Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 30 oktober 2018, 10:07
#hypotheek #huis kopen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt dat de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2019 omlaag gaat. De huidige 1,0% wordt verlaagd naar 0,9%.

NHG grens omhoog, kosten omlaag

Dat de NHG grens - de maximale koopsom voor een hypotheek met NHG - volgend jaar omhoog gaat was al eerder bekend. Die komt in 2019 uit op € 290.000 of - bij een woning met energiebesparende voorzieningen - € 307.400. De kosten van de hypotheekgarantie gaan nu dus omlaag.

Volle kas bij Waarborgfonds Eigen Woningen

De uitvoerder van NHG is de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Daar is de kas in de afgelopen jaren behoorlijk volgestroomd: de huizenprijzen stijgen maar door, terwijl er steeds minder mensen een beroep hoeven te doen op de garantie. Vanuit verschillende hoeken werd dan ook al een tijdje geroepen dat de premie wel omlaag kon. Naar 0,5% zelfs, maar het besluit van de minister is gematigder - om te grote schommelingen te voorkomen. Wel wordt er volgend jaar verder gekeken naar de mogelijkheid om de NHG kosten verder te verlagen.

NHG premie uit eigen zak betalen

NHG zelf had aan Ollongren gevraagd om de regels rondom de hypotheekrenteaftrek zodanig aan te passen dat de NHG-premie meegefinancierd kan worden met de hypotheek. Daar lijkt ze niet op in te gaan - de kosten moeten ook volgend jaar uit eigen zak betaald worden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.