HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vergelijken en oversluiten… voor meer geld!

Geld overhouden voor leuke dingen, dat is fijn...

Geld overhouden voor leuke dingen, dat is fijn…

Vergelijken… dat is waar we ons bij HomeFinance dagelijks mee bezighouden. Het vergelijken van hypotheekrentes, leenrentes, spaarrentes, zorgpremies – allemaal om jou te helpen bij het maken van de beste keuzes. Keuzes die je simpelweg geld kunnen besparen of opleveren. Meer geld overhouden voor leuke dingen dus.

Geldzaken zijn niet leuk

Want eerlijk is eerlijk – zelfs ik kan niet beweren dat hypotheken, leningen, spaarrekeningen en zorgverzekeringen nou zo léuk zijn. Nuttig, dat wel. Soms simpelweg noodzakelijk of zelfs verplicht. Maar niet leuk. De effecten van geld kunnen wel leuk zijn: een mooi huis, een fijne auto, een nieuwe keuken, een thuisbioscoop en wat je allemaal kunt verzinnen om met geld te doen. Geld dat je gespaard hebt of waar je een lening of hypotheek voor afsluit.

Geld nodig voor leuke dingen

Goed, voor leuke dingen heb je dus geld nodig. Spaargeld of geleend geld. Daarvoor heb je dan een spaarrekening of kun je een lening afsluiten. Dat regelen de meeste mensen nog wel als het aan de orde is. Loopt die spaarrekening, lening of hypotheek eenmaal, dan besteden ze er verder geen aandacht meer aan. Dat is dan wel weer zonde, omdat je op deze ‘financiële producten’ vaak behoorlijk kunt besparen. Of je voordeel kunt vergroten. Waardoor je meer geld binnenkrijgt of minder uitgeeft. Prettig toch?

Leningen vergelijken

Neem nou leningen. Als je iets wilt kopen waar je geen geld voor hebt – of je wilt je spaargeld beschikbaar houden, dan kun je daar een lening voor afsluiten. Als je slim bent ga je dan niet naar de eerste de beste bank, want een lening kan vaak veel goedkoper bij online partijen. Daar kom je achter door slim te vergelijken. En daar komen wij om de hoek kijken: leningen vergelijken zonder addertjes onder het gras. Zodat jij de goedkoopste lening kunt vinden en zo min mogelijk hoeft te betalen.

Lopende lening goedkoper maken

Is die lening eenmaal afgesloten, dan kijken we er dus meestal nooit meer naar totdat al het geleende geld is terugbetaalt. Dat blijkt ook uit het Groot Leenonderzoek 2017 dat Markteffect heeft uitgevoerd in opdracht van Freo: meer dan 50% van de mensen met een lening doet niet aan vergelijken.

Waar we dan niet aan denken is dat we veel meer aan de kredietverstrekker betalen dan alleen het geleende bedrag: in de maandtermijnen zit ook een portie rente. Hoe lager de rente, hoe minder we dus in totaal hoeven te betalen voor de lening. De rente die je betaalt bij een persoonlijke lening is vastgelegd voor de hele looptijd. Maar in de markt kan de leenrente intussen wel flink gedaald zijn. Daardoor zou je bij een ander veel minder betalen voor die lening. Dan kan oversluiten – het afsluiten van een nieuwe lening om de lopende lening mee af te lossen – een goed idee zijn. Wel afhankelijk van de vraag of je boetevrij kunt aflossen natuurlijk.

Voordeliger doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een percentage van de limiet. Het maakt daarbij niet uit wat het rentepercentage is. Nee – niet voor het maandbedrag. Wél voor de totale kosten natuurlijk, want die rente wordt uit het maandbedrag gehaald voordat er op de lening wordt afgelost. Dus hoe hoger de rente, hoe langer je over het aflossen van het doorlopend krediet doet. En hoe lager de rente, hoe korter. Hoe korter de lening loopt, hoe minder je in totaal betaalt. De rente van een doorlopend krediet is variabel en een boete bij aflossen is er niet. Zie je dus bij het vergelijken van doorlopende kredieten dat de rente bij een ander veel lager is? Dan is het slim om te kijken of je kunt oversluiten!

Slimmer sparen

En tot slot… is ook het vergelijken van je spaarrente geen overbodige luxe. Inderdaad: de spaarrente is extreem laag. Toch zijn de verschillen nog steeds groot: de grootbanken vergoeden bijna niets meer (0,05%), terwijl de hoogste spaarrente nog wel op 0,5% ligt.

Kortom: vergelijken van zaken als leningen, hypotheken, spaarrentes en zorgpremies is niet leuk om te doen. De uitkomst van het oversluiten of overstappen kan je wel geld opleveren… dat is dan weer wel leuk. En wij maken het je zo gemakkelijk mogelijk!

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen