Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 16 oktober 2018, 11:00
#hypotheek

Een opvallend beeld bij de laatste wijzigingen in de hypotheekrente: de pijlen staan de laatste tijd erg veel omhoog. Dit is heel goed terug te zien in het overzicht van de laatste rentewijzigingen voor hypotheken op ActueleRentestanden.nl:

Hypotheekrente wijzigingen 16 oktober 2018

Stijging hypotheekrente door hogere kapitaalmarktrente

In deze tijd van extreem lage en steeds verder dalende hypotheekrentes is dat een beeld waaraan we niet meer gewend zijn. Waar komt deze stijging vandaan? Als we kijken naar de kapitaalmarktrente is wel enige verklaring te vinden. 

Kapitaalmarktrente: 10 jaars staatslening tot en met 12 oktober 2018

De rente op de 10-jaars staatslening ging vanaf 1 oktober behoorlijk omhoog, van 0,589% op 1 oktober naar 0,668% op 10 oktober. Daarna ging deze echter ook alweer snel naar beneden. De kans dat dit werkelijke verhoging van het renteniveau voor hypotheken gaat veroorzaken lijkt daardoor niet groot - wel zijn sommige banken erg snel geweest met het verwerken van de hogere kapitaalmarktrente in hun hypotheekrentes.

Spaarrente ook omhoog?

Betekent dit dat de spaarrentes ook naar boven zijn bijgesteld? Nee, daar zijn de banken altijd een stuk trager mee: bij de spaarrente hebben we nog geen tekenen van stijging kunnen ontdekken.

Check de huidige hypotheekrentes en spaarrentes!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.