Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen op hoogste niveau ooit

Huizenprijsstijging vlakt wel af

Huizenprijsstijging vlakt wel af

Bestaande koopwoningen waren in mei 2019 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Hiermee is de gemiddelde huizenprijs hoger dan bij de vorige piek in augustus 2008. Bestaande koopwoningen waren nog nooit zo duur. De prijsstijging vlakt wel af. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Nieuw hoogtepunt

In de periode voor de financiële crisis stegen de huizenprijzen snel. In augustus 2008 werd een piek bereikt waarna de huizenprijzen als gevolg van de financiële crisis fors daalden. In juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien zijn de gemiddelde huizenprijzen met ruim 37 procent gestegen. Alhoewel de huizenprijzen nog steeds stijgen, blijkt uit cijfers van het CBS en het kadaster dat de prijsstijging sinds begin dit jaar steeds minder snel gaat.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

Lage hypotheekrente

Er zijn meerdere redenen voor de sterke stijging van de huizenprijzen sinds 2013. Allereerst de economische situatie. De financiële crisis heeft er destijds flink ingehakt, maar werd gevolgd door een lange periode van economische groei. Daarnaast is er heel veel vraag naar koopwoningen en is er de laatste jaren veel te weinig gebouwd. De vraag naar koopwoningen is veel groter dan het aanbod wat natuurlijk een opdrijvend effect op de prijs heeft. Verder is de hypotheekrente de laatste jaren enorm gedaald (zie onderstaande grafiek). We zitten op dit moment op historisch lage renteniveaus waardoor mensen goedkoop kunnen lenen. Ook dat drijft de huizenprijzen omhoog.

Bron: HomeFinance.nl

Verwachtingen voor de toekomst

De verwachting is dat de rentes voorlopig nog wel even laag zullen blijven. Omdat er nog steeds te weinig huizen gebouwd worden zal de vraag naar woningen het aanbod ook nog wel even overstijgen. Maar de economische groei is wel een vraagteken. Steeds meer economen gaan ervan uit dat de economische groei in de komende jaren zal afnemen. Daarbij helpt het niet dat er nogal wat internationale ontwikkelingen zijn die de economie fors zouden kunnen raken. Denk aan de economische problemen in Italië, de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Deze ontwikkelingen maken de kans op economische tegenvallers groter.

De verwachting in de markt is dat de huizenprijzen voorlopig nog zullen blijven stijgen, maar veel minder snel dan we de laatste jaren gewend waren.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek