Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG voorwaarden 2018

Wijzigingen in regels NHG hypotheek

Wijzigingen in regels NHG hypotheek

Nog ruim een maandje te gaan en we sluiten 2017 alweer af. Voor de hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden er in 2018 een paar wijzigingen doorgevoerd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • Maximale koopsom naar 265.000
  • Maximale hypotheek met NHG 280.900 euro (geldt voor energiebesparende voorzieningen)
  • Verplichte overlijdensdekking vervalt
  • Hypotheek zonder NHG oversluiten naar hypotheek met NHG

Verandering NHG regels in 2018

In 2017 is de maximale koopsom 245.000 euro. Het is nog mogelijk om 1% kosten koper mee te financieren. In 2018 wordt de koopsom verhoogd naar 265.000 euro. Het is dan niet meer mogelijk om kosten koper mee te financieren. De maximale hypotheek (zonder energiebesparende voorzieningen) met NHG in 2018 wordt zodoende 265.000 euro.

Niet blij met verhoging NHG-grens

Persoonlijk ben ik niet blij met deze verhoging. Op het eerste gezicht zullen meer kopers gebruik kunnen maken van NHG (bedrag is verhoogd naar 265.000 euro).  Echter ik verwacht dat makelaars de prijzen van te koop staande woningen per 1 januari flink gaan verhogen. Hogere huizenprijzen betekent weer dat steeds minder mensen in een bepaalde prijsklasse een woning kunnen kopen. In 2017 zijn de huizenprijzen met bijna 9% gestegen. Dat is natuurlijk een flink percentage. Met deze lage hypotheekrente (en dat zal de komende maanden niet veranderen) is de kans zelfs groot dat het percentage stijging van 2017 in 2018 wordt verbroken!

Geen verplichte overlijdensdekking meer

Wat wel positief is, is het schrappen van de verplichte overlijdensdekking. Een koper die een hogere hypotheek nam dan 80% van de waarde van de woning moest voor het meerdere een overlijdensdekking afsluiten. Vooral oudere mensen waren hier de dupe van: zij moesten een flinke premie betalen voor de overlijdensdekking. Kopers met een bepaalde ziekte konden NHG direct wel schrappen. Deze wijziging zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een hypotheek met NHG kan afsluiten – als de koopsom niet meer bedraagt dan 265.000 euro.

Oversluiten van hypotheek zonder naar met NHG

Tot slot het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG. Dit was al mogelijk, maar NHG kijkt hier nu soepeler naar. Zij omschrijven deze mogelijkheid als volgt:

Verbeteren individuele klantsituatie (Norm 3.7)
Om de situatie van de individuele klant te verbeteren, is het in 2018 mogelijk om een lening zonder NHG naar een lening met NHG over te sluiten. Betere leningcondities en een lager rentepercentage zijn voorbeelden waardoor de klant een meer verantwoorde lening krijgt en zijn (financiële) situatie verbetert.             

Al met al een paar “positieve” wijzigingen die vanaf 2018 van toepassing worden voor hypotheken met NHG.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek