Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vergelijken en oversluiten… voor meer geld!

Geld overhouden voor leuke dingen, dat is fijn...

Geld overhouden voor leuke dingen, dat is fijn…

Vergelijken… dat is waar we ons bij HomeFinance dagelijks mee bezighouden. Het vergelijken van hypotheekrentes, leenrentes, spaarrentes, zorgpremies – allemaal om jou te helpen bij het maken van de beste keuzes. Keuzes die je simpelweg geld kunnen besparen of opleveren. Meer geld overhouden voor leuke dingen dus.

Geldzaken zijn niet leuk

Want eerlijk is eerlijk – zelfs ik kan niet beweren dat hypotheken, leningen, spaarrekeningen en zorgverzekeringen nou zo léuk zijn. Nuttig, dat wel. Soms simpelweg noodzakelijk of zelfs verplicht. Maar niet leuk. De effecten van geld kunnen wel leuk zijn: een mooi huis, een fijne auto, een nieuwe keuken, een thuisbioscoop en wat je allemaal kunt verzinnen om met geld te doen. Geld dat je gespaard hebt of waar je een lening of hypotheek voor afsluit.

Geld nodig voor leuke dingen

Goed, voor leuke dingen heb je dus geld nodig. Spaargeld of geleend geld. Daarvoor heb je dan een spaarrekening of kun je een lening afsluiten. Dat regelen de meeste mensen nog wel als het aan de orde is. Loopt die spaarrekening, lening of hypotheek eenmaal, dan besteden ze er verder geen aandacht meer aan. Dat is dan wel weer zonde, omdat je op deze ‘financiële producten’ vaak behoorlijk kunt besparen. Of je voordeel kunt vergroten. Waardoor je meer geld binnenkrijgt of minder uitgeeft. Prettig toch?

Leningen vergelijken

Neem nou leningen. Als je iets wilt kopen waar je geen geld voor hebt – of je wilt je spaargeld beschikbaar houden, dan kun je daar een lening voor afsluiten. Als je slim bent ga je dan niet naar de eerste de beste bank, want een lening kan vaak veel goedkoper bij online partijen. Daar kom je achter door slim te vergelijken. En daar komen wij om de hoek kijken: leningen vergelijken zonder addertjes onder het gras. Zodat jij de goedkoopste lening kunt vinden en zo min mogelijk hoeft te betalen.

Lopende lening goedkoper maken

Is die lening eenmaal afgesloten, dan kijken we er dus meestal nooit meer naar totdat al het geleende geld is terugbetaalt. Dat blijkt ook uit het Groot Leenonderzoek 2017 dat Markteffect heeft uitgevoerd in opdracht van Freo: meer dan 50% van de mensen met een lening doet niet aan vergelijken.

Waar we dan niet aan denken is dat we veel meer aan de kredietverstrekker betalen dan alleen het geleende bedrag: in de maandtermijnen zit ook een portie rente. Hoe lager de rente, hoe minder we dus in totaal hoeven te betalen voor de lening. De rente die je betaalt bij een persoonlijke lening is vastgelegd voor de hele looptijd. Maar in de markt kan de leenrente intussen wel flink gedaald zijn. Daardoor zou je bij een ander veel minder betalen voor die lening. Dan kan oversluiten – het afsluiten van een nieuwe lening om de lopende lening mee af te lossen – een goed idee zijn. Wel afhankelijk van de vraag of je boetevrij kunt aflossen natuurlijk.

Voordeliger doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een percentage van de limiet. Het maakt daarbij niet uit wat het rentepercentage is. Nee – niet voor het maandbedrag. Wél voor de totale kosten natuurlijk, want die rente wordt uit het maandbedrag gehaald voordat er op de lening wordt afgelost. Dus hoe hoger de rente, hoe langer je over het aflossen van het doorlopend krediet doet. En hoe lager de rente, hoe korter. Hoe korter de lening loopt, hoe minder je in totaal betaalt. De rente van een doorlopend krediet is variabel en een boete bij aflossen is er niet. Zie je dus bij het vergelijken van doorlopende kredieten dat de rente bij een ander veel lager is? Dan is het slim om te kijken of je kunt oversluiten!

Slimmer sparen

En tot slot… is ook het vergelijken van je spaarrente geen overbodige luxe. Inderdaad: de spaarrente is extreem laag. Toch zijn de verschillen nog steeds groot: de grootbanken vergoeden bijna niets meer (0,05%), terwijl de hoogste spaarrente nog wel op 0,5% ligt.

Kortom: vergelijken van zaken als leningen, hypotheken, spaarrentes en zorgpremies is niet leuk om te doen. De uitkomst van het oversluiten of overstappen kan je wel geld opleveren… dat is dan weer wel leuk. En wij maken het je zo gemakkelijk mogelijk!

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek