Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wijzigingen NHG in 2020

NHG grens naar 310.000 euro en regels oversluiten naar NHG wijzigen

NHG grens naar 310.000 euro en regels oversluiten naar NHG wijzigen

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt in 2020 naar 310.000 euro (nu 290.000 euro). Daarnaast geldt vanaf 2020 dat deze kostengrens ook aangehouden wordt als maximum woningwaarde als je een hypotheek over wilt sluiten naar NHG. Dat blijkt uit publicaties van het Waarborgfonds Eigen Woningen.

Wat is NHG?

In Nederland worden heel veel hypotheken afgesloten met NHG. In het volgende filmpje wordt in 2 minuten uitgelegd wat NHG exact is.

Bron: NHG.nl

Waarom is NHG interessant?

Dat veel mensen kiezen voor een hypotheek met NHG is logisch omdat dit voor de consument vaak erg voordelig is. Naast het feit dat je door de regels die bij NHG gelden zeker weet dat je verantwoord leent, biedt NHG in bepaalde situaties een vangnet voor het geval de hypotheeklasten niet meer betaald kunnen worden. Maar de belangrijkste reden voor consumenten om te kiezen voor NHG is dat vrijwel alle banken een aantrekkelijke korting bieden op de hypotheekrente als een hypotheek met NHG afgesloten wordt.

In onderstaande grafiek geven we weer wat het verschil in rente is tussen een annuiteitenhypotheek met en zonder NHG bij een rentevastperiode van 10 jaar. We gaan dan uit van de scherpste rente die mogelijk is als exact 100% van de waarde van de woning gefinancierd wordt. Het verschil is over de afgelopen 10 jaar vrij constant en ligt rond een half procent. Dit renteverschil levert over de looptijd van een hypotheek (vaak 30 jaar) een enorm voordeel in de maandlasten op.

Verschil tussen hypotheekrente met en zonder NHG
Het verschil in rentes tussen hypotheken met en zonder NHG zijn is niet bij alle banken gelijk. Bekijk en vergelijk het verschil in rente tussen hypotheken met en zonder NHG. 

Maximale hypotheek met NHG

Niet iedereen kan een hypotheek afsluiten met NHG. Zo geldt er een kostengrens voor NHG die met ingang van 1 januari stijgt van € 290.000 naar € 310.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600.

Nieuw is dat het vanaf 2020 niet meer mogelijk is om een hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek met NHG als de woningwaarde boven de kostengrens ligt. Op dit moment is het ook mogelijk om hypotheken over te sluiten als de woningwaarde (veel) hoger ligt, zolang als de hypotheek zelf voor en na oversluiten maar lager is dan de kostengrens.

Bekijk de actuele hypotheekrentes in uw situatie

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek