HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente voorzichtig omhoog

Voorlopig einde aan de lange periode van hypotheekrente dalingen?

Voorlopig einde aan de lange periode van hypotheekrente dalingen?

Steeds meer hypotheekinstellingen verhogen de hypotheekrente. Na een lange periode waarin er alleen maar renteverlagingen bekend werden gemaakt, zien we nu steeds meer rode pijlen in het overzicht van rentewijzigingen (zie onderstaand overzicht). Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen dat we de laagste hypotheekrentes ooit achter ons laten of dat dit een tijdelijke correctie op de rentes is.

Laatste wijzigingen hypotheekrente 15 november

Bron: ActueleRentestanden.nl

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Kapitaalmarktrente omhoog

Dat de banken momenteel de rentes verhogen, komt niet helemaal als een verrassing. Wij vroegen ons eind oktober al af wanneer de rentedaling ten einde zou komen. De belangrijkste reden: de stijging van de kapitaalmarktrente. De hypotheekrente volgt de marktrentes vrijwel altijd (met enige vertraging). Zoals u in onderstaande grafiek kunt zien, is de kapitaalmarktrente in de afgelopen maanden flink gestegen terwijl de hypotheekrentes nog fors gedaald zijn.

Hypotheekrentes en kapitaalmarktrente in 2019

We zien dat veel banken nu alsnog besluiten om hun rentes te verhogen. Het is zeker nog niet zo dat alle banken hun rentes omhoog gooien en vaak geldt dat de verhogingen alleen gelden voor bepaalde looptijden (veelal de langere hypotheekrentes) en/of bepaalde hypotheekvormen, maar duidelijk is wel dat de dalende trend in ieder geval onderbroken is.

Bekijk de hypotheekrentes per looptijd en hypotheekvorm

Is de rentedaling definitief voorbij?

Het is nog veel te vroeg om te concluderen dat we de laagste hypotheekrentes nu gezien hebben. Het risico van een recessie is nog niet verdwenen. Daarnaast blijft de Brexit en de onzekerheid rond de handelsoorlogen tussen de VS en China en de VS en Europa boven de rentemarkten hangen. En dan hebben we de ECB nog die weer begonnen is met het aankopen van obligaties… Veel kenners verwachten dan ook dat de kans groter is dat de rentes in de komende maanden en het begin van 2020 weer wat gaan dalen dan dat de stijging echt door zal zetten. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van vrijdag november 15, 2019 15:36
    Peter, je hebt je roeping om econoom te worden gemist. Je onderbouwing is bijna hoogbegaafd en bewijs van een geniaal inzicht. Pfff…, vermoeiend dit soort mensen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen