Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 november 2017, 12:32 - Jos Koets
#hypotheek

Nog ruim een maandje te gaan en we sluiten 2017 alweer af. Voor de hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden er in 2018 een paar wijzigingen doorgevoerd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

  • Maximale koopsom naar 265.000
  • Maximale hypotheek met NHG 280.900 euro (geldt voor energiebesparende voorzieningen)
  • Verplichte overlijdensdekking vervalt
  • Hypotheek zonder NHG oversluiten naar hypotheek met NHG

Verandering NHG regels in 2018

In 2017 is de maximale koopsom 245.000 euro. Het is nog mogelijk om 1% kosten koper mee te financieren. In 2018 wordt de koopsom verhoogd naar 265.000 euro. Het is dan niet meer mogelijk om kosten koper mee te financieren. De maximale hypotheek (zonder energiebesparende voorzieningen) met NHG in 2018 wordt zodoende 265.000 euro.

Niet blij met verhoging NHG-grens

Persoonlijk ben ik niet blij met deze verhoging. Op het eerste gezicht zullen meer kopers gebruik kunnen maken van NHG (bedrag is verhoogd naar 265.000 euro).  Echter ik verwacht dat makelaars de prijzen van te koop staande woningen per 1 januari flink gaan verhogen. Hogere huizenprijzen betekent weer dat steeds minder mensen in een bepaalde prijsklasse een woning kunnen kopen. In 2017 zijn de huizenprijzen met bijna 9% gestegen. Dat is natuurlijk een flink percentage. Met deze lage hypotheekrente (en dat zal de komende maanden niet veranderen) is de kans zelfs groot dat het percentage stijging van 2017 in 2018 wordt verbroken!

Geen verplichte overlijdensdekking meer

Wat wel positief is, is het schrappen van de verplichte overlijdensdekking. Een koper die een hogere hypotheek nam dan 80% van de waarde van de woning moest voor het meerdere een overlijdensdekking afsluiten. Vooral oudere mensen waren hier de dupe van: zij moesten een flinke premie betalen voor de overlijdensdekking. Kopers met een bepaalde ziekte konden NHG direct wel schrappen. Deze wijziging zorgt ervoor dat iedereen in Nederland een hypotheek met NHG kan afsluiten - als de koopsom niet meer bedraagt dan 265.000 euro.

Oversluiten van hypotheek zonder naar met NHG

Tot slot het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG. Dit was al mogelijk, maar NHG kijkt hier nu soepeler naar. Zij omschrijven deze mogelijkheid als volgt:

Verbeteren individuele klantsituatie (Norm 3.7)
Om de situatie van de individuele klant te verbeteren, is het in 2018 mogelijk om een lening zonder NHG naar een lening met NHG over te sluiten. Betere leningcondities en een lager rentepercentage zijn voorbeelden waardoor de klant een meer verantwoorde lening krijgt en zijn (financiële) situatie verbetert.             

Al met al een paar “positieve” wijzigingen die vanaf 2018 van toepassing worden voor hypotheken met NHG.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.