Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOnrealistische opdracht van de Tweede Kamer
Soms vraag ik me echt af waar de grens ligt van de bemoeienis van de Tweede Kamer. Neem nou dit: 'Tweede Kamer wil regels voor oversluiten hypotheek in stappen'. Bij het zien van alleen die kop moest ik echt even nadenken: wat zouden ze hiermee bedoelen?
Maar de kop klopt: het gaat om het in stappen oversluiten van een hypotheek. Dus dat je ieder jaar een deel van je hypotheek kunt oversluiten. Om te kunnen profiteren van de lage hypotheekrente.
Natuurlijk zou dit leuk zijn voor de huizenbezitter. Dat je kunt profiteren van de lage hypotheekrente zonder dat je een boeterente moet betalen. Van tja, die oversluitboete zorgt ervoor dat hypotheken met een hogere rente vaak toch maar gewoon blijven lopen. Met bijbehorende maandlasten. En lagere maandlasten, dat wil iedereen wel. Logisch.
Dus roept bijna de hele Kamer staatssecretaris Menno Snel van Financiën op om 'in te grijpen'. In te grijpen? Alsof er een misdaad begaan wordt door banken en verzekeraars zeg! Het zijn gewoon bedrijven die een afspraak maken met consumenten... Ja, het zijn lange termijn afspraken. Maar wel hele duidelijke: als klant weet je heel goed wat je afspreekt.
Ik kan me ook niet goed indenken hoe ze dit voor ogen hebben trouwens. Dat je alvast een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere bank, daarvan een deel opneemt en daarmee de eerste 10% of 20% (afhankelijk van hoeveel boetevrij mag) aflost bij je oude bank. En zo volgend jaar weer. Dat is het beeld dat ik nu heb, maar daar zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan.
Hoe gaat het met het recht van hypotheek als iemand niet meer netjes zijn lasten betaalt? En qua rente... wat als de rente over een jaar nou tegenvalt bij de nieuwe bank? Of wordt het rentepercentage van de nieuwe hypotheek dan gewoon nu al vastgelegd?
Bovendien zou het - als dit al werkelijk vorm zou krijgen - gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Nu rekenen banken een hypotheekrente, uitgaande van de vaste afspraak voor de hele rentevastperiode. Rekening houdend met de kans dat er eerder boetevrij wordt afgelost vanwege verkoop van de woning. En rekening houdend met de maximale boetevrije aflossing per jaar - maar niet dat daar massaal gebruik van gemaakt wordt om via een stappenconstructie over te sluiten.
Dus wat zouden de banken doen als ze op deze manier gedwongen worden om oversluiten in stappen mogelijk te maken? Dan gaat de hypotheekrente omhoog. Die onzekerheid willen banken dan immers gecompenseerd zien.
Of weet je wat, verbied gewoon lange rentevastperiodes. Dan ben je er ook vanaf, van die boeterente. Iedereen variabel! Oh nee... dat wil ook niemand, want dat levert onzekerheid op. Mogelijk flinke financiële problemen bij rentestijgingen.
Dus wat wil de Tweede Kamer - kennelijk namens de consument? Wel zekerheid voor langere termijn voor de klant, maar niet voor de bank. Dan zal de bank haar onzekerheid dus doorberekenen - met een hogere hypotheekrente. Is dat wat ze willen? Of gaan ze dat vervolgens ook verbieden?
Natuurlijk mag de Tweede Kamer van alles vinden en willen. Mogen ze dus ook de regering opdracht geven iets te gaan onderzoeken en regelen. Toch heb ik hierbij het idee dat het een onmogelijke en onrealistische opdracht is...
Hoe werkt het oversluiten van uw hypotheek?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.