Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG wordt goedkoper

Kosten hypotheekgarantie in 2019 naar 0,9%

Kosten hypotheekgarantie in 2019 naar 0,9%

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt dat de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2019 omlaag gaat. De huidige 1,0% wordt verlaagd naar 0,9%.

NHG grens omhoog, kosten omlaag

Dat de NHG grens – de maximale koopsom voor een hypotheek met NHG – volgend jaar omhoog gaat was al eerder bekend. Die komt in 2019 uit op € 290.000 of – bij een woning met energiebesparende voorzieningen – € 307.400. De kosten van de hypotheekgarantie gaan nu dus omlaag.

Volle kas bij Waarborgfonds Eigen Woningen

De uitvoerder van NHG is de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daar is de kas in de afgelopen jaren behoorlijk volgestroomd: de huizenprijzen stijgen maar door, terwijl er steeds minder mensen een beroep hoeven te doen op de garantie. Vanuit verschillende hoeken werd dan ook al een tijdje geroepen dat de premie wel omlaag kon. Naar 0,5% zelfs, maar het besluit van de minister is gematigder – om te grote schommelingen te voorkomen. Wel wordt er volgend jaar verder gekeken naar de mogelijkheid om de NHG kosten verder te verlagen.

NHG premie uit eigen zak betalen

NHG zelf had aan Ollongren gevraagd om de regels rondom de hypotheekrenteaftrek zodanig aan te passen dat de NHG-premie meegefinancierd kan worden met de hypotheek. Daar lijkt ze niet op in te gaan – de kosten moeten ook volgend jaar uit eigen zak betaald worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek