Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Schenkingsvrijstelling woning (3)

Ook zonder vrijstelling kunnen ouders helpen

Ook zonder vrijstelling kunnen ouders helpen

 

In deel 2 van mijn blogserie over de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning kon u lezen dat door leuke schenkingsbedragen de huizenprijzen stijgen. In deze blog kunt u lezen dat een hoge schenkingsvrijstelling leuk is verzonnen in Den Haag maar niets toevoegt.

Ouders die kind willen helpen met eigen woning

Indien de hoge schenkingsvrijstelling van 100.000 euro niet van toepassing was geweest, kunnen ouders toch hun kind helpen. Dit kan namelijk door een hypotheek van 100.000 euro te verstrekken aan hun kind met daarbij de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van maximaal 5.320 euro. Hieronder een simpel rekenvoorbeeld.

Koopsom woning € 300.000
Annuïteitenhypotheek van een bank € 200.000
Maximale hypotheek op inkomen € 200.000
   
Annuïteitenhypotheek van ouders € 100.000
Hypotheekrente  3%
Bruto per maand € 422
Bruto per jaar € 5.064
Jaarlijkse schenking van ouders € 5.064

De hypotheek van 100.000 euro van de ouders wordt door de bank getoetst. Om onderaan de streep precies op nul euro lasten te komen, moet de bruto jaarlast (5.064 euro) als minimale schenking jaarlijks door de ouders aan hun kind worden gedaan. De bank zal dan de hypotheek van de ouders niet meenemen in de berekening van de maximale hypotheek die het kind kan krijgen. In bovenstaand voorbeeld heeft het kind dus een totale hypotheek van 300.000 euro. Het kind kan ook de betaalde hypotheekrente over deze gehele hypotheek van 300.000 euro aan de fiscus opgeven.

Argument Den Haag = onzin

Met bovenstaande mogelijkheid wil ik aantonen dat de verhoogde schenkingsvrijstelling van 100.000 euro niet de enige oplossing is om kinderen te helpen. Het verhaal uit Den Haag dat de verhoogde vrijstelling in het leven is geroepen om kinderen te helpen met het kopen van een woning is dus totale onzin.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek