Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

U wilt uw huis gaan verbouwen. Een beetje verbouwing kost behoorlijk wat geld. Het is maar de vraag of u dat beschikbaar heeft en of u dat geld daarvoor wilt gebruiken. U kunt er ook voor kiezen het benodigde bedrag te lenen. Met een tweede hypotheek of door het oversluiten van uw huidige hypotheek.

Tweede hypotheek voor verbouwing

Een mogelijkheid om via een hypotheek geld te lenen voor uw verbouwing is met een tweede hypotheek. Uw huidige hypotheek loopt dan ongewijzigd door en u leent er een bedrag bij. Voor dat extra bedrag gaan een eigen aflosvorm en hypotheekrente gelden. U doet dit doorgaans bij dezelfde bank als waar uw hypotheek nu loopt. Daarmee bent u afhankelijk van de rentes die deze bank hanteert - er is geen keuze.

Hypotheek oversluiten

Een andere mogelijkheid is om uw huidige hypotheek over te sluiten. U sluit dan een helemaal nieuwe hypotheek af. Alle aspecten van de hypotheek worden dan opnieuw bepaald, zoals de hypotheekvorm(en) en de hypotheekrente. Ook maakt u de kosten die horen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek: opnieuw naar de notaris, taxatiekosten, advieskosten en eventueel boeterente.

Tweede hypotheek of oversluiten?

Het verschil tussen het afsluiten van een tweede hypotheek en het oversluiten van uw hypotheek is groot. We bespreken de belangrijkste verschillen:

  • Vrije bankkeuze
  • Lagere hypotheekrente
  • Hogere kosten
  • Papieren rompslomp

Vrije bankkeuze

Het ontbreken van vrije bankkeuze bij de tweede hypotheek betekent dat u meestal niet de laagste hypotheekrente krijgt voor uw extra geleende bedrag. Het verschil in hypotheekrente kan ervoor zorgen dat oversluiten interessanter is.

Lagere hypotheekrente

Bij het oversluiten van uw huidige hypotheek kunt u vrij kiezen uit de aanbieders van hypotheken - daarbij let u natuurlijk op de laagste hypotheekrente en op de voorwaarden. Die lagere hypotheekrente leidt tot lagere maandlasten en kan veel voordeel bieden.

Hogere kosten

De kosten bij oversluiten liggen hoger dan bij een tweede hypotheek. Dat verschil zit met name in de boeterente, maar ook in de notaris- en advieskosten. Deze hogere kosten moeten gecompenseerd worden door de lagere hypotheekrente.

Papieren rompslomp

Misschien denkt u dat oversluiten meer rompslomp geeft dan een tweede hypotheek. Toch is dat vaak niet het geval. Ook een tweede hypotheek wordt door de bank beoordeeld als nieuwe hypotheek, waarbij u alle documenten die daarbij horen moet aanleveren.

Is oversluiten interessant voor u?

Of het oversluiten van uw hypotheek voor verbouwing interessant voor u is - daar kunnen we geen standaard uitspraak over doen. U kunt een vrijblijvende telefonische hypotheekafspraak maken met een hypotheekexpert om te bepalen of oversluiten voor u interessant is.

Overzicht van de laagste actuele hypotheekrente bij oversluiten
Online berekenen: berekenen zelf uw bruto en netto maandlasten

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.