Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 21 december 2017, 09:22 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek #belasting

Afgelopen dinsdag schreef ik over de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Dat deze onverwacht populair is maar ook nadelen heeft. In dit tweede deel zal ik dieper ingaan op het feit dat de schenkingsvrijstelling alleen van toepassing is voor bepaalde doelgroepen. Bovendien zorgt deze vrijstelling dat de huizenprijzen nog verder stijgen en dat andere kopers een woning niet kunnen kopen.

Schenkingsvrijstelling alleen voor bepaalde doelgroepen

Het verhaal is natuurlijk simpel: niet alle ouders hebben 100.000 euro op hun bankrekening staan. Het gaat hier dus over een bepaalde doelgroep. Bovendien kan deze doelgroep een duurdere koopwoning kopen door deze schenking. Een simpel rekenvoorbeeld zegt voldoende:

Maximale hypotheek op inkomen kinderen € 200.000
Schenking ouders € 100.000
Koopprijs woning voor kinderen   € 300.000


Deze “kinderen” konden eerst maar een koopwoning kopen met een koopprijs van 200.000 euro. Door de schenking is het nu mogelijk om een koopwoning van 300.000 euro te kopen. Het zoeken naar een leuke woning wordt door de schenking groter voor de kinderen. Dit zorgt er ook voor dat meer toekomstige kopers door hun schenking een hogere koopwoning kunnen kopen. Ik hoef u niet uit te leggen wat de gevolgen zijn als meer personen een bepaalde woning kunnen kopen.

Woning kopen boven de vraagprijs

Hetzelfde is van toepassing voor woningen die boven de vraagprijs worden verkocht. Bijvoorbeeld: een woning wordt gekocht voor 330.000 euro waarvan de vraagprijs 300.000 euro was. Wie kan een woning boven de vraagprijs kopen? Het antwoord is simpel:

  • Huizenzoekers met eigen middelen
  • Huizenzoekers die een schenking ontvangen

Personen die niet genoeg eigen middelen hebben, kunnen niet boven de vraagprijs kopen. De regels voor de hypotheekrenteaftrek stellen immers dat je maximaal 101% (in 2017, in 2018 wordt dat 100%) van de woningwaarde mag lenen om recht te hebben op dit belastingvoordeel.

Taxatiewaarde = koopsom of waarde?

Of ... de woning moet hoger getaxeerd worden dan de vraagprijs. Dan kan weer wel het hele bedrag gefinancierd worden (bij voldoende inkomen). Dit klinkt misschien vreemd, maar het gebeurt tegenwoordig regelmatig. Bij bovenstaand voorbeeld wordt de waarde van de woning dan ook op 330.000 euro getaxeerd.

De vraag is nu: taxeert de taxateur de woning op 330.000 euro omdat de woning ook voor deze prijs is gekocht... of is de woning te laag in de markt gezet door de verkopende makelaar? Het juiste antwoord kan niemand geven. Het blijft in ieder geval vreemd. Je zou bijna gaan denken dat er “gerommeld” wordt. Het gevolg kan wel zijn dat de huizenprijzen nog harder stijgen dan zonder de schenkingsvrijstelling.

In het laatste deel van deze blogserie zal ik de schenkingsvrijstelling vergelijken met een ouderlijke lening.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.