Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 11 januari 2019, 10:15
#huizenmarkt

Makelaarsvereniging NVM kwam gisteren met haar kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2018. Daarin vermelden de makelaars dat de prijzen verder zijn gestegen - maar ook dat het plafond in zicht lijkt.

Gemiddelde verkoopprijs huizen op record

De gemiddelde verkoopprijs voor een huis staat inmiddels op € 298.000. Dat is een record en ruim 10% meer dan in het vierde kwartaal van 2017. Voor nieuwbouwwoningen is het nog sterker: gemiddelde prijs € 361.000 en een stijging van 14,1%.

Hardste prijsstijging lijkt voorbij

Toch denkt Ger Jaarsma - NVM voorzitter - dat de hardste prijsstijging wel geweest is: ,,De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s liggen de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau, dat stijgingen boven de 10 procent niet langer vanzelfsprekend zijn.’’

Meer huizen te koop

Het aanbod van huizen is voor het eerst sinds lange tijd niet afgenomen. Sterker nog: voor het eerst in achttien kwartalen is het aanbod met 5 procent toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. Er werden meer huizen te koop gezet en minder verkocht. Het lijkt erop dat kopers voorzichtiger worden en verkopers nu willen gaan cashen. 

Hypotheekrente nog steeds laag

Deze ontwikkelingen lijken los te staan van de hypotheekrente. Daar is niet veel aan veranderd: door de lage rente kunnen huizenkopers relatief veel lenen, maar er is wel een grens aan de maximale hypotheek en aan de maandlasten die men wil en kan dragen.

Bekijk de hypotheekrentes van dit moment

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.