Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Plafond woningmarkt in zicht?

Voor het eerst in lange tijd meer te koop staande huizen

Voor het eerst in lange tijd meer te koop staande huizen

Makelaarsvereniging NVM kwam gisteren met haar kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2018. Daarin vermelden de makelaars dat de prijzen verder zijn gestegen – maar ook dat het plafond in zicht lijkt.

Gemiddelde verkoopprijs huizen op record

De gemiddelde verkoopprijs voor een huis staat inmiddels op € 298.000. Dat is een record en ruim 10% meer dan in het vierde kwartaal van 2017. Voor nieuwbouwwoningen is het nog sterker: gemiddelde prijs € 361.000 en een stijging van 14,1%.

Hardste prijsstijging lijkt voorbij

Toch denkt Ger Jaarsma – NVM voorzitter – dat de hardste prijsstijging wel geweest is: ,,De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s liggen de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau, dat stijgingen boven de 10 procent niet langer vanzelfsprekend zijn.’’

Meer huizen te koop

Het aanbod van huizen is voor het eerst sinds lange tijd niet afgenomen. Sterker nog: voor het eerst in achttien kwartalen is het aanbod met 5 procent toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. Er werden meer huizen te koop gezet en minder verkocht. Het lijkt erop dat kopers voorzichtiger worden en verkopers nu willen gaan cashen. 

Hypotheekrente nog steeds laag

Deze ontwikkelingen lijken los te staan van de hypotheekrente. Daar is niet veel aan veranderd: door de lage rente kunnen huizenkopers relatief veel lenen, maar er is wel een grens aan de maximale hypotheek en aan de maandlasten die men wil en kan dragen.

Bekijk de hypotheekrentes van dit moment

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek