Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is een goede overlijdensdekking?

Berekenen te verzekeren bedrag bij een hypotheek

Berekenen te verzekeren bedrag bij een hypotheek

In mijn eerdere blog over de overlijdensdekking kon u lezen dat het (in veel situaties) verstandig is om een overlijdensdekking af te sluiten. Hierbij heb ik de tip gegeven om ook naar het nabestaandenpensioen te kijken. Deze is niet altijd van toepassing zoals bij samenwonenden zonder een contract. Een gesprek met de notaris is dan een vereiste om dit te regelen.

Combineren overlijdensdekking en nabestaandenpensioen

In onderstaand fictief rekenvoorbeeld kunt u zien hoe een overlijdensdekking en het nabestaandenpensioen gecombineerd kunnen worden.

Man  
Inkomen € 40.000
Nabestaandenpensioen € 10.000
   
Vrouw  
Inkomen € 20.000
Nabestaandenpensioen € 5.000
   
Koopsom woning € 250.000
Annuïteitenhypotheek € 250.000
Hypotheekrente 2,5% – bruto per maand € 988

Bij overlijden van de man wordt het inkomen van de vrouw totaal 30.000 euro (haar eigen inkomen van 20.000 euro en 10.000 euro nabestaandenpensioen. Deze 30.000 euro is te weinig om de hypotheek te kunnen betalen. Een adviseur moet nu toetsen wat de maximale hypotheek is bij een inkomen van 30.000 euro. Deze maximale hypotheek is 126.544 euro (afgerond 125.000 euro). Het is verstandig om minimaal 125.000 euro een annuïtair dalende risicoverzekering af te sluiten op het leven van de man. De situatie wordt dan als volgt:

Man overlijdt

Lopende hypotheek    250.000 euro (annuïtair dalend)
Overlijdensdekking   125.000 euro (annuïtair dalend)
Hypotheek na overlijden 125.000 euro (annuïtair dalend)
Inkomen vrouw 30.000

Vrouw overlijdt

Hetzelfde plaatje kan gemaakt worden voor de man als de vrouw overlijdt. Zijn inkomen wordt totaal 45.000 euro. De maximale hypotheek is dan 194.561 euro (afgerond 195.000 euro). Een minimale overlijdensdekking van 55.000 euro is dan voldoende.

Kiezen voor een hogere overlijdensdekking

Hierbij merk ik op dat vooral jonge stellen kiezen voor een hogere overlijdensdekking omdat er sprake is van een lage maandpremie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in bovenstaande situatie een overlijdensdekking van 250.000 euro te kiezen. Na overlijden is er dan geen hypotheek meer voor de overgebleven persoon. Vooral met jonge kinderen kan de overgebleven persoon dan kiezen om bijvoorbeeld minder te gaan werken. De kans dat iemand vroeg overlijdt is klein, maar het is wel degelijk verstandig om de situatie goed in kaart te brengen. Vaak kan er voor een paar euro een goede overlijdensdekking worden afgesloten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek