Search
Close this search box.

Extra geld voor verbouwing

Hogere hypotheek bij oversluiten

U wilt uw huis gaan verbouwen. Een beetje verbouwing kost behoorlijk wat geld. Het is maar de vraag of u dat beschikbaar heeft en of u dat geld daarvoor wilt gebruiken. U kunt er ook voor kiezen het benodigde bedrag te lenen. Met een tweede hypotheek of door het oversluiten van uw huidige hypotheek.

Tweede hypotheek voor verbouwing

Een mogelijkheid om via een hypotheek geld te lenen voor uw verbouwing is met een tweede hypotheek. Uw huidige hypotheek loopt dan ongewijzigd door en u leent er een bedrag bij. Voor dat extra bedrag gaan een eigen aflosvorm en hypotheekrente gelden. U doet dit doorgaans bij dezelfde bank als waar uw hypotheek nu loopt. Daarmee bent u afhankelijk van de rentes die deze bank hanteert – er is geen keuze.

Hypotheek oversluiten

Een andere mogelijkheid is om uw huidige hypotheek over te sluiten. U sluit dan een helemaal nieuwe hypotheek af. Alle aspecten van de hypotheek worden dan opnieuw bepaald, zoals de hypotheekvorm(en) en de hypotheekrente. Ook maakt u de kosten die horen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek: opnieuw naar de notaris, taxatiekosten, advieskosten en eventueel boeterente.

Tweede hypotheek of oversluiten?

Het verschil tussen het afsluiten van een tweede hypotheek en het oversluiten van uw hypotheek is groot. We bespreken de belangrijkste verschillen:

  • Vrije bankkeuze
  • Lagere hypotheekrente
  • Hogere kosten
  • Papieren rompslomp

Vrije bankkeuze

Het ontbreken van vrije bankkeuze bij de tweede hypotheek betekent dat u meestal niet de laagste hypotheekrente krijgt voor uw extra geleende bedrag. Het verschil in hypotheekrente kan ervoor zorgen dat oversluiten interessanter is.

Lagere hypotheekrente

Bij het oversluiten van uw huidige hypotheek kunt u vrij kiezen uit de aanbieders van hypotheken – daarbij let u natuurlijk op de laagste hypotheekrente en op de voorwaarden. Die lagere hypotheekrente leidt tot lagere maandlasten en kan veel voordeel bieden.

Hogere kosten

De kosten bij oversluiten liggen hoger dan bij een tweede hypotheek. Dat verschil zit met name in de boeterente, maar ook in de notaris- en advieskosten. Deze hogere kosten moeten gecompenseerd worden door de lagere hypotheekrente.

Papieren rompslomp

Misschien denkt u dat oversluiten meer rompslomp geeft dan een tweede hypotheek. Toch is dat vaak niet het geval. Ook een tweede hypotheek wordt door de bank beoordeeld als nieuwe hypotheek, waarbij u alle documenten die daarbij horen moet aanleveren.

Is oversluiten interessant voor u?

Of het oversluiten van uw hypotheek voor verbouwing interessant voor u is – daar kunnen we geen standaard uitspraak over doen. U kunt een vrijblijvende telefonische hypotheekafspraak maken met een hypotheekexpert om te bepalen of oversluiten voor u interessant is.

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente bij oversluiten
Online berekenen: berekenen zelf uw bruto en netto maandlasten

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek