zoiets.

De volgende stap…. nulrente of 0,04%?

De renteverlagingen gingen eerst altijd in stapjes van 0,1%, inmiddels zijn die verkleind naar 0,05%. Betekent dit dat de volgende stap die naar een nulrente is? Of gaan ze dan naar stapjes van 0,01% en wordt het straks 0,04%? Ik ben echt bijzonder benieuwd of de grootbanken een rente van 0,0% aandurven. En wie dan de eerste is. Het risico is best groot lijkt me, voor zo’n bank.

Solidariteit onder grootbanken

De vraag is ook of de solidariteit die er nu lijkt te zijn (overleg en informatie uitwisseling) dan standhoudt. Stel: ING zet de stap naar een nulrente en dat maakt de ING-spaarders eindelijk wakker. En masse gaan ze op zoek naar een bank waar ze nog wel rente krijgen en zeggen ze hun rekeningen op. De uitstroom van spaargeld is veel groter dan waar ING rekening mee had gehouden. Zouden Rabobank en ABN Amro het dan nog aandurven? Of laten die de stap dan toch maar achterwege?

Moneyou is van ABN Amro

Nu heeft ABN Amro natuurlijk altijd nog Moneyou: het kanaal waar ze nog wel een relatief aardige spaarrente vergoeden. Bij ABN Amro zelf krijg je straks dus nog maar 0,05%, bij Moneyou staat de rente op dit moment op 0,45%. Dat is toch zomaar even 0,4% verschil…. Ze vallen samen onder één bankvergunning dus wat dat betreft maakt het niet uit of je geld bij ABN Amro of bij Moneyou staat.

Bankschapen en spaarschapen

Opeens moet ik denken aan een dansvloer. Je weet wel, waar mensen pas gaan dansen als een ander de eerste stap zet. Of aan schapen en een dam. Of – doe eens gek – schapen op een dansvloer. Als de spaarders nou maar niet van die makke schapen waren die rustig in hun wei blijven grazen, ook al is het gras in een andere wei veel malser. Want de bankschapen gaan dus wel over de dam, maar de spaarschapen komen niet in beweging. Terwijl het zo eenvoudig is om van spaarbank te veranderen – dat kan een schaap ook! Blijft jammer.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek