Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 1 mei 2018, 20:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen

Hoe gaat het met je? We zitten hier op HomeFinance.nl dus mijn vraag gaat natuurlijk over geldzaken. Hoe gaat het met jouw geldzaken? Wéét je het überhaupt?

Wat betaal je aan verzekeringspremies en hypotheeklasten?

Die vraag stel ik niet om je een slecht gevoel te geven. Geloof me, als je mij vraagt wat ik betaal aan verzekeringspremies - ik kan je het antwoord niet geven zonder het na te kijken. Zelfs onze maandelijkse hypotheeklasten weet ik niet uit mijn hoofd, terwijl we vorig jaar verhuisd zijn en dus een nieuwe hypotheek hebben afgesloten.

Premie, rente, vertrouwen en gemak

Ik maak me er niet druk over, omdat ik weet dat ik er eens in de zoveel tijd goed naar kijk. Dan vergelijk ik of we nog goed zitten met onze verzekeringen en andere geldzaken. Daarbij gaat het me trouwens niet alleen om de hoogte van de premie, de hypotheekrente en de spaarrente. Vertrouwen en gemak, dat vind ik ook belangrijk als het gaat om geld. Net als bij andere zaken trouwens.

Blijven zitten waar je zit of overstappen voor de prijs?

Dus... als je vertrouwen hebt in je bank of verzekeraar en gaat voor gemak, dan blijf je dus zitten waar je zit? Nou nee. Het is een afweging tussen vertrouwen/gemak en prijs. Als ik grote verschillen zie in bijvoorbeeld de spaarrente, dan boek ik m'n spaargeld net zo gemakkelijk over naar een andere spaarbank. Dat is niet veel werk en ik vertrouw eigenlijk elke bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel wel - het Belgische trouwens ook. Als het overhevelen van geld me extra rente oplevert zal ik dat dus doen.

Lening oversluiten

Hetzelfde geldt voor leningen. Als je een lening hebt lopen is het echt zinvol om eens te kijken hoe het gesteld is met de leenrente die jij betaalt. Die rente kan misschien wel veel lager als je de lening gaat oversluiten naar een andere bank. Daar moet je even wat voor doen, maar levert je vervolgens voor de rest van de looptijd van je lening gewoon geld op. Een lagere leenrente zorgt óf voor een lagere maandlast, óf voor een kortere looptijd. Hoe dan ook: je bent uiteindelijk minder geld kwijt aan de lening. En dat is natuurlijk fijn!

Check nu meteen even de hoogste spaarrentes

en kijk naar de laagste leenrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.