hypotheken belastingen
Gepubliceerd op: 17-1-2019 om 10:24

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken - Maarten Camps - vindt dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek nog verder moet beperken. Dat zegt hij in het economenblad ESB, schrijft NOS.nl.

Meer rust op onstuimige woningmarkt

Camps stelt dat een verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek meer rust zal brengen op de woningmarkt. De oververhitting van de huizenmarkt in tijden van economische groei zou mede veroorzaakt worden door het belastingvoordeel over hypotheken.

Dempende werking hypotheekrente

In zo'n over verhitte woningmarkt zou de stand van de hypotheekrente kunnen zorgen voor een dempende werking: een hogere rente zorgt ervoor dat mensen minder kunnen betalen voor een huis, waardoor de prijzen minder snel stijgen. De hypotheekrenteaftrek staat dat effect in de weg: door de aftrek hebben mensen minder last van een hogere hypotheekrente.

Wat is de hypotheekrente op dit moment?

Snellere beperking hypotheekrenteaftrek

Camps schrijft in ESB: "De combinatie van hoogconjunctuur met de historisch lage rente maakt dit een logisch moment om door te pakken." In zijn ogen moet het kabinet de beperking van de hypotheekrenteaftrek sneller laten verlopen dan ze op dit moment in de planning hebben.

Aangemaakt door jurjen op 19-01-2019 20:37

de huizenprijzen stijgen door investeerders die geen hypotheek nodig hebben en daarmee particuliere kopers voor een eigen woning uit de markt prijzen. indertijd was er een instrument tegen dergelijke kopers; overdrachtsbelasting. het beperken van de renteaftrek maakt het voor investeerders opnieuw makkelijker om bewoners uit de markt te prijzen.

Aangemaakt door Frederici op 18-01-2019 12:24

Het plan van heer Camps om de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen garandeert geenszins dat de huizenprijzen gaan dalen Was het maar waar dat effecten van beslissingen zo makkelijk voorspelbaar zouden zijn. Daarbij zijn er zeer veel huishoudens meer of minder financieel afhankelijk van deze aftrek. Vele huishoudens zullen vervolgens de financiele eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Heer Camps behoort ongetwijfeld met zijn inkomen bij de " Happy few " en kan dus vrijelijk dit soort meningen verkondigen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.