Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Interbank stopt met doorlopend krediet

De rente op de persoonlijke lening gaat op per augustus omlaag

De rente op de persoonlijke lening gaat op per augustus omlaag

Interbank en Findio stoppen per 1 augustus met het aanbieden van doorlopende kredieten. Deze stap volgt op verschillende eerdere stappen waarbij het gebruik van het doorlopende krediet steeds meer ontmoedigd werd. De kredietverstrekkers – beide dochtermaatschappijen van Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V. – richten zich voorlopig volledig op persoonlijke leningen. De rente op de persoonlijke lening wordt per 5 augustus verlaagd.

Doorlopend krediet steeds minder populair

Van oudsher bieden bijna alle kredietverstrekkers hun klanten de keuze tussen 2 leningsvormen: het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. In het verleden was het doorlopend krediet duidelijk populairder. Maar de laatste jaren worden voornamelijk nog persoonlijke leningen afgesloten. Hieronder ziet u de ontwikkeling van het uitstaand kredietbedrag over de laatste jaren (aflopend krediet = persoonlijke lening). 

Voor deze ontwikkeling zijn 2 belangrijke redenen aan te voeren. Ten eerste wordt het product doorlopend krediet door de overheid en toezichthouders steeds meer ontmoedigd. Bij de persoonlijke lening weet de consument exact waar hij of zij aan toe is en wordt de lening altijd binnen een vooraf bepaalde tijd afgelost. Bij een doorlopend krediet kan de consument afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Omdat deze optie bestaat is de kans groter dat de consument in de verleiding komt om opnieuw te lenen. Dit wordt als ongewenst gezien waardoor de regels rond (de zorgplicht rond) het doorlopend krediet steeds wat aangescherpt worden.

De tweede reden is dat de rente op persoonlijke leningen tegenwoordig lager is dan op doorlopende kredieten. In onderstaande grafiek is te zien dat dit in het verleden precies omgekeerd was.

Bron historische rentes: Lening.nl

Problemen Interbank met doorlopende kredieten

Dat juist Interbank komt met de drastische stap om volledig te stoppen met het aanbieden van het doorlopend krediet komt niet echt als een verrassing. Interbank heeft de afgelopen jaren veel problemen gehad met klanten en toezichthouders met dit product. Het programma Kassa heeft hier ook regelmatig aandacht aan besteed. 

Het feit dat Interbank en Findio nu stoppen met het aanbieden van doorlopende kredieten wil niet zeggen dat ze dit product in de toekomst ook niet meer zullen aanbieden. De kans bestaat dat ze in de toekomst toch weer een doorlopend krediet aan zullen bieden maar dan met andere voorwaarden.

Rentes persoonlijke lening omlaag

Consumenten kunnen voor een lening nog steeds bij Interbank en Findio terecht. Maar dan voor een persoonlijke lening. De kredietverstrekkers hebben bekendgemaakt dat de rentes op dit product per 5 augustus omlaag gaan. Het gaat om een verlaging van een paar tienden op leningen vanaf 25.000 euro. Deze wijzigingen zullen vanaf 5 augustus zichtbaar zijn op onze site.

Vergelijk de actuele leenrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek